Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

lördag 20 februari 2016

Säljer Boule och köper NGS

Under veckan har NGS lämnat sin bokslutskommuniké vilket jag väntat på efter min analys av vårdbranschen som helhet (länk). Rapporten innehöll inga större överraskningar utan man visar på en hygglig organisk tillväxt (9 %) trots att flera stora landsting aviserat att de ska försöka minska bemanningsberoendet. Däremot kom man någon dag innan rapporten med nyheten att man förvärvar Human Capital Group vilket på proforma basis ökar intäkterna för 2015 med 13,6 % och vinsten med 35,9 %,

I gengäld får NGS betala 50 Mkr kontant (varav 20 Mkr villkorat med att Human Capital uppfyller vissa krav de kommande åren) samt 20 Mkr i form av aktier som tecknats till ett pris av 154,58 kr (vilket innebär att befintliga ägare av NGS späds ut med 6 %). För NGS ser det här mycket och värderingen förutsatt att villkoren uppfylls landar på förmånliga P/S 1 och P/E 5,4 vilket visar att NGS fortsätter med sin historiskt framgångsrika förvärvsstrategi.

Att förvärvet hamnade precis efter årsskiftet ställer till det med antalet aktier på automatiserade tjänster. Men räknar vi proforma siffror för NGS och med det nya antalet aktier (2 255 717 aktier vilket innebär ett börsvärde på 349,6 Mkr) kommer man fram till att NGS just nu värderas till P/S 0,65 och P/E 9,2 vilket är billigt med tanke på bolagets fina tillväxthistorik.

Ett bolag som däremot inte imponerade med sitt bokslut var Boule Diagnostics som släppte en riktig surdeg till rapport. Jag köpte mina aktier i bolaget förra året då de första tre kvartalen tydligt indikerade att fjolårets Q4 skulle bli en stor framgång (länk). I år har utvecklingen varit helt okej under de första tre kvartalen och hade Boule fortsatt att leverera i linje med de första tre kvartalen hade man gjort en vinst på över 30 Mkr. Men nu gjorde man istället nästan ett nollresultat i Q4 och vinsten landade på 15,4 Mkr vilket innebär P/E 22 på helåret. Boule Diagnostics är inget dåligt bolag men man är en liten aktör på en stor och tuff marknad och om försäljningen vänder nedåt är det omöjligt att veta var det slutar. Samtidigt finns det gott om utrymme för tillväxt och man har även slutit en del intressanta distributionsavtal vilket gör att jag kommer att bevaka bolaget även framöver.

Det är ovanligt att jag som i fallet med NGS köper aktier innan jag är helt klar med analysen. Men om jag får tid kommer jag att publicera ett inlägg om det och varför det helt och hållet beror på inflytande från Gustavs aktieblogg.

6 kommentarer:

 1. Spännande! Kan det vara så att de är ett riktigt småbolag, eller har du drabbats av köppanik? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börsvärdet på bolagen är ganska lika och jag skulle aldrig ha nämnt det om det inte var någotsånär mer smickrande än köppanik ;-).

   Radera
 2. Bra val, köpte själv mina första NGS strax över 20 kr (GAV dock kring 45) och kommer behålla så länge caset är intakt. Aktier till P/E < 10, bra direktavkastning samt bra tillväxt strösslas det ju inte med direkt.

  Börspodden var rätt kritiska till NGS listning på OMX senast och jag håller med om att det blev oväntat dyrt. Samtidigt är ju dessa kostnader vatten under broarna nu och jag tror inte man ska underskatta de förbättrade förutsättningarna att växa genom förvärv när aktien handlas på "finbörsen".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste ha varit trevligt att ha hittat bolaget så tidigt och snyggt att du inte verkar ha någon "ankringseffekt" i investerandet som hindrar dig från att köpa prisvärda aktier om det hotar ditt GAV.

   Börspodden är bra underhållning men jag tror att noteringskostnader är en ganska liten punkt att haka upp sig på. NGS är ett förvärvsbaserat konglomerat och jag gissar på att det drivit upp kostnaderna samtidigt som framtida förvärv underlättas av att vara noterad på en finare lista.

   Om man tror på vårdbemanningsbranschen har jag dessutom svårt att se hur man kan välja Dedicare framför NGS. Med nuvarande tillväxttakt är det inte många år innan NGS ger en högre yield on cost än Dedicare.

   Radera
 3. Gick in i NGS för ett drygt halvår sedan, ursprungligen inspirerad av den numera insomnade bloggen "Aktiejuristen".

  För mig fanns det huvudsakligen tre anledningar till att investera i bolaget;

  1. God tillväxthistorik de senaste åren, utan några tydliga tecken på att den skall avta markant.

  2. Stabil, ocyklisk marknad (man kan diskutera den politiska risken, men jag tror att den är ytterst begränsad, snarare säkrare än en "fri" marknad) med starka kunder - vilket känns bra i lite mer skakiga tider.

  3. Framförallt - låg värdering vilket ger en god safety margin. Med ett rullande P/E under 10, en direktavkastning på ungefär 4% och fria kassaflöden som mer eller mindre motsvarar vinsten är nedsidan enligt mig begränsad - och jag kan därmed sova gott om natten.

  Därutöver uppfylls ett gäng hygienfaktorer såsom en sund soliditet. Risken ligger som jag ser det främst i fallande marginaler, men det kompenseras enligt min uppfattning mer än väl av uppsidorna i bolaget (främst förvärv, ev. högre multipel, fortsatt tillväxt).

  Ser fram emot en framtida analys, skulle behöva mer input avseende nedsidor att hålla ett öga på... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. *Rullande P/E under 9 skulle det vara, om man inkluderar HCG.

   Radera