Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

onsdag 6 december 2017

Mina finska favoritaktier

Finland är i dagsläget det enda nordiska land där jag inte investerat några aktier. Däremot har jag ett antal bolag på bevakningslistan och med tanke på att Finland idag firar 100 år idag och det imorgon är courtagefri handel på Avanza kan det här vara en bra dag för att diskutera listan.

Helsingfors, en trygg hamn för aktier?

Detection Technology Oyj (BV 262 Meur, kurs 19,5 €)
Är det bolag som jag just nu är mest intresserad av. Bolaget tillverkar detektormoduler för röntgenapparater som används inom industrin, sjukvård och säkerhetslösningar. Det finns en underliggande global tillväxt på 5-10 % inom varje sektor vilket drivs av att vi använder fler och fler sensorer i våra verksamheter tack vare automation och förbättrad datahantering. Affärsmodellen påminner en hel del om exempelvis Qualcomm och Fingerprint som också tillverkar komponenter som sedan integreras i mer komplexa system av deras kunder. Lönsamheten i den här typen av verksamhet kan vara fantastisk så länge bolaget erbjuder de mest kostnadseffektiva lösningarna men kan snabbt kollapsa vilket vi märkt i Fingerprint Cards. I dagsläget lutar jag åt att Detection Technology påminner mer om Qualcomm än Fingerprint då det hela tiden finns en ett starkt tryck för att utveckla bättre sensorer inom sektorn vilket minskar konkurrensen från tillverkare som kopierar mer framstående konkurrenter och når marknaden några månader efter marknadsledarna. Men jag är inte helt säker ännu vilket är varför bolaget inte finns i min portfölj ännu.

En detektor från Detection Technology.
Nyckeltal: P/S 3,2, P/E 20,1, P/B 8 och 1,3 % direktavkastning. 35,3 % i genomsnittlig omsättningstillväxt de senaste 3 åren.

Robit (BV 167 Meur, kurs 7,94 €)
Robit tillverkar förbrukningsartiklar för borrning och utför även service på borrutrustning. Verksamheten är global med 75 % av de anställda utanför Finland och man genomför kontinuerligt förvärv vilket pressar lönsamheten i dagsläget.
Nyckeltal: P/S 1,4, P/E 80,4, P/B 1,3 och 1,3 % direktavkastning. 21,5 % i genomsnittlig omsättningstillväxt de senaste 3 åren men det sker just nu en nyemission då man byter lista och vill öka förvärvsutrymmet.

Raute 
Raute levererar utrustning och service till träindustrin. De ekonomiska nyckeltalen innebär att bolaget väldigt ofta förekommer i screeners och man är marknadsledande inom bland annat utrustning för plywoodindustrin. Min stora invändning är att träindustrin är extremt cyklisk och under finanskrisen föll omsättningen med 63 % och under oron 2013 med 17 % vilket avskräcker i dagsläget.
Nyckeltal: P/S 0,75, P/E 10,9, P/B 3 och 3,8 % direktavkastning. 15,5 % i genomsnittlig omsättningstillväxt de senaste 3 åren.

Revenio Group (BV 282 Meur, 35,35 €)
Revenio är ett litet konglomerat bestående av Icare Finland, Oscare Medical och Revenio Research. Icare Finland är den mogna delen av bolaget och tillverkar optometrar vilka används för att mäta tryck i ögat. Mätverktyget är det enda kontaktverktyget som inte kräver lokalbedövning innan användning men samtidigt mäter med bättre precision än optometrar som använder luftpuffar Jag fick även chansen att titta närmare på hur en läkare använder en optometer och kan konstatera att läkare främst verkar värdesätta att den är smidig att använda vid rutinundersökningar. Min gissning är att det är någon expert som sätter precisionskrav vid upphandlingarna och sedan plockar läkaren den optometer som står i undersökningsrummet oavsett vem som tillverkat den. Dotterbolaget Oscare Medical ägs till 53 % av Revenio och målet är att lansera ett verktyg som med ultraljud mäter benskörhet inom 2-3 år. Därutöver bedriver Revenio Research annan forskningsverksamhet med målet att kommersiella andra screeningmetoder.
Nyckeltal: P/S 10,9, P/E 41,3, P/B 19,9 och 2,1 % direktavkastning. Den genomsnittliga tillväxten de senaste tre åren är 17,1 % och består både i en ökad försäljning av instrument och de förbrukningsprodukter som används.

Bittium (BV 205 Meur, kurs 5,75 €)
Bittium utvecklar kommunikationslösningar med höga säkerhetskrav och arbeteade tidigare även med inbäddade system i bilar med internetuppkoppling. För några år sedan var målet att sälja av den nuvarande verksamheten och fokusera på inbäddade system i bilar. Men 2015 blev det istället tvärtom då man sålde bilverksamheten och rätten till namnet Elektrobit till Continental AG och nuvarande Bittium tog sin form. I dagsläget står produktförsäljning för 25 % av intäkterna och tjänsteförsäljning för 75 % av intäkterna. Bolaget med fokus på säker kommunikation och IoT borde vara rätt positionerat för att dra nytta av ett stort antal megatrender men just nu sker det även ett stort skifte av affärsmodellen där minskar då man tappat ett stort kontrakt inom telekom (-23 % i omsättning inom tjänstedelen) samtidigt som man säljer fler säkra mobiltelefoner och har gjort ett förvärv inom medicinteknik (+35 %). Med tanke på att P/S är 3,3 och man har som mål att nå en EBIT-marginal på 10 % känns Bittium just nu väldigt högt värderat då P/E om målen uppnås bör hamna en bra bit över 30.
Nyckeltal: P/S 3,3, P/E 137, P/B 1,7 och direktavkastning 5,2 %. Det långsiktiga målet är 10 % omsättningstillväxt och en EBIT-marginal på 10 % vilket ej kommer att uppnås under 2017.

Siili Solutions (BV 80 Meur, kurs 11,4 €)
Siili är ett konsultföretag specialiserat på digitalisering och mjukvaruintegration med lite mer än 500 anställda.  Det är ganska nyligen som de börjat publicera årsredovisningar på engelska men de har länge dykt upp i diverse screeningar jag gjort. Jag är inte villig att betala P/E 20+ för vad som i grund och botten är ett konsultbolag men de verkar ha lyckats pricka in en extremt lönsam nisch med fokus på digitaliseringsvågen och IoT vilket gör att de ligger på min bevakningslista.
Nyckeltal: P/S 1,5,  P/E 22,2, P/B 4,3 och 2,6 % direktavkastning. Den genomsnittliga omsättningstillväxten de senaste tre åren än 22 % och i år räknar man med en tillväxt på 10-21 % enligt halvårsrapporten.

Sammanfattning

Jag kommer inte att handla några aktier i morgon eftersom växlingsavgift och jag saknar riktigt heta kandidater då endast Detection Technology ser riktigt intressant ut just nu. Rent generellt tycker jag att Finland har intressanta bolag inom IoT och service men man får betala väldigt dyrt för verksamheter som har stora fundamentala osäkerhetsfaktorer vilket jag helst undviker. Jag har tidigare även tittat på Finlands life science sektor (länk) för den som är intresserad av den typen av bolag. Dock tycker jag att det från den genomgången att det främst är Revenio som är intressant.

Tillägg: När jag gick igenom lite gamla bilder hittade jag bilder på Icares optometer från ögonmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.


6 kommentarer:

 1. Kul med inlägg om finska aktier!

  Har också kikat på Detection Technology men aldrig riktigt fastnat. Ställer mig lite frågande till hur unik produkterna är och ifall de kommer drabbas av konkurrens framgent som kan pressa marginalerna. Vill minnas att det varit en del insiderförsäljningar den senaste tiden (värt att dubbelkolla om jag tänker på rätt bolag) vilket gör att jag för tillfället inte är nära något köp. Men aktien finns alltjämt med på bevakningslistan.

  Ska kika lite mer på de övriga så får vi se om något faller mig i smaken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Produkterna är definitivt inte unika. Däremot har Detection Technology en historik av att vara väldigt konkurrenskraftiga inom sektorn. Bolaget är grundat av forskare och man har i över tjugo år kunnat producera konkurrenskraftiga produkter. Just nu växer man 2-3 ggr fortare än marknaden och det finns ett stort utrymme för marknaden att växa eftersom automation och IoT gör det möjligt att öka antalet sensorer som övervakar olika processer utan att öka personal och administration på samma sätt.

   Som jag ser det påminner Detection Technology en hel del om LiveChat på så sätt att det är svårt att som privatperson förstå varför kunderna väljer dem. Däremot är själva affärsmodellen härligt enkel och onekligen (än så länge) framgångsrik.

   Radera
 2. Spännande inlägg med flera aktier som jag inte alls hade koll på. Tack för bra tips!

  Jag ökar i Kone imorgon när man för en gångs skull kan köpa en liten post. Två aktier blir det nog bara.

  Lassila & Tikanoja samt Fiskars gillar jag men bägge är lite för svajiga så har hittills avstått. Kanske man ska köpa en första trevare, sa klura på det under kvällen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lassila & Tikanoja touchade jag i samband med mitt fiasko i RenoNorden (http://aktieingenjoren.blogspot.se/2016/08/renonorden-norsk-hogutdelare-med.html) och även noterat i screeners men avstått pga den låga tillväxten. Fiskars följde jag via Värdebyrån men jag har alltid haft lite svårt för den typen av sällansköpsprodukter som de dominerar inom. Någon köper uppenbarligen grejerna men det ligger utanför min förståelse varför om man inte besöker en fabriksoutlet :P.

   Radera
 3. Håller med, kul och intressant att läsa! Silli Solutions och Revenio är de som ofta dyker upp i globala sökningar. Ofta också Tikkurila. Men har inte fastnat för något av bolagen än. Silli har knappast ”moat” (väl), Revenio ör svårbedömt och färgbolaget...finns det någon megatrend?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tikkurila kanske är en intressant exponering mot Ryssland? Rysslands inhemska produktion av förädlade produkter är ganska katastrofal så om råvarupriserna går upp och man slutar invadera länder borde Tikkurila vara mer intressant än Flügger men annars får jag leta djup i tankarna.

   Silli gillar jag rent nyckeltalsmässigt men det handlar trots allt om konsultverksamhet. Kraschar den finska börsen tycker jag att alla de listade bolagen kan vara intressanta men just nu tycker jag att det är Detection som är mest intressant och Revenio har en potential för att bli intressanta. Resten är helt enkelt för dyrt.

   Radera