söndag 1 oktober 2017

Portföljuppdatering och nytt Twitterkonto för bloggen

Att det är tyst på bloggen brukar betyda att det är fullt upp på andra fronter. I det här fallet är det min doktorandtid som går mot sitt slut och den IT-plattform vi utvecklat för forskare i utvecklingsländer verkar kunna bli ett populärt verktyg både i Afrika och Europa (om någon undrat varför jag har ett stort intresse för teknikbolag och bolag i Afrika har ni svaret där). En bieffekt av det är att jag har skaffat ett twitterkonto för bloggen (@aktieing) då jag behöver mitt eget namn för diskussioner om hur vi ska utveckla framtidens forskning då forskarkollegor söker på namnet och lägger till mig.

En fotnot värd att beakta i sammanhanget är även om jag inte håller hårt på min anonymitet driver jag bloggen under pseudonym. Att folk som känner mig kan koppla ihop de två identiteterna har jag inga problem med. Däremot vill jag precis som gamla tiders skribenter försöka hålla isär min skribent-identitet och personlighet då det gör det lättare att som skribent släppa sina egna värderingar och ego. Som privatperson har jag till exempel väldigt starka åsikter om hur vi hanterar privata företag inom offentlig sektor. Som Aktieingenjören är det däremot egentligen bara två frågor som är relevanta, sannolikheten för att regeringen får igenom sin politik och hur det påverkar företagen. Det här dualistiska förhållningssättet är numera ganska ovanligt i Sverige men vanligt i mer repressiva samhällen och jag ser det som ett både nyttigt och lärorikt experiment att utöva det.

Dessutom har det skett en mindre förändring i portföljen som jag vill flagga för. Jag har skalat ned en aning på Atea i syfte att öka mitt innehav i Ubiquiti till vad som kan anses vara en ”standardpost”. En standardpost innebär i sammanhanget den summa pengar jag satsar på att investera i ett bolag och jag brukar undvika att öka eller minska mina innehav utöver denna summa. I dagsläget motsvarar en standardpost ungefär 7 % av portföljens värde. Efter den affären ser portföljen ut enligt följande:



Att jag ökat i Ubiquiti beror på att man har en väldigt lovande guidning samtidigt som en riktigt risig rapport från en blankaraktivist pressat kursen. Jag har med hjälp av tredjepartsinformation utvärderat flera av påståendena som gjorts i rapporten och det verkar bara vara smutskastning (länk). Den stora behållningen har därför förutom den lägre aktiekursen varit att lära mig mer om de praktiska skillnaderna mellan amerikansk och svensk investerarkultur. I Sverige är normen i startupsektorn att grundarna följer med bolaget genom hela resan och ofta är huvudägare i bolaget även i mogen fas. I USA har men däremot en mer processorienterad syn där entreprenörer ofta tar en ganska tidig exit och ersätts av mer erfarna managementspecialister. I det sammanhanget är Robert Pera en udda fågel och amerikanska investerare verkar även vara väldigt bundna till rapporter i sitt agerande vilket skapar stor osäkerhet när någon ifrågasätter rapporternas tillförlitlighet.

För den som vill få en djupare bild av Ubiquiti rekommenderar jag Ubiquitis senaste investerarpresentation (länk) som även ger en god bild av Robert Pera. Jag har i text alltid uppfattat honom som väldigt intensiv och övertygad men det är intressant att se honom beskriva sin egen resa. På det stora hela påminner han om Olov Sandberg (grundare Vitec) som jag pratade med för några år sedan (länk). Entreprenör med högt självförtroende och hög självkritik gör många misstag men så länge de hanterar risker bra blir företagen ofta enorma succéer. Länge var jag lite skeptisk till Robert Peras riskbenägenhet men efter att ha grävt djupare kan jag konstatera att även om han grundade Ubiquiti med hjälp av kreditkortsskulder kommer han från en välbärgad familj som nog hade löst situatione om det gått illa. På investerarpresentationen (länk) ger han även en djupare inblick i sin hantering av risk inom Ubiquiti vilket är betryggade. På frågestunden efter presentationen pratar han till och med mer om sina misslyckanden och vad han har lärt sig än om hur de mer framgångsrika idéerna har lagt grunden till en miljardkoncern. Vilket är lite upplyftande när man jämför med finansproffs som Karl-Johan Persson där det är väldigt svårt att egentligen utreda vad som går fel.


För att finansiera köpet valde jag att sälja aktier i Atea då vi just nu kar vår buffert med likvida medel. Det svider att göra det och jag håller inte med Aktiespararens analys om utdelningen då kassaflödet i Atea är klart högre än vinsten. Däremot är offentlig sektor i Sverige en stor kund och man är även känsligt för svängningar i den övriga ekonomin i Norden vilket innebar att jag valde att sälja av en del av innehavet.

10 kommentarer:

  1. Spännande att följa och bra riskspridning. Tror endast vi delar eWork bland bolagen, men överlag hög kvalitet. I vissa bolag anar jag en viss contrarian-inställning typ att marknaden har fel om Pandora och Ubiquiti, och så måste man nog agera när man ger sig på något större bolag och vill slå index. Men du är ju långsiktig och har ju ett kärninnehav i Doro som med inriktning mot äldre/trygghet bland annat.

    Insr är det enda jag inte begriper mig på, men är å andra sidan riktigt dåligt påläst på dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Doro känns lite vanskligt som kärninnehav men jag tror det kan bli bra. Jämför man med förra året har man lyckats eliminera de stora problemen men har en klart större organisation vilket jag tror har att göra med att man breddar sortimentet gentemot pensionärer med övervakning/IoT-lösningar.

      Det som däremot oroar mig är att man tappar så stor marknadsandel i Nordamerika och jag har inte lyckats lista ut varför. Förhoppningsvis beror det på att Doro 8030 helt enkelt hade för dåliga specifikationer men jag bevakar utvecklingen för Doro 8040 och försöker även lista ut hur samarbetet med Sigma Connectivity (d.v.s gamla Ericsson anställda) kommer att utvecklas.

      Radera
  2. Spännande portfölj! Atea, Data Respons och eWork har jag själv.

    Lite sugen på Pandora men inte vågat trycka på köpknappen ännu...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att du äger högutdelarna i min portfölj är en lågoddsare men även lite av ett sundhetstecken ;-).

      Gällande Pandora har jag beaktat blankarna men har svårt att se hur de tänker. Ur ett amerikanskt perspektiv är branschen i dubbel kris med både mall-döden och kris hos Signet Jewellers/Tiffanys. Men hur man än vrider och vänder på det är Pandora redan prissatt som att de är mitt i krisen samtidigt som de fortfarande växer med en tillväxttakt som de flesta bolag skulle vara nöjda med. Förändrade modetrender är en risk men med återkommande intäkter från berlocker och 50 % tillväxt inom de mindre segmenten har jag svårt att se Pandoras som något annat än ett lovande spel på både berlocker, e-handel och konsolidering av smyckesbranschen.

      Radera
  3. Spännande portfölj, ska läsa på mer om Ubiquiti såfort jag får tid.

    Pandora har jag haft i omgångar under flera år (plockades senast in den på 605 men fega ur och släppte den på runt 660) och den känns billig på dessa nivåer. Men blankarna gör än alltid fundersam...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, både Mercado Libre och Livechat är köpkandidater som jag plockat upp från dig även om det lär krävas någonting i hästväg för att Mercadolibre ska komma ned på mina nivåer.

      Ubiquiti är precis som Pandora en riktig blankarfavorit men som jag tolkar situationen finns det tydliga indikationer på att blankarna tar fel. Det blir lite som när analytiker klagar på Eworks marginaler utan att ta hänsyn till genomfaktureringen. I Ubiquitis fall har man valt att fokusera helt och hållet på de mest självständiga kunderna med begränsade kravprofiler. Kunderna vet därför vad de har att vänta sig och Ubiquiti har minimala kostnader för allting utom utveckling av mjukvara och lite hårdvaruintegration

      Radera
  4. Håller med om att Pera framstår positivt. Tror inte att han tog några större risker även initialt. Har man en "extreme" talang på något är det väl ofta inte så riskabelt att ta lite icke-konservativa vägar - och man kan alltid gå tillbaka och ordna till det om det trots allt skiter sig. Skadar såklart inte att ha en tät fader heller.

    Jag är svag för den ovanliga öppenheten - några brukar göra analysen att sådana personer lider av en lätt släng av Asperger etc. (de tror inte att de kan ljuga helt enket). Jag är mer övertygad om att han bara insett att väntevärdet i livet är långt högre på ärlighetens bana.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Autism är ett spektrum och i princip alla ingenjörer spelar på samma planhalva i det spektrumet. Spelar man för långt in på den andra planhalvan har man helt andra problem och i värsta fall får man börja jobba på Tankesmedjan i P3.

      Personligen kan jag relatera till hans strategi och använde det så sent som förra veckan på en föreläsning för nya ingenjörsstudenter. I grund och botten handlar det om att Robert Pera inte har någonting att dölja och hans största problem är om människor misstänker att han är oärlig. Oavsett hur många misstag han har gjort skadas han inte av att visa upp sina misstag eftersom alla åhörarna är fullt medvetna om hur framgångsrik han är trots sina misstag. Skulle han dölja sina misstag och bli påkommen skulle det vara pinsamt, men att öppet stå för sina misstag och ge en inblick i hur han fungerar gör det extremt svårt för hans motståndare att misstänkliggöra honom. När han medgivit att han rent personligen retar sig på blankarna men samtidigt inser att de erbjuder honom en bra affärsmöjlighet är det svårt för dem att ifrågasätta hans tystnad i frågan.

      Sedan får man komma ihåg att även om han är väldigt öppen med många saker finns det ändå en tanke bakom mycket av det han säger. Referensen till Singleton var elegant men att han dessutom tydligt tackade analytikern som givit honom boken med namn var en snygg touch. Med tanke på att Pera har byggt upp ett rykte om sig för att vara ganska tvär med analytiker var det väldigt passande att han visade sådan uppskattning för en analytiker han gillar.

      Radera
    2. Det var bättre och mer utförlig utläggning än vad jag själv mäktade med. Jag menade bara det är lite lustigt att normen för ledare befinner sig så långt ner i geggan att folk börjar prata om Asperger för att man har råd att vara ärlig.

      Radera
    3. Jo jag såg också kommentarerna på Seeking Alpha vilket retade mig. Däremot har jag givit upp det forumet så jag tog chansen här istället =).

      Radera