söndag 15 juni 2014

VM-samarbete med Avanza, min aktiestartelva

 VM-tider tyckte Avanza att det var lämpligt att låna in Gustavs idé om att sätta ihop en startelva med aktier. Personligen är jag en stor anhängare av att använda småfiniga idéer för att stimulera kreativiteten (vilket även stöds av forskning, jag rekommenderar "Why bad ideas are a good idea" av Dix et. al.) och i utbyte mot en snygg grafik deltar jag därför i jippot.

Förra gången jag gjorde en start"elva" hade jag jag bara tio spelare i laget och sedan dess har jag förberett portföljen för nya financial fair play regler vilket innebär att jag nu endast har 7 bolag i portföljen. Förutom Questerre har det här arbetet varit relativt omedvetet och handlar helt enkelt om att fler bolag har uppnått en orimlig värdering än vad jag har kunnat hitta ersättare.


Därför har jag förutom startsjuan även tagit med mina senaste försäljningar i sammanställningen där där försäljningar visas upp med röda kort.


Målvakt (P/E 19, direktavkastning 4 %)
Beijer Alma har varit en av portföljens trotjänare men precis som andra verkstadsbolag är bolaget konjukturkänsligt. Under 2013/2014 har Beijer Alma varit i en oerhört god form tack vare god utveckling inom koncernens två största dotterbolag och börsen har reagerat genom att driva upp aktiekursen över P/E 20 vilket fått mig att sälja.

Vänsterback (bedömt P/E nästa år 14, direktavkastning 8,3 % )
Atea är nordens största försäljare av IT-lösningar till företag vilket skänker en defensiv stadga åt portföljen då bolaget i det närmaste är ett försörjningsbolag inom B2B affärer. Inköpet (länk) gjordes till ett vrakpris eftersom 2013 var ett katastrofår orsakat av att Windows 8 floppade. Inför 2014 kan jag därför räkna med en stark offensiv i form av en yield-on-cost på cirka 10 %  kombinerat med en attraktiv tillväxt på 5-8 % per år.

Vänster mittback (P/E 16, direktavkastning 5,1 %)
BP är ytterligare en gammal trotjänare som fått lämna portföljen under våren. Bolaget har utmärkta defensiva egenskaper och kan räkna med ett enormt politiskt stöd då en stor del av det brittiska pensionssystemet står och faller med bolaget. Bolaget köptes in i samband med katastrofen i Mexikanska golfen och har nu sålts vidare med en god vinst.

Höger mittback (bedömt P/E ca 20, direktavkastning 2,8 %)
Millicom är Sveriges näst största mobiloperatör men i det närmaste okänt på hemmamarknaden då man uteslutande spelar i Sydamerika och Afrika. Defensivt kan bolaget falla tillbaka på en hög underliggande lönsamhet inom mobiltelefonverksamheten. Men offensivt erbjuder bolaget även spännande möjligheter då man steg för steg omvandlas till ett "digitalt livsstilsbolag" där man erbjuder kunder både finansiella tjänster, TV och andra tjänster tillsammans med Rocket Internet.

Högerback (förhoppningsbolag)
Questerre är ett naturgasföretag som äger stora fyndigheter i Quebec vilka är belagda med nyttjandeförbud då regionen styrs av en samling frankofila miljpartister. Bolaget köptes in då managern fortfarande hade problem med värvningsdisciplinen och såldes då det ligger utanför mitt kompetensområde.

Vänster defensiv mittfältare (P/E 27,8, direktavkastning 3,26 %)
Hennes & Mauritz är en fantastisk spelare som erbjuder oöverträffade defensiva egenskaper i form av en god direktavkastning och låg konjukturkänslighet. Samtidigt växer bolaget med ca 8 % per år vilket innebär att bolaget även har offensiva egenskaper som få andra. 

Jag sålde vid 282 kr efter att värderingen tjurrusat uppåt under några månader. Aktien handlas just nu för 290 kr efter enormt starka försäljningssiffror under våren. Min försäljning kan ha varit för tidig men jag hoppas fortfarande att en lågkonjuktur och/eller trist höst ska pressa ned aktiepriset till mer acceptabla priser med en direktavkastning runt 4,5 %.

Höger defensiv mittfältare (P/E 11,3, direktavakstning 1,27 %)
BankNordik köptes in efter extern scouting som sedan kompletterades med en egen analys. Jag investerade i bolaget baserat på defensiva egenskaper som hög kundnöjdhet och stark ställning på de danska Atlant-öarna kombinerat med goda möjligheter för att grundspelet skulle förbättras. Andra investerare har förlorat hoppet om bolaget p.g.a. fortsatta problem med den danska verksamheten, men Q1 rapporten för 2014 antyder att denna del av bolaget fått stadga vilket gör att jag väntar och hoppas på en liknande utveckling på Färöarna.

Vänster offensiv mittfältare (P/E 14,4, direktavkastning 9,46 %)
Diadrom Holding är en nischad IT-konsult med inriktning mot IT-diagnostik och ett nära samarbete med Göteborgs universitet (analys här). Under 2013 har bolaget haft en ojämn utveckling då etableringen av ett nytt kontor i Mälardalen dragit ut på tiden samtidigt som man slagit till med en extrautdelning som genererat en direktavkastning på 10 % för aktieägarna. Defensivt har jag svårt att se hur bolaget ska lyckas sämre än 2013 och under 2014 finns en stor offensiv potential med produktifieringen av DiagStudio och etableringen av ett konsultkontor i Mälardalen.

Central offensiv mittfältare (P/E 19, direktavkastning 2,43 %)
Vitec är portföljens stora stjärna som år för år driver portföljen uppåt. Koncernen driver bolag specialiserade på nischade programvaror såsom affärssystem för mäklare och fastighetsförvaltare men växer numera genom att förvärva andra specialiserade programvarutvecklare. Sedan bolaget köptes in i portföljen 2010 har vinsten ökat med i snitt 25 % per år och aktien ändå aldrig handlats över P/E 15 räknat på proforma resultat (P/E talet i rubriken exkluderar två bolagsköp jag räknat på här).

Höger offensiv mittfältare (P/E 19,3, direktavkastning 0 %)
Formpipe software är precis som Vitec en tillverkare av specialiserad programvara. Men medan Vitec utvecklats stabilt har Formpipe Software två gånger ställt om verksamheten vilket hämmat utvecklingen. Först avvecklade man den egna konsultverksamheten för att istället sälja programvara via partners vilket gav en brutal vinstmarginal men minskade omsättningen och gjorde det svårt att bedriva användarnära utveckling. Därefter köpte man upp sin danska motsvarighet Traen software som sedan brottats med stora problem i form av bristande kvalitetssäkring och en avvaktande marknad. Förhoppningen är därför nu att 2014 ska bli något av ett genombrottsår för ett bolag som endast sporadiskt har visat sin fulla potential.

Anfallare (P/E 11,2, direktavkastning 5 %)
Doro hånas allmänt för sin bristande teknik och totala avsaknad av sex-appeal. Men bolaget har genomgått en explosiv utveckling under de senaste åren och frågan är om succén kan fortsätta genom ökade försäljning av feature-phones utanför Norden eller en lyckad lansering av smart phones för äldre.

Sammanfattning och tankar

Just nu är jag med andra ord ganska underinvesterad jämfört med vad jag räknar med är en långsiktigt hållbar nivå för vår portfölj. Samtidigt ser jag inget gigantiskt egenvärde i att vara fullinvesterat om jag inte hittar riktigt attraktiva bolag att placera pengarna i. Hittar jag bolag att investera i så kommer jag att göra det men just nu känns det lite tunnsått med investeringsalternativ. Addnode, G5 och Cellavision om jag är intresserad av men sett som "lite för dyra" har gått upp rejält och därför söker jag nu lite inspiration.

16 kommentarer:

  1. CellaVision. Helt unik teknologi och en total marknadsdominans i ett delområde inom vården som bara är i början av sin digitalisering till 50-75% rabatt mot sektorkolleger som Vitrolife, Sectra och Bactiguard borde väl vara inspiration nog ;) Dyr? Njaa, knappast. Skulle tro 7,5x 15e EBIT

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag sitter och räknar på Cellavision just nu. Förhoppningsvis kommer en analys denna vecka.

      Radera
    2. Där kom visst en nyhet som gjorde den framtida marknaden ännu större så du tvingas väl tyvärr räkna lite till ;)

      Radera
    3. Kul men gör nog ingen gigantisk skillnad.

      Radera
    4. Inte för 2014 och 2015 kanske men därefter kan ju detta få väldigt stora effekter. Kika på den här presentationen. http://www.smabolagsdagen.net/bolag/cellavision/ Lyckas man med detta når man ju den feta basen i triangeln. Cellavision är ju ett långsiktigt tillväxtcase vars kassaflöden ska värderas i en DCF och då påverkar detta nog en hel del.

      Radera
  2. Förslag på ersättare :
    Vänster defensiv mittfältare: Axis
    Vänster mittback: Consilium
    Högerback : Nexam- framtidsbolag med stor potential, bra patentportfölj som kommer att växa.
    Målvakt: Bahnhof 20 årigt bolag som aldrig gått med förlust, värderas lägre än konkurrenterna,tex DGC delvis pga noteringen på Aktietorget, men nu har huvudägarna sålt 2,8% till Öresund.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har svårt att se Nexam i portföljen men övriga tips kvalificerar sig allihopa på listan över bolag som jag ska titta närmare på.

      Tack!

      Radera
    2. Förstår att du med din placeringsfilosofi inte tar in Nexam, men sätt upp den på "värvningslistan" eller i juniorlaget, för tillväxt ,så du kan ta in den i A-laget om ett eller två år. ;-)

      Radera
  3. Jag förstår att det här med elvor, hockeyfemmor osv. är en litet rolig grej som bloggare använder för att spexa till det. Frågan jag ställer mig är emellertid om det finns något syfte med att dela in bolagen i offensiva, defensiva, medel osv. Om man har elva gubbaktier kan det ses som elva försvarare. I fotboll hade det aldrig fungerat, men är det något fundamentalt fel med en sådan portfölj för en konservativ investerare? Är idéen att man måste ha ett visst antal bolag på varje posse? Om man å andra sidan har strategin att köpa en korg med net-nets, vilka ser förjäkla risiga ut var för sig, måste det vara en usel strategi, om en sådan strategi historiskt överpresterat mot index?

    Irving Kahn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är alldeles för tråkig för att spexa till det.

      För mig är det snarare ett knept att utnyttja människans oerhörda förmåga att jämföra vitt skiljda objekt.

      Genom att jämföra mina bolag med en startelva tvingas jag inom portföljen utvärdera bolagen utefter parametrar såsom "defensiv" (risk för fallande intäkter), "offensiv" (tillväxt) och "potential" (hur mycket mer bolagen kan tjäna).

      Även om jag har elva defensivaktier så kommer vissa aktier att ha mer tillväxt än andra och startelvan får mig därigenom att ranka aktierna och tänka på dem på ett nytt sätt.

      Framförallt hjälper det mig därigenom att identifiera svaga kort såsom Questerre (inga fördelar) eller bolag där fördelarna (t.ex. starkt politiskt stöd) inte överväger fördelarna (cykliskt och utan tillväxt) vilket innebär att bolaget bör lämna portföljen.

      Radera
    2. Så länge man inte bygger sin portfölj utifrån att bygga upp en startelva så kan det ju vara rätt kul.

      Skulle jag sätta ihop min egen startelva skulle jag t.ex. få en stabil offensiv på vänsterflanken (mycket verksamhet i Norge) och en gedigen defensiv till höger (mycket verksamhet i Danmark) men jag saknar centrala delar av laget (bolag med mycket verksamhet i Sverige). Hela min centrallinje från back till forward består av Posco, som får dra ett ganska tungt lass.

      Man kan få in ganska mycket aspekter i en sådan här jämförelse om man bara vill, men visst, det är mest en kul grej.

      Att du har varit inne i bolag som Questerre hade jag helt missat och det hade jag inte anat! Intressant vad som kommer ut ur garderoben så här i VM-tider ;-)

      Radera
    3. Finns till och redovisat i min portföljrapport: http://aktieingenjoren.blogspot.se/2013/12/portfoljrapport-2013.html.

      Det var en del av min inlärningsperiod och en anledning till varför jag började blogga. Lättare att vara disciplinerad när man tänker igenom allting en gång för att kunna skriv ned tankarna.

      Radera
    4. Jo, du har uppenbarligen skrivit om det i förbifarten men det har ändå runnit av mig vilket pekar på hur oväntat jag tycker det är =)

      Ojoj, min egen tidiga inlärningsperiod finns det inga rester kvar av nu mer än pengar som gick upp i rök. 2009 (tror jag det var) när börsen gick upp med 50 % lyckades jag med konststycket att gå back.

      Radera
  4. Med värderingarna på Avanza, Fenix Outdoor, Biogaia och Net Entertainment får väl ändå din portfölj ses som ganska spännande?

    SvaraRadera
  5. Den här elvan (ok, nästan elva) funkar väl riktigt fint. Questerre känns dock som en bortkommen junior, så helt rätt att sälja. Möjligen hänger offensiven på en skör tråd då Doros teknik har ifrågasatts, men nog är de sugna på revansch kan jag tänka. Håller med om Vitec, verkligen stjärnspelaren!

    Atea är en defensiv pjäs jag inte alls scoutat så noga. Kan du övertyga mig om att de har något unikt (konkurrensfördelar) så är det inte omöjligt att jag hårdbevakar dom i framtiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan tyvärr inte påstå att Atea har några gigantiska vallgravar. Snarare handlar det om att man är verksam på en oligopolmarknad med mycket dåliga marginaler. Ibland vinner Atea upphandlingar och ibland går de till Dustin eller någon annan konkurrent.

      Ateas stora styrka är att man har ett stort nätverk av leverantörer och är det största bolaget på marknaden vilket ger dem en liten fördel som de utnyttjar för att vinna fler upphandlingar än konkurrenterna.

      Radera