onsdag 20 november 2013

Bolag som flyttar upp till Large cap och Mid cap 2014



40 % 20 år har skrivit en del intressanta inlägg om utvecklingen för bolag på Stockholmsbörsens tre storleksindelade listor (här). En nackdel med de här indelningarna är dock att bolag som går dåligt flyttas ned medan bolag som går bra flyttas upp vilket innebär att tilläggskurvorna hamnar på ”fel” lista om man räknar på slutdatum. Nordic Mines som tas upp här nedanför bör t.ex. ha varit i large cap klass innan kursen kollapsade fullständigt och även om bolaget numera är listat på small cap så är det inte den gruppen av köpare som har tagit den ekonomiska förlusten..

Omsättning på listorna

Sedan 2006 har storbolagslistan (large cap) baserats på bolag med över 1 miljard euro i börsvärde. Efter turbulensen i samband med finanskrisen valde man dock att ändra systemet och införa en tröghetsspärr då man upplevde att listsystemet blivit för volatilt.

2007 fanns det 74 bolag som uppfyllde det dåvarande kravet om att ha ett bolagsvärde på över en miljard euro (ca 9 miljarder kronor) vid ett givet mättillfälle (ett mättillfälle per halvår). 2008 hade antalet bolag på listan fallit till 60 bolag och enligt den dåvarande definitionen skulle 71 bolag i dagsläget kvalificera sig för storbolagslistan 2014. Lite drygt var femte bolag försvann med andra ord från storbolagslistan i samband med finanskrisen och vi har fortfarande inte helt återhämtat oss. De största bolagen har blivit större men toppen är inte riktigt lika bred längre.

Med det nya ”tröga” systemet måste bolag istället överträffa tröskelvärdet under två år med endast en mätpunkt per år som infaller i november. Alternativt kan de direktkvalificera sig genom att bolagsvärde på mer än 1,5 miljarder euro vid ett mättillfälle.

2009 fanns det 56 bolag som uppfyllde storbolagskriteriet och 2014 kommer vi med största sannolikhet slå rekord då 60 eller 61 bolag lär kvalificera sig för storbolagslistan.

Kurspåverkan

På Placera.nu brukar det finnas stora förhoppningar om uppgraderingars kurspåverkan och Dagens Industri ger dem till viss del rätt. För förra årets listbytare har utfallet varit följande:

Uppflyttade till storbolagslistan

Nibe
+45 %
Axis
+33 %
Billerud-Korsnäs (Omnotering p.g.a. fusion)
+28 %

Uppflyttade till medelstora bolag

Sectra
+70 %
Aerocrine
-50 %

Nedflyttade till småbolagslistan

Karolinska Development
+109 %
Tradedoubler
+52 %
BioInvent
+38 %
Net Insight
-10 %
Björn Borg
-13 %
BE Group
-26 %
PA Resources
-83 %
Nordic Mines
-90 %

Med tanke på att OMXSPI under samma tid rörde sig +19 % så är det tydligt att volatiliteten är högre på bolag som byter noteringslista än övriga bolag. Volatiliteten hos klassiska småspararfällor som råvaror och läkemedel är även tydlig då Karolinska Development, Aerocrine, PA Resources och Nordic Mines utmärker sig med extrema kursrörelser.

Förändringar inför 2014 på storbolagslistan

Inför 2014 så kommer AAK Aarhus-Karlshamn, Enquest, Hexpol, JM och Swedish Orphan Biovitrum definitivt att kliva in på storbolagslistan då man under två år haft ett börsvärde på över 1 miljard euro och efter kraftiga börsuppgångar under 2013 så har de enligt DI dessutom stigit till nivåer där de även skulle klara snabbgränsen på 1,5 miljarder kronor.


Har man investerat i dessa bolag bör man alltså ha erhållit en börsuppgång på minst 50 % under de senaste två åren vilket får ses som väldigt bra betalt.


Dessutom har Intrum Justitia uppvärderats kraftigt under 2013 vilket innebär att de just nu ligger på gränsen för att bli direktkvalificerade för storbolagslistan 2014.

 

Förändringar inför 2014 på listan för medelstora bolag

Arcam, Cavotec, Fingerprint Cards, Itab, Lagercrantz, Nederman, OEM International och Orexo ser ut att flyttas upp ifrån småbolagslistan då deras börsvärde nu överstiger 150 miljoner euro (ca 1 350 Mkr).

 

Slutsatser

Det är alltid lättare att få rätt i efterhand. Därför blir historiska jämförelser mellan dagens listor missvisande då t.ex. storbolagslistan under 2014 kommer att kunna tillgodoräkna sig 6 nya bolag (nästan 10 % av listan) som haft en värdeökning på över 50 % de senaste två åren utan att någonsin ha varit tillgängliga för investerare som exklusivt följer storbolagslistan.

På samma sätt kommer spruckna bubblor såsom PA Resources och Nordic Mines räknas på utveckling för ”småbolag” samtidigt som förlusterna gjorts av investerare som satsat på de störra och ”säkrare” listorna.

Jag har tidigare tagit upp att jag anser att storlek är ettmycket begränsat mått på risk. Surdegar som PA Resources och Alliance Oil kan ta sig skrämmande högt på börslistorna och de professionella analytikerna/tyckarna kan ge väldigt tvivelaktiga råd. Däremot finns det helt klart en sanning i att stora bolag tvingas in i en miljö med bättre genomlysning och det kan man dra nytta av om man även ställer krav såsom finansiell styrka, stabilitet i verksamheten och en bra ledning.

9 kommentarer:

  1. Hur ser det ut för bolag som flyttat till OMX från First North/Aktietorget? DET om något är spännande :)!

    Mvh,
    Snåljåpen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr erbjöd inte Dagens Industri den infon.

      Dessutom tror jag att den blir svår att sammanställa eftersom skillnaden mellan small cap och First North/Aktietorget är att de sista inte är formella börser utan verktyg för att möjliggöra handel för publika bolag utanför börsen.

      Radera
  2. Håller med dig helt och hållet om att storlek är ett dåligt mått på risk. Jag håller på just nu och reviderar mina investeringskriterier och ett kriterium kommer jag stryka helt. Gissa vilket ;-)

    Betydligt intressantare är hur diversifierad en verksamhet är, vilket väl är din poäng!

    Apropå upp-/nedgradering till/från listor så borde det väl styra vilka stora fonder som överhuvudtaget får eller måste investera i bolagen så listbyten borde trigga en del köp, tvångsköp, försäljningar och tvångsförsäljningar! Men jag skulle inte ha "listbyte" som huvudskäl för att köpa ett bolag...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut inte ett skäl till att köpa ett bolag, men definitivt någonting att hålla ögonen på ;).

      Mvh,
      Snåljåpen

      Radera
    2. Ja diversifieringen av verksamhet är verkligen en av mina huvudpunkter. Det jag själv lärde mig mest av bolaget var nog att jag fick det bekräftat att det är helt okej att köpa bolag som gått +30 % på ett år så länge värderingen fortfarande är låg.

      Radera
  3. Håller definitivt med. Jag tycker faktiskt att för mig ger ofta mindre bolag mindre risk, eftersom jag får ett lättare analysarbete och tycker det är mycket lättare att få översikt över verksamheten. Ett storbolag med ett par verksamhetsgrenar kan bli väldigt svåranalyserat tycker jag.
    Kanske är lite av en vanesak också, jag har mer erfarenhet av lite mindre/medelstora företags redovisning osv.
    Tack för en intressant post! Hade varit intressant att se denna statistiken över lite längre tid :)

    SvaraRadera
  4. opus till midcap? / A

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte hur bromsen ser ut för mellanstora bolag men börsvärdet är onekligen högt.

      Radera