lördag 29 april 2017

Data respons, vad händer egentligen?

Data Respons hade ett fantastiskt första kvartal och Långsiktig Investering har beskrivit det mesta av värde i delårsrapporten (länk). När jag gjorde min analys av Data Respons sammanfattade jag bolaget som "kanske det minst sexiga bolag man kan hitta inom en så het bransch som Internet of Things (IoT)". Med det ville jag visa på att Data Respons jobbar inom en extremt het sektor men ligger långt ned i värdekedjan vilket innebär en stor risk vid konjunkturnedgångar. Sedan dess har aktien gått upp 130 % vilket är väldigt mycket på kort tid för ett bolag med låga marginaler och där omsättningen ökade med 8 % under 2016.

Samtidigt finns det ett mycket enkelt skäl till varför utvecklingen blivit som den blivit. Lönsamheten i Data Respons skjuter i höjden just nu, även om EPS är missvisande p.g.a. en omvärdering av ett dotterbolag man tidigare ägde till hälften. Nedanstående paragraf är därför kraftigt justerad.



Data Respons har dessutom ett ganska jämnt resultat över året där 20-25 % av resultatet genereras under det första kvartalet lite beroende på hur påsken ligger (i år jobbade vi 5 % fler dagar än förra året vilket är viktigt för konsultbolag). I år var rörelseresultatet nästan 80 % högre än förra året tack vare en kombination av organisk tillväxt och förvärv och Långsiktig Investering som räknat bättre än mig får ett förväntat helårsresultat som bör generera ett P/E på omkring 15 räknat på dagens värdering. Samtidigt ska man komma ihåg att näst efter att betala överdrivet höga multiplar för trygga bolag med låg tillväxt är det näst bästa sättet att förlora pengar att under högkonjunktur investera i konjunkturkänsliga bolag eftersom P/E-talet är lågt.

Frågan är därför om Data Respons lönsamhet är hållbar.För att svara på den frågan har jag plockat fram tre diagram (tyvärr ej inklusive Q1 men jag har verifierat att utvecklingen fortsätter som enligt nedan)

Affärsområdet services (i princip FoU-tjänster där man hittar lösningar åt kunder) går fantastiskt bra medan products & solutions går dåligt. Det här är intressant eftersom det innebär att Data Respons får betalt för att sätta ihop nya produkter men har dålig fart på försäljningen av befintliga system.
På nationell nivå är Norge det stora sorgebarnet medan Sverige utvecklas fantastiskt. Man även har god tillväxt i Tyskland. Resultatökningen från förvärvet av tyska Microdoc utgjorde 30 % av tillväxten under Q1 så tillväxten i Tyskland är inte förvånande men väldigt viktig då Microdoc har klart högre marginaler än övriga Data Respons. 



Data Respons byter redovisningssegment för kunderna lite då och då vilket särskilt påverkar kategorin övrigt. Men trenden på senare år är tillväxt inom fordon och industriprodukter medan olja och sjöfart har gått dåligt. Norge är den del av koncernen som har störst beroende av olja/gas/sjöfart och branschen har även en förhållandevis lång erfarenhet av IoT då transponders och internetuppkoppling har funnits på stora fartyg ganska länge. Sammantaget innebär det här att det är konjunkturen inom dessa segment som påverkat utvecklingen i Norge och försäljningen av produkter.

Data Respons är just nu ovanligt tungt exponerat mot kundernas vilja att utveckla nya produkter som bygger på IoT-teknik. Vid en börskrasch i närtid kan det ställa till det rejält eftersom investeringarna bygger på framtida förhoppningar. Den här typen av sentiment kan ändras fort och många IT-konsulter med inriktning e-handel togs på sängen när det tog ett decennium efter IT-bubblan innan utvecklingen inom e-handeln riktigt tog fart igen. Men jag är ändå ganska optimistisk till IoT sektorn. Det stora stålbadet var för några år sedan då Enea, IAR Systems och Data Respons alla tre gick med förlust och marknaden har mognat sedan dess. Fokus i ingenjörernas facktidning Ny Teknik är numera oftast på kunder som implementerar IoT-lösningar och när optimistiska entreprenörer får lämna plats åt faktiska implementationer av teknik är det ett gott tecken på att en marknad börjar bli mogen,

Sammantaget är jag alltså lite orolig för konjunkturen och Data Respons beroende av denna. Men ett förväntat P/E på 15 är ganska lågt för ett bolag som det senaste kvartalet haft en organisk tillväxt på 20 % och god orderingång. Kompetensen som Data Respons är en flaskhals just nu och med tanke på hur svårt vi har att utbilda tillräckligt med IT-experter. Därför tror jag att Data Respons har en stark sits i många år framöver även om den kraftiga tillväxten sker genom tillväxt i sektorer som gör dem exponerade mot både konjunkturcykler och Sveriges ekonomiska utveckling.

2 kommentarer:

  1. Det känns lite konstigt att säga det här men EPS är något missvisande för Data Respons Q1. Detta är för att de köpte 50% av Techpeople A/S. Då köpeskillingen var högre än vad de värderat sina befintliga 50% så ökade värdet av deras befintliga aktier med 26,5 miljoner. Dessa räknar de som en finansiell vinst och syns under net financial items (19 miljoner). För att återspegla en riktigt EPS bör man rimligtvis räkna med EBIT (21 miljoner) - skatt (som blev högre p.g.a omvärderingen?) - 7,5 miljoner +/- engångsposter. Finansiella kostnader lär också vara missvisande p.g.a. uppköpet så egentligen skulle man fråga bolaget om någon slags adj.EPS även om EBIT ger en fingervisning. Alltså lät P/E för 2017 mer som Långsiktiga Investeringar vara inne på närmare 15 än 9.

    EBIT och omsättning visar dock på fin tillväxt och det är trevligt att bolaget lyckats så mycket över mina förväntningar. IoT blir allt större och jag tror som du att det är här för att stanna, detta tror jag delvis för att de håller på med det en del på jobbet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. *Slår huvudet i väggen*. Du har helt rätt och tack för korrigeringen. Att få hjälp att undvika dumma misstag är ett stort skäl till varför jag bloggar istället för att sitta tyst på min kammare.

      Det var tillväxten per segment och land som fångade mitt intresse. Hela investeringen bygger precis som i Ubiquiti på att bolaget har ett segment med låg tillväxt och ett segment som allt mer dominerar vilket ökar tillväxttakten på ett förutsägbart vis. Sen blev jag lite paff över vinst per aktie diagrammet och la till det också vilket var en dum miss.

      Radera