Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

tisdag 3 april 2018

Elon Musk och nyhetsbyråers vilja att ge enkla orsakssamband

Från webbserien XKCD:  https://xkcd.com/1600/

Många nyhetskällor tycker om att släppa nyheter på temat "Aktiekursen för bolaget X gick upp/ned Y % efter händelsen Z". Man bör dock vara väldigt skeptisk till den här typen av rapporter eftersom börskurser på kort sikt hänger på vad ett fåtal aktörer tycker och dessa väldigt sällan kommunicerar med media.

På lång sikt kan man se börskurser som ett konsensusestimat över vad marknaden eller "Mr Market" värderar ett bolag till. På kort sikt är en börskurs däremot inte annat än den punkt där den mest negativa säljaren möter den mest positiva köparen. Självklart kan dessa aktörer påverkas av händelser i världen, men man ska vara väldigt försiktig med att sätta allt för stor tilltro till olika förklaringar. Svd Näringsliv gav idag ett perfekt exempel på det här då man rapporterade att Teslas börskurs fallit med 7 % sedan Elon Musk på 1 april skämtat om att Tesla gått i konkurs och att han hittats däckad med en flaska "Teslaquila" bredvid en Tesla 3.

Elbilstillverkaren Tesla rasade över 7 procent i tidig Wall Street-handel på måndagen sedan vd:n och grundaren Elon Musk twittrat ett första april-skämt om att bolaget gått "komplett och totalt i konkurs". Aktien återhämtade sig något under dagen och stängde med en nedgång på 5 procent. -SvD Näringsliv

Hela Twittertråden från Elon Musk
Ser man till kursutvecklingen den senaste veckan framstår den förklaringen som rätt bisarr då 7 % nedgång är fullt normalt även för dagar då Elon Musk inte twittrar. Enligt SvD:s narrativ bör vi kanske förklara den senaste veckan med att den inleddes med att högljudda Marskatter föranledde sömnbrist hos handlare och att detta negativa sentiment bidrog till en nedgång med 16 % på två dagar, följt av ett glädjeskutt på 7 % då handlare med negativt segment flög till Blåkulla för konferens och sedan toppades veckan av med den sjuprocentiga nedgången som självklart måste förklaras med aprilskämtet dagen innan trots att det var ett uppenbart skämt från en entreprenör som är för rik för att bry sig om finanskutymen på Wall Street.


Tesla är en förlustmaskin som har allvarliga problem med produktionen av sin Tesla 3 och dessutom stormar det rejält på börserna just nu. I såna lägen kommer det alltid finnas aktörer som är villiga att gå ned rejält i pris för att komma ur en aktie och det leder till både nedgångar och rekyler vilket är precis vad vi ser i Tesla. Att förutse när dessa svängningar kommer är väldigt svårt och även om man kan försöka rationalisera dessa i efterhand tror jag att nyhetsbyråer konsekvent har en tendens att välja heta och enkla narrativ som låter rätt, framför de avancerade bedömningar som sannolikt ligger bakom de stora aktörernas köp och säljbeslut.

6 kommentarer:

  1. Själv tror jag inte för ett ögonblick att det skulle ligga några avancerade bedömningar bakom de stora aktörernas köp och säljbeslut. Man är fullt upptagna med att kolla på vad andra placerare håller på med.

    Läste ett blogginlägg av Anna Svahn där en f.d häckförvaltare meddelar Anna efter ett par flaskor vin följande
    Han: Jag skall berätta en hemlighet för dig.
    Hon: Vaddå?
    Han: Varken jag eller någon annan har någon som helst aning om vad de sysslar med på marknaden. Vissa låter bara mer självsäkra än andra.

    Mannen kom väl iväg med 100 miljoner när han slutade på Bamserud & Partners. Tycker detta mycket väl beskriver sakernas tillstånd.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Någonting jag har noterat bland oss ingenjörer är att det finns många med en ingenjörsexamen som med stor säkerhet hävdar att vi egentligen inte lärt oss någonting användbart. Samtidigt sitter deras kurskamrater just nu och bygger broar, biotekniska instrument och kärnkraftverk.

      Ser man till investerare tror jag att det är samma sak. Mikael Syding kan mycket väl ha haft en hel del tur och sedan haft självinsikt nog att kliva av vid rätt tillfälle. Men jag vet av personlig erfarenhet att det även finns andra typer av investerare.

      Radera
  2. Ja, det är fascinerande hur enkel den mänskliga naturen ändå är när det tex kommer till börsen. Det är knappt jag fattar att de flesta tar finansmedia på allvar, än idag år 2018.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns guldkorn inom media. Problemet är att när allt brandas som en tidning blir det lättare att hålla koll på bra bloggare och skribenter än enskilda bra journalister.

      Radera
  3. Apropå efterkonstruktioner: jag retweetade en tweet från Josh Wolfe idag som innehöll en artikel med efterkonstruerade analyser av olympiska mått. Se om du kan komma igenom hela den utan att börja skratta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är rätt extrem på så sätt att jag tycker det mesta är rätt intressant när man sätter skg ned och går på djupet. Makroekonomi med ett brett makroperspektiv är dock ett av få ämnen där min hjärna bara skrumpnar ihop och dör av uttråkning.

      Det har gjorts ett tappert andra försök att läsa den men det här är bortom min förmåga. Så jag lyckades hålla mig för skratt men antagligen mest för att det var oläsbart.

      Radera