Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

söndag 6 januari 2019

Känner mig som en åsna mellan två hötappar


På det glada 70-talet beskrev Warren Buffet sig själv med orden "I feel like an oversexed man in a harem". Personligen känner jag mig själv snarare som åsnan mellan två hötappar. I korthet kan man säga att jag antagligen har pengar för att satsa på åtminstone två av de olika alternativen men har tappat tempo eftersom jag har fler attraktiva alternativ än på väldigt länge.

1 Ta det lugnt och vänta på värre smällar

Jag har ingen aning om huruvida höstens finansoro kommer att utmynna i en finanskris. Men med Brexit-förhandlingarna, en instabil koalition i Italien, Trump i Vita Huset och ett Kina som valt att börja hemlighålla ekonomisk information finns det gott om utrymme för kriser med stor påverkan på värderingarna i enskilda länder.

Italienska bolag som finans-IT-bolaget Piteco (Värdepapprets analys), Aircondition specialisten LUVE SPA (@alexeliasson på Twitter) och Atea/Vitec-kombinationen SESA (@alexeliasson på Twitter) känns här som riktigt intressanta alternativ medan vi i Storbritannien har bolag som Gasmask och mjölkmaskinsbolaget Avon Rubber, läkemedelsmarkandsföringsbolaget Cello Health, antikroppsspecialisten Bioventix, betongläggningutrustningsbolaget Somero Enterprises och transformatorspecialisten XP Power som skulle kunna pressas rätt hårt av lokala kriser.

Det finns även en del väldigt intressanta konjunkturkänsliga bolag på de nordiska börserna där jag kan tänka mig att den Danska plasttilllverkaren SP Group och den finska röntgendetektorstillverkaren Detection Technologies allihopa kan blir oresonligt billiga om investerarna börjar lämna perifera marknader.

2. Investera i Nordiska kvalitetsbolag till rimliga priser

Långsiktig Investering frågade mig för ett tag sedan varför jag inte investerat i Nilörn och där har jag inget riktigt bra svar. Jag är även intresserad av Nilörns huvudägare Traction och Softronic imponerade även det på mig när jag gick igenom Tractions innehav. Både Softronic och Nilörn är riktiga kassaflödesmaskiner med både tillväxt och hög utdelning vilket är egenskaper som även den finska IT-konsulten Siili Solutions och lågprishandlaren Europris (se Medelvägens utmärkta analys) skämmer bort aktieägarna med. 

Nordiska bolag som Detection Technologies (vitala komponenter för röntgenmaskiner), det Danska investmentkonglomeratet Schouw & Co, Volati, akvakultursutrustningstillverkaren AKVA Group samt den finska IT-konsulten Vincit hamnar också på den här listan med P/E-tal på 13-18 och en årlig tillväxt på över 15 % även om direktavkastningen är lägre.

Detection, Schouw, Volati och de finska IT-konsulterna kommer här med en tydlig nedsida med cyklisk exponering från industriverksamhet men övriga bolag borde vara bättre positionerade än genomsnittsbolagen vid en konjunkturnedgång.

3. Investera i exotiska kvalitetsbolag till ännu rimligare priser.

Långsiktig investering analyserade det kanadensiska andningsstödsbolaget Viemed i våras och Phantas analyserade den australiensiska laxodlaren Tassal i somras som är riktigt billiga bolag som jag anser vara riktig bra bolag till låga priser och även Sesa som nämndes här ovan ser billigt ut även om Italienberoendet oroar.

4. Köpa riktigt utbombade bolag

Sektorer som bilindustrins underleverantörer är redan i dagsläget utbombade och förutom svenska Duroc har bloggaren Mispriced markets skrivit om de två kanadensiska bolagen Linamar och Magna International som också är exponerade mot bilindustrin och handlas för under P/E 8. 

5. Vänta på att riktiga kronjuveler ska komma ned i pris

Jag är lite osäker på hur jag ska ställa mig till Eneas värdering. Men bolag som Tomra Systems, medicinteknikbolaget Revenio, AdCityMedia, IVF-specialisten Hamilton Thorne  och gaslagringsutrustningsbolaget Hexagon Composites är allihopa bolag som fångat min uppmärksamhet vid olika tillfällen men där det krävts lite för många år av tillväxt för att jag ska våga köpa.

6. Investera mer i Pandora

Jag har tänkt på Pandora som ett riktigt contrarian-case där min personliga conviction nästan är uppe på Fundamentalanalysbloggennivåer. Pandora är världens största smyckesbolag mätt i antalet tillverkade smycken och pivoterar just nu från tredjepartsförsäljning med dominans av berlocker till egna butiker med bredare sortiment. Det här innebär att man har en för branschen extremt kort tid från utveckling till marknad och även om det gnisslat i omställningsarbetet under hösten har man trots minskat antal försäljningstillfällen en nolltillväxt samtidigt som man har en hög direktavkastning och har återköpt cirka 7 % av aktierna i år.

Reflektioner från skrivandet

Under 2018 samlade jag på mig en enorm hög med potentiella investeringsuppslag vilket berodde på att jag hittade få riktigt intressanta bolag i Norden samtidigt som jag läste mycket och diskuterade med andra. Nu har priserna på många bra bolag kommit ned en hel del och jag har trots föräldraledighet en del kapital att investera. Jag kommer definitivt inte att slänga bort alla de intressanta bolagen utanför Norden men jag föredrar att investera på mer lättförstådda marknader och även bolag som Siili som översätter sina rapporter till engelska men verkar slarva med annan IR (vinstvarning i oktober finns ej på engelska IR-sidan) känns onödigt att krångla med. Joachim Landström (universitetslektor i redovisning & finansiering, @J_Landstroem på Twitter) kommenterade en del om sin syn på tillväxtbolag för ett tag sedan och det stärkte min syn på att kombinationen tillväxt och en bra direktavkastning är väldigt attraktiva vid finansiell oro. Enligt traditionella schabloner tar tillväxtbolag mer stryk när diskonteringsräntan ökar eftersom de är mer beroende av framtida kassaflöden men kan man få en konkurrenskraftig direktavkastning samtidigt som tillväxten ligger uppemot 7-10 % får man en rejäl marginal mot de aktiepriser som kan förväntas i en diskonterad kassaflödesmodell.

19 kommentarer:

  1. Det blev väldigt mycket namndroppande av enskilda bolag där flera nog är rätt okända. Bloggarna på min utländska läslista har skrivit om alla de mer exotiska bolagen men jag har tänkt att följa upp mer på bloggen om de kategorier som fångar mest intresse för mig och andra i senare inlägg.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att samtliga sex alternativ ser bra ut, man kan ju köra på alla. Köpa de bolag man är intresserad av men samtidigt hålla en kassa :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill helst ha en meningsfull storlek på mina innehav och dessutom har jag inte tid att analysera alla bolag på djupet. Med barn och ett jobb där jag kan jobba hemifrån så länge jag är frisk nog att göra en aktieanalys är utrymmet för riktigt bra analyser begränsat ;-).

      Radera
  3. Kloka tankar. Många av bolagen du tar upp är intressanta även om de inte passar min strategi. Jag kör mer betoning på moat (om jag lyckas är en annan sak) och investerar mer globalt. Somero är högintressant, det svåra är hur mycket de bromsar vid lågkonjunktur.

    Som ovan nämnt kanske det är bara att blanda och köra på de olika tankegångarna och kategorierna du har.

    Har du kikat på Misproced Markets modell? Jag tror du är inne på något liknande och att de olika casen du tar upp är motsvarande kategorier.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har faktiskt inte tittat på modellen men får ta och göra det med tanke på att jag gillar hans innehav rätt ofta.

      Radera
  4. Intressant läsning och tack för omnämnandet gällande Tassal. Jag har flera utländska case, däribland Tassal & Pandora, som jag är sugen på att plocka in. Speciellt Pandora då bolaget värderas märkligt lågt. Är dock ödmjuk för att jag inte är en Pandora expert så är säkert något jag missar här. Just nu är det dock trist att köpa utländsk då kronan är så svag samtidigt så är jag rädd för att den bara kommer bli svagare. Känner mig lite stuck between a rock and a hard place...

    Jag håller nu (började efter nyår) på och bygger upp en separat pensionsportfölj som är tänkt att vara väldiversifierad med upp till 25 bolag. Analysarbetet på de enskilda bolagen kommer vara magert i.o.m. att det är så många små positioner så går det inte att analysera för djupt (finns inte tid för det). Än sålänge har bara Mekonomen och Kindred plockats in men får se om inte åtminstone Pandora får en plats om den dippar ner lite till. Även Gustavs case Savaria och Tao kae noi har kommit ner fint och även dessa är intressanta. Även Adolfssons case med Europris är intressant även om jag inte direkt är något fan av att det är Nordic Capital som tagit dem till börsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kronfrågan har stört mig också och fått mig att bli mer intresserad av svenska bolag med stor exponering utomlands. Brexit-oron har också varit rätt bra ur det perspektivet om man vågar sig på aktier noterade i Storbritannien.

      Jag planerar att ta tag i barnasparandet under våren så då kommer det också bli en lite bredare portfölj med rutinmässigt sparande så det blir kul att kunna jämföra där.

      Radera
  5. Aktieingenjören,

    Fantastiskt att man kan följa börser och bolag så pass noga och länge som jag har gjort och ändå knappt känna igen ett enda företagsnamn... :-)

    Tar i stället tillfället i akt och önskar dig ett Gott Nytt År!

    Förresten, jag har läst någonstans att Buffett ursprungligen använde ordet "brothel" (bordell) i sin liknelse och att detta senare (när han blivit välkänd) "rentvättats" till "harem".

    Mvh

    Carolus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott nytt år och kul att jag kan lära dig något nytt =). Det blev mycket exotiska innehav i somras och jag läser mycket på mobilen med ett sovande barn på mig så det blev väldigt många ganska intressanta bolag men med en hög investeringströskel p.g.a. courtage o.s.v.

      Radera
  6. Piteco gissar jag är rätt bra värde. Positiv utveckling efter analysen, insider köp som betalade bra premium mot aktiekurs, återköp av både aktier och convertibler

    S&U

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste läsa analysen från Symmetri igen. Det är lite hål i huvudet just nu och sen får jag väl skaffa Nordea konto tyvärr.

      Radera
  7. Känner igen beslutsångesten. Piteco har smugit sig in i min portfölj och Nilörn gjort comeback. AdCityMedia tycker jag är för dyrt trots kursfall, i alla fall i relations till skuldsättning och konjunkturkänslighet. Ge mig en kurs kring hundralappen så är jag intresserad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Portföljöverlapp med rätt människor är alltid trevligt. Har fått mycket gratis av t.ex Långsiktig Investerings bevakning av gemensamma case och det känns som du också tittar på ungefär samma parametrar. Så det är kul att se så djupgående likheter bland mina potentiella kandidater.

      Radera
  8. Tack för bra inlägg! Några bekanata bolag, några nya uppslag!

    Avon Rubber har jag haft ett öga på rätt länge. Gillar deras starka marknadsposition inom mjölkning, men är inte lika fascinerad över gasmaskerna. Framför allt är man beroende av några få kunder. Laxen (Tassal m fl) tycker jag är svår, och inbillar mig att jag kan få samma exponering genom äppelodlaren mm Scales Corp, (även om jag är lite tveksam till deras senaste förvärv). Linamar har jag kikat på för länge sen, och den har varit billig länge, men bilindustrin har inte lockat mig. Och det gäller nu att man ligger med rätt produkter, när elbilarna tar över. Och det går fort där.. Även om just Linamar kanske kompenserar en del med sina skylifts.

    Bland för mig nya uppslag blir jag spontant mest nyfiken på Detection Technologies och Luve (som jag kan ha kikat på, men aldrig fastnat på någon lista). AC är intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tassal har börjat satsa på räkor nu också så jag funderar på om inte de har goda förutsättningar att bli ledande inom akvakultur i Australien vilket skulle ge dem en intressant marknadsposition. Inte lika fina exportmöjligheter som Scales men kan vara bra. Oerhört kul att veta att du tittat på Avon och Linamar dessutom, är ett gott tecken =).

      Luve har jag bara titta på via Eliasson så där ligger jag efter men Detection får jag försöka skriva om.

      Radera
  9. Har du några vidare tankar kring konjukturkänsligheten i $DETEC ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är oerhört svåra att få ett grepp om eftersom de säljer utrustning som sedan installeras i andra företags maskiner som sedan säljs till slutkund.

      Röntgenmaskiner håller länge så jag oroar mig för att man både inom säkerhet och industri är rätt beroende av tillväxt men har inte kunnat gå på djupet som jag helst vill. Skulle behöva någon som är kunnig i branschen.

      Radera
  10. Hittade Avon Rubber analysen som jag läste för ett tag sedan: https://www.ii.co.uk/analysis-commentary/richard-beddard-starts-2019-buy-recommendation-ii507402

    SvaraRadera