Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

tisdag 22 mars 2016

Spekulationen i Humana är avslutad

Noteringsspekulationen i Humana är nu avslutad med en försäljningskurs på 74 kr. Precis som tidigare var avkastningen fantastisk i procent (+19,4 %) och liten mätt i kronor (ca 1000 kr efter skatt). Priset har inte riktigt hunnit ikapp vare sig Capio och Attendos P/EBITDA vid noteringstillfället eller de nuvarande P/E-talen (Humana 2 är beräknat till nuvarande pris i tabellen). Men Humana är som sagt inte den typen av bolag jag vill äga långsiktigt.

Capio
Attendo
Humana
Humana2
P/EBITDA
10,0
11,4
7,9
9,4
P/E
31,0
38,2
25,0
29,8
Nettoskuldsättning/EBITDA
2,6
3,0
2,1

Noteringspris
48,5
50,0
62,0

Nu
45,2
68,5
74

Lars Frick
Teckna ej
Teckna
Teckna


Jag måste även säga att för att vara ett bolag där verksamheten ska vara tråkig och stabil har det varit förvånansvärt händelserikt. På sista teckningsdagen publicerade Ilmar Reepalu sin rapport där han föga förvånande ville förbjuda vinster i välfärden och dessutom aviserade Morgan Johansson att man ska bli noggrannare med ålderstester vilket jag förutspådde i min analys men inte räknade med skulle ske så snart.

En ännu större överraskning var att Migrationsverket idag på första handelsdagen har aviserat att man ska upphandla nya mer långsiktiga avtal för asylboenden (länk). Det här är någonting jag tror är nödvändigt för att seriösa aktörer ska ge sig in på marknaden vilket gynnar Humana. Däremot skulle jag nog inte vilja betala mer än P/E 8-10 för ett bolag med Humanas balansräkning och politiska risknivå. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar