onsdag 4 februari 2015

Ytterligare medelvärdesproblem

Ett annat problem med medelvärden är när vi delar upp grupper på ett sådant sätt att det finns en kraftig uppdelning inom den ena gruppen.

Tittar vi till exempel på privatsparande i Sverige finns det en stor spricka mellan "normalspararen" som helst äger aktier i bolag såsom H&M, Volvo och storbanker och de spekulanter som ger sig in i ett fåtal högriskaktier. 


Gruppen högrisksparare domineras däremot av män så delar man upp "manligt" och kvinnligt sparande så kommer kvinnors genomsnittliga avkastning (och Sharpekvot) hamna väldigt nära medelvärdet för standardsvensken medan männens genomsnitt kommer att hamna mellan medelvärdet för standardsvensken och högriskspekulanterna.


Därför blir medelvärdet i sig ganska ointressant då det i stor utsträckning mäter två separata grupper. Däremot finns det en hel del andra studier som jag tycker skulle vara oerhört intressant att titta på gällande hur människor rör sig mellan grupperna.

Är det t.ex. vanligare att män än kvinnor har en rationell portfölj med en eller annan "krydda" eller är det ett återkommande problem i båda grupperna? Att se hur mycket som förloras på kryddor skulle vara oerhört intressant likväl som om problemet är könsbundet. Krydda kan t.ex. definieras som aktie med börsvärde under 1,5 miljarder SEK och som ej gjort vinst de senaste 3 åren.

Ur ett rent företagsekonomiskt perspektiv skulle det även vara intressant att se hur lång investerarkarriären är hos en högriskkund respektive lågriskkund samt huruvida människor rör sig mellan grupperna.


8 kommentarer:

  1. Intressanta frågor....
    Tror dock att det fodras en gedigen avhandling för att svara på dessa frågor och jag tror inte att den avhandlingen ännu har genomförts.
    Har du några bra källor eller annat material?

    Jag har bara kollat "manligt och kvinnligt" utifrån Euroclear och SCB (se mitt inlägg 07 mars 2014) och jag tror fortfarande att "unga kvinnor" gör bättre långsiktiga investeringar än "unga män".

    Jag har även kollat lite på "högriskinvesteringar" och kommenterat en rapport från Handels (inlägg 02 april 2014). Där finns lite info och statistik om "aktieinvesteringar och förluster".

    Besser

    SvaraRadera
    Svar
    1. Unga män är helt klart överrepresenterade i gruppen dåliga investerare. Men ser man på åtminstone Avanzas statistik är män överrpresenterade även i de bolag som har högst andel kvnnor. Därför tycker jag att det är relativt ointressant med uppdelning mellan manligt och kvinnligt när det egentligen är högrisk mot lågrisk som är intressant.

      http://blogg.avanza.se/avanza/populara-aktier-som-kvinnor-gillar/

      En lite grov liknelse är med muslimer och IS. Rekryteringen av jihadister sker från gruppen "muslimer". Men ska man analysera problemet blir det oerhört snett om man inte tar hänsyn till att Shiia muslimer och muslimska Kurder har lika låg sannolikhet som icke-muslimer att rekryteras till IS.

      Radera
  2. Riktigt intressant. Det skulle också vara intressant att se hur dessa olika grupper utvecklar sig under en marknadscykel. Misstänker att de med högriskportföljerna har stor representation nu i slutet av en bull market medan de knappt kommer att finnas kvar i slutet av en bear market. Är nog också kopplat till din sista fundering.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en sak jag velat analysera länge.

      Jag minns att Greklandskrisen rensade ut en hel del biotech hype vilket förvånade mig så anekdotisk bevisföring stödjer teorin =).

      Radera
  3. Hur definierar du risk? Säg inte att det är beta för då blir jag mörkrädd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen fara, har ett gammalt inlägg som fortfarande gäller för min syn på frågan:

      http://aktieingenjoren.blogspot.se/2012/09/verksamhetsrisk-och-varderingsrisk-tva.html

      Storlek är en annan form av säkerhet som jag är skeptisk till.
      http://aktieingenjoren.blogspot.se/2012/10/har-storleken-nagon-betydelse.html

      Radera
  4. Tack för en intressant blogg och inlägg!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, känns barnsligt bra med uppskattning =).

      Radera