lördag 23 mars 2013

Rapport från Beijer Almas årsstämma

Årsstämmor i stabila bolag är sällan särskilt intressanta att besöka som småsparare. De större aktörerna har redan beslutat det mesta och för oss som privatinvesterare så är det främst intressant att få reda på hur det går på företaget och ta del av eventuella frågor som tas upp.

På så sätt är Beijer Almas årsstämma en av de bättre att besöka. Jag hade dessutom turen att hamna mitt emot Peter Kollert (Vd Beijer Tech) som kunde berätta lite mer om Norspray och svenska företags syn på Norsk offshore verksamhet. Vi pratade inte om någonting koncernspecifikt men både Beijer Techs och Ratos förvärv bör ses mot en bakgrund av att Norsk oljeindustri ser starkare ut än på mycket länge. Förutom de stora fynden som Lundin Petroleum och Statoil har gjort i Nordsjön så har Norge och Ryssland gjort vissa överenskommelser om gränsdragningen i norra ishavet. Sammantaget innebär det att aktiviteten i Nordsjön är säkrad för en längre tid och det är det som gjort att Ratos och Beijer Alma nu satsar på marknaden,

 

Beijer Almas två första månader

På årsstämman gav Bertil Persson en kort uppdatering om det nuvarande konjunkturläget. Under de första två månaderna var faktureringen 7 % lägre jämfört med föregående år medan orderingången hade ökat med 7 % (jag är osäker på om han jämförde med Q4 2012 eller Q1 2012 på den siffran).

2012 avslutade svagt men på lång sikt är det största problemet är att prispressen på chassifjädrar ser ut att bli permanent (heder till Aktiespararnas representant som frågade om detta). Signaturen "Marwin" kommenterade även om det här i somras på Spartacus Invest vilket kan vara intressant att läsa nu när det är bekräftat (läs här). Min gissning är att onsdagens nedgång i Beijer Alma drevs av den här informationen.

Beijer Almas nuvarande värdering

Kombinationen av ökande pris och minskande resultat innebär att Beijer Alma för första gången på mycket längre har ett P/E tal (15,8) i nivå med verkstadsgiganter som Sandvik (15,3) och Atlas Copco (15,5). Däremot är direktavkastningen högre i Beijer Alma, jag känner därför ingen lust att öka mitt innehav men heller inget behov av att sälja.

6 kommentarer:

  1. Tack för intressant information. Lite tråkigt med chassifjädrarna, men det blir säkert bra över tid ändå. Jag delar Din uppfattning angående värderingen, det blir varken köp eller sälj till nuvarande kurs.

    SvaraRadera
  2. Tack för infon! Håller också med både dig och AVI angående värderingen. Det ska till lite lägre kurs innan det känns värt att öka.

    SvaraRadera
  3. Tråkigt att prispressen blev bestående, men vi ska minnas att det var ett mirakel att som underleverantör till fordonsindustrin uppnå rörelsemarginaler en bra bit över 20 %. När konkurrenterna ser sådan lönsamhet inser de att det finns pengar att tjäna inom nischen. Man borde frågat Persson vad för sorts rörelsemarginaler inom chassifjädrarna som är långsiktigt hållbara över en konjunkturcykel, givet att prispressen blir bestående. Som premiumtillverkare med konkurrensfördelar borde priset inte vara en så viktig faktor i kundernas köpbeslut, men eftersom Beijer Alma sett sig nödgat att sänka priserna är frågan hur stora konkurrensfördelar man har.

    Värderingen i dagsläget får inte mig att slå klackarna i taket, utan börjar bli alltför hög för min smak. Värderingen i slutet av 2010 var något högre och då säckade kursen successivt ihop från 170 ner mot 100. Givet prispressen och osäkra framtidsutsikterna ska bolaget värderas betydligt lägre än Atlas Copco och andra verkstadsgiganter. Jag håller ögonen öppna efter mer intressanta saker att köpa.

    Marwin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du läser här också!

      Om jag inte redan bevisat för mig själv att jag är väldigt dålig på att förutspå framtiden skulle jag nog ha sålt av en del av mitt BA innehav. Men eftersom jag är så usel på det säljer jag endast om P/E + avkastning blir helt uppåt väggarna. Den gränsen brukar gå ungefär när direktavkastningen faller under vad jag kan få i bankränta.

      Jämförelser med andra bolag är förövrigt en intressant punkt. Personligen tycker jag att storleksfixeringen inom verkstadsindustrin är ganska horribel. Sandvik är till exempel volymmässigt större än Beijer Alma men på världsmarknaden är även de små spelare och jag tror att chansen för att Sandvik drabbas av oväntade marknadsförändringar är på samma nivå som för Beijer Alma (eller AQ group). Just Sandvik är jag dessutom extra orolig för eftersom man börjat dras med kvalitetsproblem (exempel här: http://www.di.se/artiklar/2013/2/17/aven-lkab-ratar-sandvik/?qr=senaste-3-m%C3%A5naderna).

      Jag har sommarjobbat på Sandvik och redan på 00-talet skruvade man upp stressnivån med besparingspaket. Baserat på vad kunderna beskriver så har man under se senaste åren leverat varor med undermålig kvalitet samtidigt som den senaste omorganisationen har stulit mycket fokus för de anställda.

      Radera
  4. Hej,
    vi pratade på Lundaluppens sida och jag tänkte att vi kanske kan fortsätta via email? Jag kan tyvärr inte hitta din email här, men jag kanske tittar helt fel?

    SvaraRadera