Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

lördag 23 juli 2016

Analys: Data Respons ASA (högavkastande bolag inom IoT)

Sommaren är en härlig tid och just nu blandar jag ledighet med arbete vilket lämnar begränsat med tid för bloggande. Det finns några norska högutdelare, en uppdatering om brittisk detaljhandel och en analys av en Tonic-tillverkare som jag är lite sugen på att skriva om men vi får se om det finns tid och motivation för det senare.

Ett bolag som jag däremot definitivt vill skriva om är det senaste tillskottet i portföljen, Data Respons ASA. Bolaget är specialiserat på att leverera helhetslösningar och tjänster för kunder som vill utnyttja utvecklingen inom inbäddade system och Internet of Things (IoT). Den här sektorn är superhet och nyligen la det Japanska IT-företaget Softbank ett bud på ARM Holdings som är världens främsta utvecklare av processorer för inbyggda system. Budet värderar ARM till 270 miljarder kronor (länk) vilket innebär P/E 68, P/B 13, P/S 24 och med dagens utdelning en direktavkastning på blygsamma 0,58 %. Softbank ser med andra ord ARM Holding som ett enormt tillväxtcase och grovt räknat innebär värderingen att Softbank räknat på multiplarna värderar ARM 6 ggr högre än marknaden värderar Intel och Qualcomm vilket beror på ARMs starka ställning inom processorer för inbäddade system.

Data Respons spelar däremot inte riktigt i samma liga utan befinner sig i den andra änden av värdekedjan då man köper in hårdvara, mjukvara och med egen personal integrerar dessa till helhetslösningar åt sina kunder vilket är en affär med låga marginaler. På det stora hela påminner affärsmodellen om Proact IT Group som jag analyserade tidigare i år (länk) men med fokus på inbäddade system/IoT istället för molnlösningar. Jämfört med svenska IoT-bolag som IAR Systems och Enea är skalbarheten lägre för Data Respons mer personalintensiva affärsmodell. Men det finns ett sort mått av korrelation mellan de tre bolagens lönsamhet vilket blir tydligt när man ser till deras resultathistorik. Alla tre bolagen tog rejält med stryk i samband med finanskrisen och har därefter försökt renodla sin verksamhet i syfte att öka lönsamheten. Data Respons har varit mindre aggressivt i sin omstöpning än IAR och Enea men alla tre har dragit stor nytta av tillväxten inom inbäddade system de senaste åren.


Det som fångade mitt intresse i sammanhanget är att Data Respons är ett IoT-bolag som värderas i linje med problemfyllda oljebolag på den norska börsen och i dagsläget ger en direktavkastning på 8,5 %. Tillväxten i Data Respons har delvis dolts av nedgångar inom den norska delen där affärssegmenten ”Maritime” och ”Oil Services” tynger utvecklingen. Men den här nedgången kompenseras mer än väl av Sverige och Tyskland där boomen inom IoT slår igenom på bred front inom industri och transporter.


Tillväxtpotential

Tillväxten inom inbäddade system och Internet of Things är en av de stora drivkrafterna för tillväxt just nu. Beroende på sektor verkar tillväxttakten uppgå till mellan 15 och 30 % per år den kommande tiden (länk 1, länk 2 och länk 3). Det här avspeglar sig även i DataRespons tillväxt inom de olika kundsegmenten där Industriella applikationer och transporter driver upp omsättningen medan sjöfart och olja minskar.


De senaste fem åren är det transporter, industriella applikationer och sjöfart som har vuxit snabbast även om sjöfarten har tagit tvärstopp i år när konjunkturen vänt nedåt. Eftersom Data Respons har en irriterande vana att ändra vilka branscher de redovisar försäljning till har jag i vissa fall varit tvungen att nöja mig med trenden de senaste fyra åren.

Transportation
21,0%
Industrial/Automation
19,2%
4 år
Telecom
-4,5%
Maritime
18,1%
4 år
Defence
1,0%
Medical
3,9%
Oil Services
-9,5%
Other
5,3%
4 år

I mina grova prognoser har jag räknat med att de 5-åriga trenderna antingen kommer att fortsätta med undantag för sjöfart som minskat kraftigt under det senaste halvåret. Med en sådan prognos ligger den årliga tillväxten på 11 % och räknar man med att tillväxten i de mest snabbväxande segmenten endast ligger i underkant på tillväxtprognoserna för IoT bolag bli den årliga tillväxten 6 %.

Resultat: Godkänt

Lönsamhet i tillväxt

Affärsmodellen ger inte något större utrymme för skalbarhet men sedan 2012 har vinstmarginalen legat stabil vilket indikerar att man åtminstone bör kunna öka vinsten i takt med omsättningen.


Resultat: Godkänt

Intjäningsstabilitet

Intjäningsstabiliteten är den stora svagheten i ett bolag som Data Respons. Man är beroende av personal med en relativt unik kompetens och de låga marginalerna gör bolaget exponerat mot förändringar i konjunkturen vilket vi bland annat ser inom olja och sjöfart just nu.

Resultat: Ej godkänt

Finansiell stabilitet

Data Respons saknar räntebärande skulder och de kortfristiga skulderna motsvaras mer än väl av omsättningstillgångarna vilket är min tumregel för IT-bolag..  


Resultat: Godkänt

Finansiell måttfullhet

En VD med lönekostnad på 3 Mkr per år är kanske lite väl mastigt i förhållande till bolagets storlek och lönsamhet. Men lönerna är höga inom IT och styrelsearvodena är åtminstone inte oresonliga.

Resultat: Nja

Trovärdig ledning & ägare

Data Respons ägare och ledning stämmer väl överens med vad jag vill se. VD Kennet Ragnvaldsen började på Data Respons 1995 och tog över som VD 2003. Totalt har han aktier för mer än en årslön och dessutom en hel del optioner. Chief Operating Officer Jörn E. Toppe var med och grundade bolaget 1986 och har även han lite mer än en årslön i aktieinnehav.

Styrelseordförande är IT-entreprenören och investeraren Ole Jörgen Fredriksen (länk) som 2013 blev utsedd till Norges 89:e mäktigaste man (länk). Dessutom sitter Narve Reiten (länk) med i styrelsen som representant för huvudägaren Custom Holding AS (30 % av rösterna) vilket är ett dotterbolag till Reiten & Co Capital. Reiten & Co Capital är ett ganska stort norskt riskkapital och Data Respons är ett av bolagets 9 aktiva innehav vilket innebär att Reiten kan ses som en aktiv ankarinvesterare med djupa fickor (länk).

Resultat: Godkänt

Riskvärdering

Data Respons ASA är beroende av att kunder hela tiden begär nya lösningar baserade på inbäddade system som kan koppla upp sig mot nätverk. Det här innebär att bolagets intäkter är beroende av investeringsbeslut som påverkas av ekonomiska cykler. Samtidigt har bolaget en rejäl bredd inom vilka branscher man är exponerat emot och en underliggande tillväxt där inbäddade system är en kraftigt växande marknad vilket ger ett visst skydd mot långvariga nedgångar i ekonomin.

Företag
Stabil ledning
Diversifierade affärsområden
Internationalisering
Intjäningsstabilitet
Totalt
Judges Scientific
5
4
5
4
18
H&M
5
2
5
5
17
Vitec
5
5
2
5
17
Beijer Alma
5
4
4
2
15
Sainsbury
5
3
1
5
14
BP
3
4
5
2
14
Data Respons
5
4
3
2
14
Addnode
3
5
2
3
13
eWork
5
2
2
4
13
Formpipe
3
4
2
4
13
Readsoft
5
2
4
2
13
G5 Entertainment
4
2
4
3
13
Diadrom
5
2
1
4
12
Tesco
1
3
3
5
12
NGS
5
2
1
4
12
Doro
4
1
3
3
11
Atea
3
3
2
3
11
Transmode
4
1
3
2
10
Dedicare
3
1
2
4
10
HomeMaid
3
1
1
2
7

Sammanfattning & slutsats

Data Respons ASA är kanske det minst sexiga bolag man kan hitta inom en så het bransch som Internet of Things. Det som främst fångar min uppmärksamhet är kombinationen av exponering mot en kraftigt växande marknad och en direktavkastning på 8,5 % när aktien kostar 11,8 NOK. Utdelningen har varit 1 NOK per aktie de senaste tre åren vilket är en aning högre än vinsten 2015. Men med den tillväxt som bolaget presterat hittills i år och ett kassaflöde i nivå med vinsten bör utdelningen kunna upprätthållas även i år och sedan öka under kommande år.

Sammantaget innebär det här att Data Respons jag har valt att investera i Data Respons. En hållbar direktavkastning på 8,5 % är högre än de flesta preferensaktier i Sverige och dessutom tillkommer en tillväxttakt som antagligen kommer att ligga på över 10 % de närmaste åren. Övriga nyckeltal är inte lika extrema (P/E 13,6, P/S 0,58 och P/B 2,2) men långt ifrån ansträngda i förhållande till den nuvarande tillväxten som förhoppningsvis kan fortgå i många år.

47 kommentarer:

  1. Spännande! Ej insatt i branschen, tror du att de har några konkurrensfördelar, även om jag vet att du inte värderar det lika högt. Finns det en hög andel återkommande intäkter, hög marknadsandel och något som gör det svårt för kunder att switcha till någon annan? Hög direktavkastning brukar ju indikera en stor risk. Är det så arr marknaden överskattar de cykliska inslagen tro?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den stora konkurrensfördelen är att man är en relativt stor och erfaren aktör på en snabbt växande marknad. På sikt hoppas jag att man blir ungefär som de stora industrihandelsföretagen. Men i dagsläget sitter man främst på erfarenhet som det är brist på. Väljer man fel systemlösningar blir det snabbt mycket dyrt och då är det viktigt med en erfaren leverantör.

      Gällande värdering tror jag att det handlar om brokig historia, mediokert P/E och en låg likviditet. I Sverige har vi gott om småsparare som köper och säljer lovande bolag till ganska höga värderingar. I Norge är det fortfarande institutionella investerare som dominerar och för dem är likviditeten en reell parameter att ta med i värderingen. På det stora hela känns Norge lite som 2011-2012 då bolag som Vitec, Cellavision och eWork handlades till P/E under 15.

      Radera
    2. Som Sverige 2011-2012 alltså.

      Radera
    3. Ok, tack för bra respons, ska kika vidare!

      Radera
  2. Spännande bolag du vaskat fram. Kanske en svår frågan, men vad tror du om CAPEX-nivån framöver. Ser vid en snabbtitt genom borsdata att man investerade rejält 2007-2010 för att sedan dra ner på investeringstakten betydligt.

    Tror förresten det ligger mycket i din förklaring till varför man fortfarande kan hitta prisvärda bolag på norska börsen. Räcker att jämföra antalet svenska och norska privata investeringsbloggar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla tre IoT bolagen verkar ha tvingats renodla sin verksamhet efter finanskrisen och jag ser dem därför inte riktigt som jämförbara. Jag har inte läst årsredovisningarna första attached vara helt säker men jag tror den nuvarande affärsmodellen innebär mycket låg capex för Data Respons. I princip har de ett intellektuellt kapital som kontinuerligt underhålls när man utför kunduppdragen.

      Radera
  3. Tackar för en bra idé. Har bolaget på bevakningslistan men ändå inte bevakat av någon anledning. Gustav samanfattade bra det jag också funderar över...

    S&U

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett bolag som jag gör lite ofta, svor i tytshet på bussen nyligen när jag insåg att Nilörn precis släppt en bra kvartalsrapport.

      Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Hej,
    Bra genomgång. Jag äger bolaget.

    Handlas kring 8% direktavkastning som bör vara sustainable. 8% discount rate är rimligt, speciellt i dagens lågräntemiljö. Margin of saftey utgörs då av att företaget värderas utan tillväxt.

    De har i sitt kärnverksamhet (embedded/IOT) växt bra historiskt. Framtida tillväxt kommer av:
    1. Växa med marknaden. .
    Nya kunder/användningsområden för iot samt växa med existerande kunder då andelen embedded software ökar i deras produkter/lösningar

    2. Ta marknadsandelar i Tyskland, en av världens största marknader. Idag 10% av omsättning

    Risker
    - svårt att få grepp om de har några konkurrensfördelar, bra dock att de inte enbart är en konsultfirma
    - var är vi i cykeln för "IT consulting"? Varit väldigt het marknad, strukturellt eller cyklisk topp?
    - Gillar inte att vd och ledning nyligt sålde optioner

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att se någon som varit ännu tidigare ute. Jag brukar alltid köra "island to island" på mina anlyser så det skulle vara kul att veta vad mer du har i din portfölj om du är villig att dela med dig. Gällande DataRespons räknar jag med att de på kort sikt kan växa lite mindre än marknaden p.g.a exponering mot olja och sjöfart. Men den nedgången bör minska i takt med att övriga områden expanderar och Sverige/Tyskland blir allt viktigare.

      Radera
  6. Detta ser mycket intressant ut, tack för tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod, tänkte faktiskt lite på dig när jag hittade bolaget.

      Radera
    2. Såg även kommentaren på Twitter, jag måste fråga Nicklas om jag kan få reda på hur stor "Aktieingenjören-effekten" kan vara. Helst ska den vara lagom även om jag inte vet hur stort lagom är i detta fall.

      Radera
  7. Tack för en bra analys på ett spännande bolag.

    Det som slår mig är att det verkar vara många som vill ur bolaget, väldigt stor säljsida. Signaturen "Rationality Quest" nämner att ledningen nyligen sålt optioner, det väcker en del frågor hos mig.

    Ställer mig också frågande till den väldigt höga direktavkastningen, varför ha en direktavkastning som är precis på gränsen av vad bolaget mäktar med?


    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillar analysen men vad menar du med stor säljsida? Det säljs ju alltid lika många aktier som det köps och omsättningen just nu är mycket liten.

      Gällande optionsförsäljningen så tycker jag att det är svårt att dra slutsatser. En option måste antingen utnyttjas eller säljas och frågan är hur mycket av sitt sparande man vill ha i ett bolag som man är beroende av för att få sin lön. Blir lite dumt om både sparande och lönen försvinner samtidigt.

      Radera
    2. Vad jag menade var att det ligger 4 ggr fler aktier på säljsidan än på köpsidan. Jag är medveten om att det inte alltid betyder något.

      Radera
    3. Det är helt utanför min sfär av intresse/kompetens. Men det är lite intressant att det är en algoritmhandlare som stått för de sista små försäljningarna. Som intresserad av data-analys är jag nyfiken på vad det kan vara som triggar en robot att sälja en småskvätt för 11,7 när aktien stått högre så länge.

      Radera
    4. Med intresse menar jag investeringsintresse. Däremot är det så klart intressant ur ett nyfikenhetsperspektiv vilket följande meningar kanske visar :P.

      Radera
  8. Väldigt intressant, attraktivt värderat och lönsamt bolag! Detta läggs in på köplistan. Tack för den gedigna analysen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillar den. Särskilt kul att se att det finns en "long tail" med läsare på inlägg.

      Radera
  9. Blev också intresserad så har valt att titta närmare på bolaget. Har du koll på om utdelningen är hållbar i ditt scenario? Gjorde en snabb analys med 7% ökning av intäkterna/år och givet att dom betalar 25% skatt (4% effektiv för 2015) så får dom problem att ha positiv cash, givet att dom inte tar lån, i 2018

    SvaraRadera
    Svar
    1. EPS för 2015 är väl 0,87 (dvs de delar ut mer än vad de får in). Denna lär också sjunka om man antar att dom betalar 25% skatt från och med nästa år. Sammanfattningsvis, de delar ut mer än vad de har och runt 2018/2019 har dom inte tillräckligt med cash för att dela ut 1NOK/aktie

      Radera
    2. Räknat på kassaflöde saknades det ca 3 MNOK förra året och 13 MNOK om man räknar på vinsten. Om tillväxten för året ligger i nivå med Q2 går det och blir den i nivå med H1 så ligger man i underkant.

      Radera
    3. Om jag inte missförstått syftade anonym på att bolaget tidigare har utnyttjat förlustavdrag (?) och när dessa tar slut kommer kassaflödet reduceras pga högre betald skatt, varför utdelningen blir svår att täcka. Men det kanske inte stämmer?

      Radera
    4. DataRespons har en lite lustig skatteredovisning i år upptäckte jag. Man har betalat in lite över 10 MNOK i inkomstskatt men verkar bara bokföra en del av det via resultatdelen (resten hamnar som en omsättningstillgång).

      Som jag tolkade det behöver man öka kassaflödet med ca 6 MNOK för att klara utdelningen. Men man har 40 MNOK i kassan och 1,5 ggr så stora omsättningstillgångar (stor del kundfordringar) jfrt med kortfristiga skulder.

      Radera
  10. Hade äntligen tid att läsa denna, tack för en intressant analys! Konsultbolag är lite läskiga men de kanske har produktifierat delar av ditt erbjudande? Och lite läskigt att konsultcykeln är på topp just nu, klarar de en dipp bättre än 2009-2011?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olov Sandberg (grundare Vitec, http://aktieingenjoren.blogspot.se/2013/09/mote-med-olov-sandberg.html?m=1) driver stenhårt tesen att man bör hålla produkt och konsultbolag separerade. Lönsamheten blir helt enkelt bäst om man antingen kan fokusera på långsiktig produktutveckling eller på att göra kunden helt nöjd.

      DataRespons och ProAct som jag analyserat tidigare indikerar att han har rätt eftersom de har usla marginaler jämfört med övriga it-branschen och säljer anpassade system som utvecklas på konsultbasis åt kunderna.

      Det positiva som jag ser det är att bolagen i stor utsträckning påminner en del om teknikhandelsbolag som Addtech och OEM. De vet vilka komponenter som behöver köpas in, köper in dem och sätter ihop systemet åt kunden. Därigenom bildas det förhoppningsvis en del skalfördelar jämfört med renodlade it-konsulter.

      Gällande cykliciteten har jag undvikit it-konsulter sedan länge. Men IoT är en sektor som kan växa länge och är långt ifrån toppen om man ser branschbedömningarna.

      Radera
    2. Intressant. Det är sant, detta bolag följer kanske inte den vanliga konsultcykeln trots svårigheterna 2009-2011 (då de kanske inte hade nått kritisk massa helt ännu?). Jag håller mig utanför men väldigt intressant bolag, ska bli intressant att följa hur det går!

      Radera
    3. Jag tror att DataRespons är kopplat till de vanliga konjunkturcyklerna men att IoT är i en sådan tillväxtfas att branschens tillväxt under några år är viktigare än den cykliska utvecklingen.

      2009-2011 var nog för IoT vad 2001-2005 var för internetorienterade bolag. Dessutom hade DataRespons precis som Enea och IAR Systems en ganska spretig organisation som man nu rensat upp.

      Radera
  11. Jag äger en del ARM-aktier och vet inte vad jag ska placera i härnäst. Kanske en liten del i detta bolag.. fast norsk IT.. det tar emot lite. Får man fråga hur stor del av din portfölj satsade du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köper för en fast summa i varje bolag som jag tycker är attraktivt. Med min nuvarande portfölj blir det cirka 6 % av portföljen.

      Radera
  12. Likviditeten är tunn < 40k aktier per dag omsatt. Brukar du sprida ut köpen en del för att inte köra upp kursen i aktier som denna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kursen gick upp med 1-2 % så jag brydde mig inte. Har lite statistik på det som jag kommer att lägga upp i ett kommande inlägg.

      Radera
  13. Bolag som relaterar till IoT är spännande. Imagination är ett bolag jag tror väldigt mkt på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, som teknikintresserad tycker jag att det är superintressant men omöjligt för mig att värdera ur ett investeringsperspektiv.

      Radera
    2. Inget för nervösa zebror direkt men det finns mer än bara intressant teknik i Imagination. I korthet så är det ett turnaroundcase där ny vd håller på att renodla verksamheten som varit lite spretig. De är marknadsledande inom highend GPU ip (Apple är Kunden) och de har en fin portfölj av IoT teknologi. ARM-uppköpet är en uppenbar gamechanger i branschen (med den värderingen!) och det är troligt att Imagination kommer gynnas, på ett eller annat sätt.

      Radera
    3. Det låter intressant men jag tror nog att man måste vara både snabb och specialiserad för den här typen av bolag. Kanske något för en mungo eller gepard.

      Radera
    4. Ja vi får se hur det går. Hursomhelst är jag glad att jag hittade till din blogg, har bokmärkat den.

      Radera
    5. Kul att du gillar den.

      Generellt försöker jag hålla mig till lite enklare IT-bolag än Imagination eftersom jag helt enkelt inte har tid och kraft att analysera så högteknologiska bolag. Hade jag jobbat mer med hårdvara hade det varit en annan sak.

      Radera
    6. IMG stängde på 248 p. Det går bra för mungon nu. :)

      Radera
    7. Mangon är ett alldeles förträffligt djur. Däremot saknar jag förutsättningarna för att vara en så det är bara att gratulera de bättre lämpade.

      Radera
  14. Hei,

    Håper det går greit å skrive på norsk her.

    Jeg så raskt på Data Respons i går og kom tilfeldigvis over denne posten idet jeg nesten hadde lagt fra meg selskapet i "too hard"-bunken. Men nå kan jeg i det minste stille noen spørsmål her før jeg legger det bort. Hovedproblemet mitt er at jeg ikke er kjent med IoT og som John Hempton sa i et intervju (ikke gjengitt ordrett) "if you can't put together an educated guess about the market and operations going forward you have no business being in the stock".

    1) Har du noen formening om det finnes noe som helst slags konkurransefortrinn på embedded solutions-delen ? Jeg ville tro at hvemsomhelst i prinsippet kan få tak i komponenter og lage slike løsninger. Frykten her er selvsagt konkurranse fra lavkostland. Det selskapet selv virker å kjøre hardt på er at de er gode på røft miljø. Kombinert med lang erfaring er det mulig at det finnes en slags moat her, men det er ikke opplagt. Skulle også tro at en aktør som f.eks GE naturlig vil være interessert i å bygge opp en IoT-avdeling og da kan man spørre seg hvorfor man heller vil bruke Data Respons. Spinner man videre kan det jo tenkes at GE vil kjøpe opp Data Respons for å få tilstedeværelse i Tyskland/Nordics.

    2) Har du kommet over noen direkte sammenlignbare peers ? Det er vel som du skriver uvanlig at man blander konsulentvirksomhet og produksjon i samme selskap. Jeg har ikke sett de nevne konkurrenter i noe investormateriale men jeg kan aldri tenke meg at de opererer i vakuum.

    3) Jeg vet ikke hva man skal kalle det, men jeg har kalt det operating leverage i min "analyse". Høye faste kostnader drevet av høyt lønnede spesialister gjør at man ikke skal miste mye revenue før cash flow plutselig er borte. På bunn av syklusen etter finanskrisen er dette ganske tydelig i regnskapene. Er dette en risiko du antar veies opp av vekstpotensialet ?

    Takk for en bra analyse forresten!

    Jeg liker selskapet ettersom de klarer 20% "return on tangible capital" og er priset på 7-8% FCF / dividend yield. Uheldigvis faller det utenfor min circle of competence for øyeblikket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul med respons från Norge också!

      1) Det stora problemet med alla komplexa system är att du får ett nästintill oändligt antal möjliga permutationer och beroendeförhållanden. McDonalds hade t.ex. en meny som de marknadsförde som "oändlig" då man kunde kombinera 30 olika kombinera som man ville. Rent matematiskt innebar det 2^30-1 olika kombinationer vilket innebar att man utifrån dessa 30 komponenter hade 1 073 741 823 alternativ att välja på. Samma komplexitet gäller inom olika industrier och den viktigaste egenskapen för de flesta IT-konsulter är förmågan att kombinera flera lösningar till ett fungerande system utan att de olika lösningarna visar sig vara inkompatibla med varandra. Fördelen med att ta in en konsult istället för att utveckla kompetensen in-house är att man få tillgång till experter som har en bredare erfarenhet och därigenom bättre förutsättningar för att hitta optimala kombinationer. En stor aktör som GE kan därför tjäna på att ha en intern IoT avdelning men för mindre bolag är det svårt. Dessutom kan även jättarna i många fall ta in konsulter antingens som förstärkning till personalstyrkan eller p.g.a. specifika kompetensbehov.

      2) Prevas är nog det mest likartade jag kan komma på men det har gått tungt för dem länge (börsnoterat i Sverige). Sedan finns det en hel drös bolag som är exponerade mot IoT men mot andra nischer (IAR och Enea t.ex.) eller där IoT bara utgör en mindre del av den totala verksamheten (en bra lista är kanske den här: http://iotsverige.se/iot-sveriges-parter/).

      3) Problemet med hög kostnad för personal som man helst inte vill sparka är det stora problemet och varför jag i allmänhet undviker konsultbolag. Men kombinationen hög avkastning och goda framtidsutsikter gör att jag gör ett undantag för DataRespons.

      Radera
  15. Hei igjen,

    Har du fått med deg oppkjøpet av tyske Microdoc ? Ser ut som et fornuftig oppkjøp gjort til ca. EV/EBIT=7. I full fart ser det ut som om det kan øke pre-tax earnings med i overkant av 20mNOK. Så vidt jeg husker så hadde DAT relativt lav omsetning i Tyskland relativt til Norden, så det kan jo tenkes at det er mulig å vokse i Tyskland med dette oppkjøpet. I tillegg registrerer jeg at storeier Custom har vært i markedet og handlet DAT for 14NOK pr. aksje.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker ungefär som Långsiktig Investering: http://langsiktiginvestering.se/2016/09/data-respons-satsar-stort-genom-forvarv-i-tyskland.html

      Givet priset är det mycket som ska till för att det inte ska bli en bra affär. Om man kan använda resurser ifrån Microdoc för att öka marginalerna i den egnahem verksamheten blir det till och med fantastiskt. Frågan är bara om de belastar balansräkningen permanent eller om de drar ned utdelningarna i några år.

      Radera