Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

fredag 3 juli 2015

Portföljhygien och att slappna av från Grexit


Under min tid som investerare har portföljen tappat en del i fokus och förutom renodlad tillväxt och kassaflödescase har jag fått en ganska stor andel lågvärderade bolag. Att köpa lågt värderade bolag och hoppas på att de genomför en återgång till en rimlig lönsamhet och värdering är helt klart en fungerande investeringsstrategi. Men den tilltalar inte mig och jag känner mig mycket tryggare med en pressad aktiermarknad om det samtidigt finns en underliggande tillväxt och lönsamhet i mina bolag.

Sedan en tid bedriver jag därför en lågintensiv portföljrensning där jag definierar när och om jag bör sälja av bolag i syfte renodla portföljen gentemot bolag som växer samtidigt som de har en rimlig värdering i förhållande till kassaflöden och underliggande lönsamhet. I det här fallet fungerar dessutom Greklands-krisen och vissa privata förehavanden som en utmärkt spark i baken då just riskvärderingen ställs på sin spets.



P/S P/E Avkastning
Doro 0,6 24,5 0%
Atea 0,3 16,8 9,30%
Transmode 3,2 38,6 1,74%
Millicom 1,1 20,7 3,45%
eWork 0,2 19,2 5%
Diadrom 1,9 14,9 7,10%
BankNordik - <10 1,59%
Vardia 0,5* - 0%
Boule 1,3 12,5 0,69%
Formpipe 1,2 22,0 0%
Inission 0,5 15,2 0%
J Sainsbury 0,2 - 5%

Av bolagen kan Doro (kommunikationslösningar för äldre), Transmode (optik för dataöverföring i fibernät), Millicom (telekom i Sydamerika och Afrika), eWork (konsultmäklare), Diadrom (konsultbolag med informatikinriktning), Boule (instrument och reagens för blodcellsräkning på sjukhus), Formpipe (programvara för dokumenthantering inom offentlig sektor) och Inission (partnertillverkare av instrument och elektroteknik) ses som utpräglade tillväxtbolag med god lönsamhet.

I de flesta fallen är bolagen exponerade mot relativt konjukturstabila marknader men eWork, Diadrom och Inission är har en direkt exponering mot svenskt näringsliv vilket innebär ett stort beroende av export till Europa och en trovärdig näringspolitik. Länkarna bakom varje bolagsnamn länkar till mitt senaste relevanta inlägg om varje bolag men jag har sålt Inission (vilket var en noteringsspekulation som ej föll väl ut) och överväger att sälja Diadrom Holding då båda dessa bolag är små och beroende av att deras kunder behöver nya långsiktiga kontrakt. Samtidigt som det just nu är svårt att planera långsiktigt på grund av både europeiska och nationella problem. eWork behåller jag däremot då jag gillar affärsmodellen och hur de kan växa samtidigt som de genererar ett utdelningsbart kassaflöde. Därutöver är även Vardia ett tillväxtcase (se tidigare inlägg), men säkerheten ligger i värdet på kundstocken snarare än kassaflöden.

Mina värdecase Atea (IT infrastruktur till Nordiska bolag och myndigheter), BankNordik (dansk bank) och J Sainsbury (Storbritanniens tredje största kedja med matbutiker) skiljer sig åt gentemot varandra. Ateas lönsamhet kan svaja betänkligt på ett års sikt om kunderna skjuter på sin inköp men den underliggande stabiliteten är stor och så länge man växer snabbare än inflationen samtidigt som direktavkastningen är högre än för preferensaktier har jag svårt att sälja aktien. BankNordik är det bolag som kanske ligger närmast till att säljas men man har aviserat att man ska sälja av försäkringsverksamheten på Island samtidigt som det går bättre på Själland som tidigare varit deras akilleshäl. J Sainsbury har ungefär samma situation och förutsättningar som Axfood men handlas till halva priset då marknaden fokuserar på konkurrensen från lågpriskedjor.  Personligen är jag mer störd på hur stora summor "the big four" (Tesco, Aldi, Sainsbury och Morrisons) har investerat för att konkurrera med varandra på en marknad utan tillväxt. Men min bedömning är att krisen har satt stopp för det imperiebyggandet och att man nu kommer att övergå till att skapa kassaflöde som kan delas ut.

Mig veterligen finns det ingen expert som konsekvent har haft rätt i sina makro-ekonomiska analyser och jag har varit konjukturpessimist ända sedan jag började köpa aktier 2010. Så även Daniel frågade om mina tankar om Grekland så vill jag hävda att det här inlägget handlar 0,1 % om Grekland och 99,9 % om en portföljhygien som bör pågå när allting känns som bäst på börsen.

För när man sköter hygienen kan man strunta i Grekland och fokusera på sina egna semestermål istället...
Foto från dagens vandring, jag tar det kallt med andra ord.
Ingen ersättning utges från Avanza för inlägg utan det handlar bara om att Daniel Almér (ansvarig för sociala medier på Avanza) mejlar och frågar om vissa utvalda bloggare har några tankar om en aktuell händelse eller situation. För mer information om min relation till Avanza, läs det här inlägget.

3 kommentarer:

  1. Liten varning på Atea från golvet: Jag driver ett bolag som bygger en affärssystemmodul och säljer den som molntjänst. Då vi skulle uppgradera vår driftsmiljö från en renodlad molnserver till en mer "uppstyrd" lösning med iso-certifieringar etc dök Atea upp som en intressant kandidat. Vi upplevde det dock som helt omöjligt att få tag på någon som kunde något om detta (serverdrift), så under tiden vi jagade Atea-folk - de ringde aldrig tillbaka - hann vi såklart gå i mål med en konkurrent till Atea. När det är så "svårt att bli kund" blir man lite konfunderad över hur det kommer gå för bolaget...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack och måste erkänna att jag också inte har de bästa kunderfarenheterna av Atea (leveranstider på laptops är ofta löjlig). Däremot har jag noterat att de verkar klart bättre på att charma inköpschefer så jag accepterar dem så länge avkastningen är så vansinnigt hög och de växer hyggligt. Men rent kvalitativt är de nog nästa bolag jag vill bli av med och dina erfarenheter bidrar också, tack.

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera