onsdag 27 november 2013

Värdering av BankNordik, Nordjyske bank och Lollands bank

Efter mitt senaste inlägg har jag filosoferat lite och kommit fram till att BankNordik och Lollands bank med största sannolikhet är de bankerna som jag bör fokusera på. Det finns flera skäl till detta förutom värderingen men främst prioriterar jag det faktum att BankNordik och Lollands bank har portföljer med en lite lägre exponering mot näringslivet och då särskilt mot jordbrukssektorn som både jag och den danska finanstillsynen verkar vara en aning skeptisk emot.

Låneportfölj
Företag Privat Offentlig
Lollands bank 51.4% 48.6% 0.0%
Nordjyske 61.0% 39.0% 0.0%
BankNordik 40.4% 55.7% 3.9%


Alla bankerna verkar dessutom precis som Kenny bedömde sakna exponering mot den viktiga marknaden för "covered debt" där låneobligationer ställs ut med kassaflöde från lån som säkerhet (se föregående inlägg) och istället endast nyttjar inlåning och eget kapital i verksamheten. Eftersom räntorna är extremt låga i dagsläget skapar det en intressant situation då det är viktigt för bankerna att maximera sin utlåning samtidigt som bankens stabilitet inte får utmanas.

Udlån/Inlån
Lollands Bank 84.0%
Vor bank 100.0%
Nordjyske 81.2%
BankNordik 89.0%

Ingen av bankerna sticker ut åt något håll och för mig handlar en investering främst om huruvida BankNordik och Lollands bank är tillräckligt billiga.

Tittar vi på 2012 ser det ut enligt följande:

2012P/EbP/EP/BK/I
Lollands bank17.94.30.658%
Nordjyske10.54.310.759%
BankNordik10.84.70.679%


Där bP/E är uträknat utifrån resultaträkningen där jag tagit bort nedskrivningar och kursrörelser på investeringar. Under 2012 var alltså nedskrivningarna signifikant mycket större än kursrörelserna.

För den som önskar kontrollräkna mina siffror så kommer de från följande källdata som jag plockat ur årsrevosiningarna (alla värden i antalet miljoner):

2012 (MDKK) Resultat före skatt Basintjäning Eget kapital Antal aktier Aktiepris
Lollands bank 10 42 296 0.915 195.5
Nordjyske 87 211 1304 8 114
BankNordik 121 277 2053 9.863 133


Även om aktierna som synes har gått upp sedan Kennys senaste genomgång är de dock långt ifrån dyra och baserat på intjäning under det första halvåret så är både Lollands Bank och BankNordik väldigt billiga (observera att "E" är baserat på ett halvårsresultat och inte ett helårsresultat.

H1                  H1-P/E              H1-bP/E                  P/B
Lollands bank 12.8 8.1 0.6
Nordjyske 19 7.9 0.7
BankNordik 17.0 7.5 0.6
H1(MDKK) Resultat Basintjäning Eget kapital Antal aktier Aktiepris
Lollands bank 14 22 296 0.915 195.5
Nordjyske 48 115 1330 8 114
BankNordik 77 174 2125 9.863 133

Baserat på nyckeltal framstår både Lollands bank och BankNordik som attraktiva då värderingen redan på nuvarande intjäning är godkänd. Men det finns även attraktiva möjligheter för ökad lönsamheten då vinsten kan skruvas upp ytterligare samtidigt som Lollands fusion och BankNordiks återbetalning av lån kan ge ytterligare skjuts åt bolagets värde.

Troligtvis splittar jag därför investeringen mellan de två bolagen men jag tar hemskt gärna emot råd om ifall Kapitalförsäkring, ISK eller vanligt konto är den bästa investeringsformen.

Jag vill även poängtera att detta och det föregående inlägget endast är en del av investeringsunderlaget. Dessutom har jag utgått mycket ifrån Aktiefokus genomgång av den danska bankmarknaden och Danska banker.

19 kommentarer:

  1. Nordjyskes kurs ser lite tokig ut, men du verkar sortera bort dem på annat än värdering :-)

    Kom också ihåg att även om BankNordik är noterad i Danmark så är det bara 30 % av deras verksamhet som är i Danmark. Resten är på Färöarna/Grönland/Island så man får faktiskt en hyfsad geografisk diversifiering med stor exponering mot öar i Atlanten som inte har riktigt samma förutsättningar som det danska fastlandet. Lollands bank är ju 100 % Lolland/Falster och förmodligen snart Sydsjälland om fusionen går igenom.

    Apropå fusionen: http://finanswatch.dk/Finansnyt/Pengeinstitutter/article6276249.ece

    Det drar kanske ut på tiden men verkar inte vara någon fara på taket vad gäller Vordingborgs vilja till fusion i alla fall.

    Jag har gjort alla mina senaste köp i ISK. Jag är lite oklar med vad fördelarna skulle vara med att köpa i vanlig depå utom ett ev. förlustavdrag vilket var min tanke när jag köpte i vanlig depå i våras eftersom risken kändes hög men sedan har jag ändrat uppfattning på den punkten. Den danska källskatten på utdelning är ganska hög och det är oklart om man kan dra av den (det verkar krävas en del strul med danska myndigheter då...) vilket minskar fördelen med ISK men i övrigt kan det ju vara trevligt att slippa ev. vinstskatt om man säljer till högre priser i framtiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nackdelen med ISK är ju att skattefördelarna för utdelning halveras om man inte har tillräckligt stort insatt kapital så att man kan kvitta schablonskatten mot den utländska källskatten. Gustav har skrivit bra om det här: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2012/07/fa-tillbaka-utlandsk-kallskatt.html . Så min låga andel utländska aktier i portföljen innebär att det inte är något problem.

      Fusionen har jag tittat på och som jag ser det så är risken för att något av bolagen ska säga nej väldigt liten. Det finns helt enkelt ingen ekonomi att säga nej och eftersom man vid andra omröstningen bara behöver ha 2/3 majoritet av rösterna på bolagsstämman (jfrt med 2/3 majoritet av alla röster vid den första) så är jag väldigt trygg med det.

      Gällande BankNordik så är deras fokus på de små öarna ett väldigt stort incitament för mig att investera i just BankNordik. Som jag ser det ge öarna en stark hemmamarknad samtidigt som man kan expandera både genom uppköp och global uppvärmning då ett varmare klimat gynnar Nordatlanten (exempel: http://www.dn.se/ekonomi/hummerpriset-halverat-sedan-2005/).

      Fokus ligger självfallet på uppköpsmöjligheterna men det är lite kul att kanske kunna dra nytta av den globala uppvärmningen ;-).

      Radera
    2. Jag får erkänna att jag inte har gjort någon djupare analys för att skatteoptimera men om fördelarna halveras finns det ju fortfarande en fördel. Själv har jag inte så mycket svenskt i min portfölj, men inte så mycket högutdelande utländskt heller.

      Skattefördelarna är ju desto större om man får ta del av stora kursuppgångar. Jag köpte dumt nog mina första Lollands bank i vanlig depå och sitter nu med stora kursuppgångar som jag får skatta dyrt för om jag ska sälja framöver. Där hade jag tjänat på att lägga i ISK direkt.

      Apropå fusionen får vi väl se om Lollands bank också är lika positiva. Jag hoppas det!

      Du får ställa dig frågan hur BankNordiks färöiska försäkringsbolag påverkas av den globala uppvärmningen också ;-)

      Radera
    3. Så länge man är det enda försäkringsbolaget så lär man kunna korrigera premierna ;-)

      Annars verkar onekligen de exploderande valarna vara ett rejält hot.
      http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17921994.ab

      Radera
  2. Kan jag få avräkning för utländsk skatt som jag har betalt för utländska aktier som finns på mitt investeringssparkonto?
    Ja, det kan du få. Men du kan inte få avräkning med ett större belopp än vad den svenska skatten blir på investeringssparkontot. Överskjutande avräkningsbar skatt får avräknas under senare år.

    http://www.skatteverket.se/privat/svarpavanligafragor/investeringssparkonto/investeringssparkonto/kanjagfaavrakningforutlandskskattsomjagharbetaltforutlandskaaktiersomfinnspamittinvesteringssparkonto.5.71004e4c133e23bf6db80001429.html

    SvaraRadera
  3. Med ovanstående inlägg så är det ienligt mig ,bäst att investera enbart i ISK, då du kan kvitta dansk skatt på utdelning,mot schablonbeskattningen av ISK, direkt när du deklarerar varje år. Väljer du KF sköter försäkringsbolaget det, och det tar upp till 3 år innan pengarna kommer in i KF,så du kan återinvestera dem. Och den dag du vill avsluta KF, bör du vänta tre år efter den är tom om du haft utländska aktier med utdelning,innan den "dödas" helt. Annars tillfaller ev pengar fölrsäkringsbolaget....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för en bra blogg. Jag har också funderat över utländska aktier vart man ska ha dem i för slags depå. Jag har också kommit fram till att ISK är bästa alternativet. Om jag inte missförstått det helt så blir det 30 % skatt på amerikanska aktiers utdelningar/ reavinster på en vanlig depå. 15 % amerikansk skatt som dras av och sedan skattas dem som vanligt med 30 %. Det alternativet lockar inte alls. Ni får gärna kommentera om jag virrat till det. En fråga har du tips på någon sida där man ser på fundamentala nyckeltal för danska och norska bolag? mvh Karolina

      Radera
    2. Tack själv.

      Jag är ingen specialist på skattefrågor men Gustav har skrivit om det: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2012/07/fa-tillbaka-utlandsk-kallskatt.html

      Min favoritscreener för hela världen är: http://markets.ft.com/screener/customscreen.asp

      Radera
    3. Tack för tipset. Jag hittade även följande info om skatten för ISK.
      http://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteinkomst/internationellt/dubbelbeskattningavrakning/automatiskavrakningavutlandskskatt.4.3684199413c956649b512df5.html

      Radera
  4. Lollands bank har fått ihop 6,5 % av rösterna inför stämman genom fullmakt.

    http://lollandsbank.dk/lollandsbank/layout.nsf/webRessources/NASSAQ_OMX_Copenhagen_fuldmagter_til_bestyrelsen.pdf/$file/NASSAQ_OMX_Copenhagen_fuldmagter_til_bestyrelsen.pdf#view=Fit

    Det låter för mig som en låg siffra och det är nog risk för att det blir två stämmor i Lollands bank också innan fusionen går igenom. Hinner de med det innan nyår?

    Värderingen av LB har stuckit iväg en bit nu sedan du skrev... har du sådan påverkan på marknaden? ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har faktiskt suttit och svurit över det eftersom aktien har gått upp med 40 kr sedan jag bestämde mig att köpa aktien (la en köporder då senaste köp var 182 kr och nu är senaste köp 217).

      Just nu känns det som att jag struntar i Lollands bank och hoppas på att någon tröttnar när fusionen drar ut på tiden (vilket jag är övertygad om att den gör).

      Radera
    2. Den har ju faktiskt gått över min högsta köpkurs också och värderingen är mer eller mindre likvärdig med BankNordik så jag förstår dig! Men förmodligen är det bättre att göra läxan först och missa ett köp än att köpa snabbt för att inse sina misstag. Jag har mest provat på den senare varianten ;-)

      Radera
    3. Regel nummer ett för mig är numera att aldrig köpa aktier då jag är stressad. Det finns helt enkelt alltid folk som är snabbare än mig så för mig är det bättre att köpa långvarigt lågvärderade aktier.

      Med facit i hand borde jag självklart fått tummen ur snabbare med de danska bankerna. Men BankNordik var till och med billigare under sommaren än i samband med de inlägg du skrev i mars-maj. Jag hade liknande upplevelser med Vitec och Doro och för Diadrom Holding skulle jag nog till och med säga att de fortfarande är grovt undervärderade.

      Så numera stressar jag mycket lite med aktierna.

      Radera
    4. Jag tror att det är klokt. Jag själv är dålig på det men nu när jag har börjat redovisa mina köp på bloggen så kräver det en mycket bättre disciplin. Helst vill jag inte köpa något utan att ha skrivit om det först (undantaget aktier med extremt dålig likviditet). Det här är ett av huvudskälen till att jag kommer skriva om köp/sälj, för att tvinga mig själv att inte ta förhastade beslut.

      Lollands bank var ju faktiskt nere i 100-120 kr i flera år, så senaste veckan är ett riktigt undantag i uppgångsväg! Jag lade förresten in köporder på Banknordik kring 80-85 kr också som inte gick igenom och sedan stack den snabbt till 100 kr. Det är inget kul när sådant händer.

      En annan lärdom, som din favorit Fisher också har dragit, är "don't quibble over eights and quarters". Om man har bestämt sig för att köpa och aktien står i 180 men ingen säljer förrän vid 185 så kan man skita i att försöka mjölka enstaka procent utan punga ut med 185 om aktien ändå är värd 350. Annars finns risken att den går upp i 220 ;-) Nu har kursen gått ner idag ser jag, så det är ju inte kört än. Under 215 kr skulle jag ha kunnat tänka mig att köpa om det inte hade varit ett för stort innehav i min portfölj redan.

      Radera
    5. Det som hände nu var att aktien gick upp ifrån 182 till 210 och 16 % känns lite väl tungt när BankNordik vara ungefär likvärdigt värderat innan uppgången.

      Det blir ju dessutom en rejäl hävstång på köpen när de görs med en fast summa till en låg värdering.

      För 180 DKK så skulle jag få ca 55 aktier för varje 10 000 kr som jag investerar.

      För 210 DKK får jag endast 47 st aktier för varje 10 000 kr som jag investerar.

      Går kursen upp till 350 kr så är mina 55 aktier värda 19250 kr medan mina 47 aktier bara skulle ge 16450. Så när jag köper för en fast summa blir det i slutändan ganska rejäl skillnad i värde (2800 kr) trots att inköpspriset "bara" skiljde 1650 kr.

      Eftersom BankNordik ocskå är billigt har jag löst det genom att köpa lite mer än tänkt av BankNordik och har jag tur så kan jag köpa Lolland i framtiden om volatiliteten pressar ned dem.

      Radera
  5. Jo jag vet att det är bättre att köpa billigt än dyrt ;-)

    Tar man hänsyn till Lollands banks överkapitalisering så bedömer jag fortfarande att den är billigare än BankNordik som sitter med en massa hybridkapital. Det är dessutom ganska säkert att överkapitaliseringen kommer att gagna aktieägarna i och med fusionen. BankNordik är inne och slåss i den heta Köpenhamnsregionen medan Lollands bank har lite mindre konkurrens nere på landsbygden och jag är inte övertygad om att BankNordiks situation är bättre än Lollands om man ser till Danmark. På Färöarna är bilden däremot en helt annan... :-)

    SvaraRadera
  6. Idag kommer jag sälja BankNordik. Jag tror att jag har gjort en missbedömning och tycker det ser ganska illa ut. Det stora problemet är den danska verksamheten. Utlåningen faller kraftigt (13 %), intäkterna följer med nedåt och K/I-talet är bedrövligt efter att Amagerbanken nu har funnits i tre år i BankNordiks ägo. Denna verksamhet, som två år i rad har gått back 11 MDKK per år värderas mycket högt med en goodwillpost på 700 MDKK i balansräkningen. 700 MDKK är 1/3 av BankNordiks egna kapital och faktiskt lite mer än solvensövertäckningen mot lagkravet på 8 %, så skulle en goodwillnedskrivning komma (en delvis nedskrivning borde nog vara berättigad) kan banken bli insolvent eftersom finanserna är så svaga. En delvis nedskrivning kommer i vilket fall som helst att innebära röda siffror på sista raden.

    Det är bara Färöarna och försäkringsdelarna som går bra men jag tror att ledningen (liksom jag) har underskattat problemen i Danmark rejält. De har nog expanderat bort sig. Har du några kloka insikter om ledningen, som du brukar gräva ganska djupt om?

    De flesta danska banker har börjat gå bättre under 2013, men BankNordik går mot strömmen. Jag trodde att den danska verksamheten skulle utvecklas i linje med andra danska banker, men så är inte fallet och jag har fått kalla fötter när det gäller BankNordik. Postar ett eget inlägg om detta ikväll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för varningen! Jag hinner inte titta på det under de närmaste dagarna men vi får se.

      Radera