Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

tisdag 2 januari 2018

Bloggsammanfattning 2017

Utöver min portföljrapport brukar jag varje år ta mig tid att sammanställa en lista över de blogginlägg som jag själv tycker är värda att komma ihåg för framtiden. Målet är att ge mig själv en snabb repetition i vad jag skrivit och tyckt under året. Selektiva minnesbilder leder ofta till en bias och det är lätt att främst komma ihåg den del av bloggande som bäst stämmer överens med känslorna i slutet av investeringsåret (jag rekommenderar alla investerare att läsa boken Tänka, snabb och långsamt som numera kostar 55 kr i pocket). Den här typen av bias är tydlig för mig i år då jag tänker på 2017 som ett år med väldigt begränsad bloggaktivitet från min sida vilket främst var fallet under hösten.

Analyser under 2017

Analyser av nya bolag är det område där produktiviteten har minskat på bloggen. I början av året köpte vi hus och i kombination med föräldraledighet och en investering i ett onoterat bolag har det inneburit att investeringsutrymmet varit begränsat. Nytillkomna bolag under året har varit Ubiquiti Networks och Pandora. Båda två är tillväxtbolag som tidvis har varit hårt ifrågasatta av marknaden men jag känner att jag med hjälp av Lynchning och branschanalyser har nog på fötterna för att gå emot den oron. Med facit i hand borde jag även ha investerat i Scales Corporation där courtaget tycktes mig övermäktigt men där kursexplosionen i slutet på året mer än väl hade rättfärdigat det.

Jag smög även in ett litet skämt i analysarbetet som jag är osäker på om någon noterade. I januari förra året publicerade jag ett inlägg om H&M som klassiskt investeringstillfälle eller värdefälla. I december i år kopierade jag det inlägget med uppdaterade diagram och vissa nyckelfraser för att illustrera hur bolaget utvecklats under året. Kursen är ned 33 % mellan inläggen men fundamenta är i princip en rak extrapolering av en trend som pågått sedan 2010 och jag är fortfarande oförmögen att komma fram till ett bra köppris vilket gör att jag inte investerat i H&M. Som bloggare är det kanske mer intressant att sticka ut hakan och ha en skarpare profil i den här typen av omdebatterade aktier men som investerare föredrar jag att vara försiktig och velig utan att då det gör det lättare att ha ett öppet sinne för framtida information.

Ett annat bra exempel på där incitamenten som bloggare och investerare är RenoNorden. I portföljen var det en katastrof och lite pinsamt men som bloggare tycker jag att serien inlägg jag skrivit är helt fantastisk. Jag hoppas verkligen att läsare tar sig tid att läsa inläggen i omvänd kronologisk ordning (serien finns här) och tar lärdom av mina misstag som är tydligt dokumenterade.


Statistik och breda analyser

För att effektivisera mitt investeringsarbete har jag spenderat en hel del tid med screeners vilket även satt avtryck i bloggen. Det finns även väldigt mycket rådata om Laxodlare på min hårddisk som jag ska försöka sammanfatta. Analysserien påbörjades under hösten men har prioriterats ned eftersom jag dels tyckte att priserna på laxbolag gått upp lite för mycket och dessutom var tvungen att fokusera på min doktorsavhandling.


Investeringsmetodik

Mitt mål som bloggare är inte att försöka lära ut någonting om aktier. Men att tydligt redogöra för hur jag tänker gör det lättare att diskutera investeringar med likasinnade och ibland är det faktiskt ganska kul att sammanfatta sina tankar på ett pedagogiskt sätt. Under våren hade jag dessutom gott om tid att tänka men ont om tid att läsa så utfallet för den här typen av inlägg blev faktiskt riktigt bra.
 
  

Annat

Sedan har vi lite andra inlägg som är bra att ha tillgängliga vid diskussioner. Varför Atea inte betalar norsk källskatt har irriterat mig ett tag och jag är väldigt glad över att äntligen ha gått till botten med den frågan och även korrelationen mellan P/E och EV/EBIT är någonting jag funderat över en längre tid..  Framtida mål

Under 2018 har jag som mål att inte göra några större förändringar. Eftersom jag numera har barn och en hel del forskningsprojekt kommer laxodlingsanalysen troligtvis bli min sista större branschanalys då jag inte har tid/fokus nog att skriva på den nivån. När jag skriver ingående men tydligt avgränsade analyser av bolag fungerar det för mig som en avslappning. Men laxodlingsanalysen blev helt enkelt så stor att i mentala bokföring konkurrerar den med mitt vanliga jobb vilket inte stämmer överens med mina mål med bloggen. Så målet nu är att sammanställa den så effektivt som möjligt och sedan använda den till grund för mer bolagsspecifika analyser. Dessutom finns det lustigt nog en del synergieffekter mellan mitt vanliga jobb och analysen men vi får se om det ger några resultat som avspeglar sig i bloggen framöver. 

4 kommentarer:

 1. Mycket uppskattad blogg, perfekt med sammanfattning av läsvärda inlägg, har missat många. Har även jag skaffat hus och barn iår :)

  Gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra att någon mer än jag nyttjar sammanfattningarna. :-)

   Radera
 2. Otroligt imponerande produktivitet (och kvalitet)! Egentligen bara Gottodix som producerar fler matnyttiga inlägg, men där rör det ju sig snarare om en nästan patologisk nivå :)
  Tack för ett gott bloggår!

  SvaraRadera