fredag 22 augusti 2014

Fulspel, Eniro och vikten av kassaflöde

I min värld finns det bara 3 siffror man verkligen kan lita på i ett bolag:

1) Hur många kronor som kommit in i bolaget.

2) Hur många kronor som lämnat bolaget.
 
De här siffrorna är nämligen direkta mått som om de manipuleras med stor sannolikhet leder till en fällande dom i rättegång. Andra nycketal såsom resultat är beroende av periodiseringar och avskrivningsvärden vilket om man räknar fel kan ge en missvisade bild av företagets finansiella ställning. Inkompetens är däremot inte brottsligt i Sverige och genom att i rättegången hänvisa till inkompetens istället för ont uppsåt kan många ekonomiska brottslingar klara sig undan straff.

Enligt uppgifter i Svenska Dagbladet har Eniros VD Johan Lindgren uppenbarligen kört ett liknande fulspel som Oniva Online Group i syfte att blåsa upp sina vinster genom att bokföra sina intäkter då kontraktet skrevs istället för när betalningen genomfördes.

I Eniros fall innebar det här att kassaflödet (pengar in minus pengar ut) hamnade på ungefär halva  EBITDA som bygger på det periodiserade resultatet. EBITDA är i många fall ett olämpligt mått på resultat då det bortser från många "tråkigheter", men om man jämför EBITDA med kassaflöde kan det vara oerhört intressant eftersom det periodiserade kassaflödet från den löpande verksamheten (EBITDA) rimligtvis över tiden bör spegla det löpande kassaflödet. Om så inte är fallet finns det en stor risk att någonting är fel i hur bolaget periodiserar sina intäkter vilket bör undersökas noggrannt innan en investering.



I Eniros fall verkar felet ha bestått i att man redovisade en kommande intäkt men inte har lyckats korrigera för hur priset sjunkit vid "performance based payment"

13 kommentarer:

  1. Nu kan jag inte exakt hur det har tänkt men annonsbranschen så är det efterskottsfakturering (vilket innebär att man ska ha levererat hela sin produkt först) praxis. När leverans sker ska intäkten tas. Har man serviceavgifter så ska dessa tas när fakturan skickas. Sedan är annonsbranschen väldigt osäker i vad man har levererat m.m. så det finns alltid en liten osäkerhet och den behöver man ta hänsyn till och då bör man skruva ned intäkterna för det.

    När det då gäller hur man ser det här i bokföringen så bör intäkten inte ha varit kundfordringar så kan man affärsmodellen bra så hade man kunnat se att det som övrig fordran eller liknande (troligtvis, eftersom jag inte kan Eniro i grunden).

    Det man absolut kan ha fuskat med är hur man tar intäkterna. Ganska svårt att få någon "fälld" för det också om bokföringen är korrekt. Sedan är det ytterst konstigt att inte CFOn har fått kicken och det här visar att man inte har koll på siffrorna alls i Eniro och jag skulle inte lita på dem om inte han får gå heller. När man har en osäker business som annonsinternetförsäljning så behöver man ytterst klara processer och det har inte Eniro.

    Kan lägga till en kommentar om "I Eniros fall verkar felet ha bestått i att man redovisade en kommande intäkt men inte har lyckats korrigera för hur priset sjunkit vid "performance based payment"".
    - Det är när man säger att man ska leverera 100, men inte uppnått det, utan under 95. Då blir kunden sur och ibland kräver de ordentliga rabatter för att återkomma. Då är det faktiskt inte ekonomiavdelningen som gjort fel, utan de som säger hur pass mycket man klarar av att leverera. Den avdelningen brukar kallas för "Traffic". Om de inte kan sitt jobb har man ytterst svårt att uppskatta intäkterna och då måste man självklart vara försiktig.

    Så jag tycker inte det är kassaflöde vs resultat utan det här är ren kompetensbrist inom bolaget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grejen är att kassaflöde vs resultat är ett sätt att upptäcka kompetensbristen inom bolaget.

      I Eniros fall verkar man ha bokfört intäkter i samband med att kontrakt har skrivits på (--> fint EBITDA) men kassaflödet som dessa kontrakt har genererat har varit klart lägre än vad som förväntats.

      Hur man lyckats bibehålla detta system så länge utan avskrivningar övergår mitt förstånd men EBITDA/Kassaflödesavvikelsen har varit densamma i Eniro och Oniva.

      Radera
    2. Nej, sättet att upptäcka det är att se att kundfordringarna inte ökar men upplupna intäkter/övriga fordringar gör. Fordringarna ska bli kundfordringar och 30-90 dagar efter det ska pengarna rulla in. Så inom två kvartal bör en intäktsökning även synas i kassan.

      Sedan att ta intäkten vid kontrakt låter direkt kriminellt eftersom intäkt tas vid leverans i alla verksamheter. Hur man säger att man levererat vid kontraktsskrivning förstår jag inte.

      Radera
  2. Man ska undvika allt som börjar på En-. Inte ens eniros chefer verkar tro på bolaget..

    ernesto

    SvaraRadera
  3. Spänningen är olidlig! Vilken är den tredje siffran?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skatt, du jävlas inte med det svenska skatteverket. Däremot är den svår att läsa korrekt ur årsredovisningar.

      Radera
    2. OK! Antar att det var medvetet att du inte skrev ut det.

      Det finns två saker här i världen som jag inte klarar av. Den ena är ofullständighet.

      Radera
    3. Jag strök den från inlägget men glömde att korrigera siffran.

      Radera
    4. Blev lite kul i alla fall. Jag retas bara med dig =)

      Radera
  4. Du har helt klart en poäng med att kassaflödet är viktigt att titta på och att många andra mått kan av olika anledningar modifieras så att de inte ger den bild som man tror att de ger. Kassaflödet är betydligt svårare, precis som du skriver.

    Tyvärr så handlar det nog inte enbart om ohederlghet utan ett tryck från olika håll på att få företaget att se så bra ut som möjligt, vilket gör att man tar ut svängarna så mycket som det går.

    En liten kommentar är att kassaflöde ger en ögonblicksbild och säger inte så mycket om framtiden. Det är t ex ganska vanligt när man ska "klä bruden" innan en försäljning, noterin etc att man kapar alla "onödiga utgifter" som t ex utveckling för att få resultat, inräknat kassaflöde, att se bra ut på kort sikt. Jag tycker därför att man alltid skall försöka se bortom siffrorna. Följdfrågan när kassaflödet har blivit bättre skall vara varför har det blivit bättre. Och om man får det allt annat än ovanliga svaret att det beror på interna effektiviseringar så skall man försöka förstå vad dessa effektiviseringar egentligen handlar om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med helt och hållet. Just interna effektiviseringar och personalnedragningar har blivit lite av en varningsklocka för mig i många fall. I bland är det nödvändigt men det är svårt som utomstående att tolka läget.

      Radera
  5. Över tiden bör ju capex följa avskrivningar. Man kan ju annars tex underinvestera för att få kortsiktigt bra kassaflöde, om man nu har oärligt syfte. Men, om man nu tittar på eniros kassaflöden (fcf), så skulle man förmoda att preferensaktien kan vara ett bra köp, då det inte är omedelbar fara på taket (att utdelning till dessa skulle ställas in). De har ju även fått ned skuldnivån ordentligt, vilket är bra med tanke på verksamhetens typ.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet med en preferensaktie i ett bolag som Eniro är att de måste finnas kvar oerhört länge för att du ska få en överavkastning gentemot den säkra räntan. Även om de tjänar pengar i dagsläget ser jag det som en ballong som långsamt pyser ihop och jag kan inte se hur man ska kunna omvandla Eniro till ett modernt och konkurrenskraftigt bolag. De har helt enkelt en för stor och för gammal kostym för att det ska fungera.

      Radera