Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

onsdag 17 februari 2016

Doro, bokslut med 43 % tillväxt

Doro levererade idag sin bokslutskommuniké och precis som orderingången i Q3 antydde var rapporten mycket positiv med en tillväxt på 43 %. På det stora hela ser det ut som att jag varit rätt ute med min analys som publicerades i Värdepappret i juni (länk) och uppdateringen om Doro Care (länk). Men det finns vissa punkter som är värda att lyfta fram.


  • Orderboken inför Q1 2016 är 43 % större än motsvarande period förra året vilket innebär en indikation på fortsatt tillväxt.
  • Mobiltelefonerna går mycket starkt och man växte med 35 % inom DACH (Tyskland, Österrike och Schweiz) där konkurrenten Emporia har sin hemmamarknad. Dessutom har Orange Telecom som tidigare försökt lansera Fujitsus smart phone för äldre nu börjat sälja Doro Liberto 820 i Frankrike och Algeriet.
  • Min beräkning om en omsättning på 170-200 Mkr på helårsbasis för Doro Care (länk) ser ut att vara korrekt och marknadsandelen inom trygghetslarm har ökat från 13 % till 40 % under året. Däremot är de repetitiva intäkterna lägre än vad man kunde hoppas på. Swedish ICT räknade med en månadskostnad på 160 kr per larm för Sveriges kommuner men Doro Cares återkommande intäkt ligger i snitt på 74kr/månad enligt Jerome Arnaud. 

Sammantaget innebär det här att Doro fortsätter sin fantastiska tillväxt inom mobiltelefonsegmentet, men man bör vara försiktig med att räkna in ett allt för stort värde inom digitala trygghetslarm. Troligtvis kan vi räkna med fortsatt höga intäkter 2016 när Doro Care erhåller ersättning för att installera nya digitala larm. Men marknadspotentialen på de totala repetitiva intäkterna för trygghetslarm i Sverige ligger på endast på omkring 180 Mkr med Doros nuvarande prissättning. Med tanke på konkurrenternas problem ser det alltså ut som att det finns goda förutsättningar för Doro Care att dominera marknaden, men intäkterna kommer på sikt sannolikt inte överstiga mer än 10 % av Doros nuvarande omsättning. Däremot finns det en potential för produktexpansion där Doro nu lanserar den smarta klockan Doro Secure 480 som täcker gapet mellan trygghetslarm i hemmet och mobiltelefon vilket Swedish ICT tog fram som ett framtida produktområde i sin rapport om digital trygghetslarm:

För att summera så finns det alltså ett stort behov av larm som hanterar både inomhus och utomhusmiljö. Ett problem med dagens larmlösningar är dock att de bygger på skilda tekniker och inte finns integrerade i samma larmlösning. Det som eftersöks av äldre och deras anhöriga är larm som kan hantera både inomhusmiljö och utomhusmiljö i samma larmlösning. Att ta fram en sådan larmlösning innebär dock en rad utmaningar, i synnerhet avseende hårdvara och batterikapacitet. Vidare kräver dessa lösningar nya sätt att förhålla sig till både larmmottagning och ansvar, samt avseende betalning. Nya sätt att fördela dessa aspekter mellan det privat och det allmänna kommer att krävas.

Doro Secure 480 är en smart klocka med en traditionell utformning som passar in utmärkt på Swedish ICTs beskrivning och ni kan läsa mer om funktionerna på Doros blogg (länk). Jag har inte sett jättemycket om klockan i Sverige men i Tyskland finns det en hel del nyhetssidor som skrivit om den och det ska bli intressant att se om den kan bli en lika stor framgång som Doro Liberto 820.



Det eviga problemet med ett bolag som Doro är att man alltid är rädd för att bolaget ska sluta växa strax efter att man köpt aktier i det. Efter dagens uppgång (kurs 62,5 kr) handlas Doro till P/E 20 men även utan tillväxt under 2016 bör P/E-talet hamna omkring 15 för nästa år då man under Q1 2015 drabbades av en valutasmäll på 20 Mkr som belastar årets resultat. Om man dessutom beaktar det faktum att orderboken inför Q1 2016 är 193,7 Mkr (65,2 Mkr förra året) ser jag fortfarande mycket ljust på Doros framtid. För några dagar sedan kommenterade jag hos Gottodix om att det just nu finns en stor obalans på marknaden där både vissa storbolag och vissa småbolag är övervärderade medan andra är undervärderade (länk). I det sammanhanget tror jag att Doro är ett bra exempel på ett bolag som har en rimlig värdering där marknaden inte riktigt vågar prisa in framtida tillväxt trots en solid historik.

2015 2014
Orderingång (Q4) 527,5 366,9 43,8%
Omsättning 1838,0 1276,2 44,0%
Rörelseresultat 95,2 79,7 19,4%
Resultat 63,8 58,2 9,6%
Soliditet 40,4% 30,3% 33,3%

Tilägg: Förvärv av Trygghetscentralen Norge

Strax efter att jag publicerade det här inlägget offentliggjorde Doro att man förvärvar Trygghetscentralen Norge med 34 000 abonnenter och en årsomsättning på 68 MNOK (67 MSEK). Givet att Norge har ungefär halva Sveriges befolkning innebär det här att man med förvärvet bör ha en likartad marknadsandel i Norge som i Sverige (ca 40 %) och enligt de angivna siffrorna verkar det som att månadsintäkten i Norge ligger på 164 SEK per abonnent vilket får ses som positivt. Drömscenariot är att Doro nu får en möjlighet att köpa trygghetscentraler utomlands i fler länder till ett bra pris och sedan snabbt kan ta marknadsandelar genom att erbjuda välbeprövade digitala trygghetslarm. 


4 kommentarer:

  1. Grattis :-), är dig väl unnt.
    Får väl återigen beklaga att jag inte hade peng då du började följa doro :-), Vitec gjorde mig glad istället dock ....mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Vitec har du tjänat mer på än vad jag har =). Jag lyssnade för mycket på mäklarna medan du satte det klockrent precis som Gustav.

      Radera
  2. Svar
    1. Tack, för första gången lyckas jag dessutom läsa Jeromes VD ord utan att tycka att han är lite väl positiv.

      Radera