Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

lördag 10 mars 2018

Atea, är det någonting jag missar eller är aktien väldigt dyr?


Atea har gått mycket starkt på börsen och aktien har aldrig varit dyrare mätt i P/E. Grundtesen för min investering (länk) var ett bolag som handlades till en vrakvärdering då stora avskrivningar dolde en i grund och botten fin verksamhet som erbjöd en okej tillväxt kombinerat med en hållbar direktavkastning på nästan 10 %. Den investeringstesen har hållit mycket väl och ser man till kassaflödet har Atea levererat över förväntan samtidigt som utdelningarna till och med har ökat en aning.

Mina beräkningar av kassaflöde, se tidigare inlägg för uträkningar.

Däremot tycker jag att det känns som att värderingen har sprungit iväg rätt rejält och just nu handlas aktien till P/E 25 och cirka 19 ggr min beräkning av det långsiktigt utdelningsbara kassaflödet (beräkningar). Ser man till vinstprognoserna har Atea några fina år framför sig med 3-5 % omsättningstillväxt samtidigt som vinsten förväntas öka med 30 % 2018 och därefter cirka 15 % de två följande åren (länk). Men givet dagens värdering innebär det ändå ett P/E-tal på 14 för år 2020 vilket bygger på realistiska men långt ifrån säkra marginalförbättringar i Danmark och Finland. Jag har hört att Dustin mer eller mindre givit upp stora organisationer för att fokusera på lite mindre bolag och i slutet på 2017 var Atea till och med ensamt som anbudsgivare till Arbetsförmedlingen (artikel).

Marginalerna i Atea är lövtunna så ökade volymer eller en förbättrad förhandlingsposition kan innebära stora resultatökningar. Samtidigt faller kronan och upphandlingar med svensk offentlig sektor känns som en risk då Atea varit inblandat i problem på både regeringskansliet och i Göteborg. Är jag överdrivet ängslig när jag överväger att sälja, eller är aktiemarknaden helt enkelt lite väl optimistisk gällande Atea som säker hamn med bra direktavkastning (5 %) när det är skakigt på börsen?

För den som väntar på min laxodlingsanalys del 3 så kommer den att komma så fort det är möjligt. Jag har det angenäma problemet på jobbet att min forskning går väldigt bra så jag får prioritera väldigt hårt i mina andra åtaganden då artiklar måste skrivas och ansökningar skickas in. 

8 kommentarer:

  1. Instämmer. Jag sålde mina strax under 120 efter att ha åkt med från 75 eftersom jag inte förstod värderingen. Sen har den ju fortsatt upp, men så kan det vara. Jag tycker absolut att den ser väldigt dyr ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skräckscenariot är att det blir som Vitec där stora investeringar kickade in. Annars räknar jag med att det i värsta fall blir som H&M där jag hade rätt men väldigt många år i förväg jämfört med marknaden.

      Radera
  2. ...Sen så har laxbolagen återigen dragit iväg lite, så gissar att incitamenten till att skriva djupa laxanalyser kanske går ner något ;-) Ser oavsett fram emot nästa inlägg i serien även om det dröjer ett tag innan det kommer. Ska bli intressant att se om din djupdykning i branschen såsmåningom renderar i någon investering på området.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den uppgången är fascinerande. Det retar mig alltid bär jag inte gör saker klara som planerat men just nu är det en prioriteringskonflikt och forskningen går före hobbies. Ironiskt nog är det ett sidoprojekt som tagit fart nu forskningsmässigt. Forskningsfinansering är så fokuserad på strategiska mål att metodutveckling ofta glöms bort och jag tajmade uppenbarligen det hela så att jag levererar resultat precis när alla andra behöver dem.

      Radera
    2. Som kuriosa kan nämnas att nästa år kan vi dessutom kanske gå vidare och göra fältanalyser i en fiskodling med en plattform vi bygger. Det var inte planen från början men pusselbitar har fallit på plats inom området.

      Radera
  3. Är likt dig kluven. Här måste envar fråga sig själv vad för strategi, placeringshorisont samt anledningen till investeringen ägde rum, som följs.

    Själv ligger jag i skrivande stund + 96 % i detta bolag, vilket ej är fy skam. Jag har som strategi att köra utdelningsinvestering och här uppskattar jag det kassaflöde som bolaget årligen ger mig (YoC ca 9,5 %). Att sälja pga värderingen är på ett sätt en "icke-anledning". Dock skulle jag kunna vända på det och tänka: sälj med denna vinst, omallokera i andra undervärderade bolag och "börja om". Dock måste dessa bolag hittas och sedan kommer nästa fråga; är mitt förfarande denna gång en engångsföreteelse, eller skall jag agera likadant då jag anser att t.ex. Investor e.d. kommit upp på en hög värdering?

    Om jag vågar tänka långsiktigt, 10, 20, 30 år... torde det inte vara bättre än sämre att bara låta mitt innehav ligga? Jag är, som sagt, kluven.

    Tack för ditt inlägg!

    /Sofokles

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har alltid sett Atea som en placering där det låga priset uppvägde det faktum att de tar rejält med stryk så fort inköpen stannar av. De har en stor kostnadskostym med anställda som säljer, anpassar och leverar IT-system vilket ger en vinstmarginal på några procent. Tar det stopp i inköpsapparaten blir det med största sannolikhet förlust ett tag innan man är i balans.

      Radera
  4. Jag sålde idag och en sammanräkning kommer när jag får tillfälle.

    SvaraRadera