Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

måndag 22 juni 2015

Korruptionsskandal och kursfall i Atea

Atea levererade riktigt sura nyheter i samband med midsommarledigheten då man rapporterade sin finansiella guidning för det andra kvartalet i år (länk).

Omsättningsvis fortsätter man att växa men en korruptionsskandal i Danmark har inneburit försenade leveranser med merkostnader som följd vilket slår mot resultatet. Totalt ser omsättningen ut att öka med 8,7 % medan EBITDA förväntas falla med 15,3 % vilket lär slå igenom rejält när man dessutom lägger till planerade nedskrivningar och räntekostnader på resultatet.

MNOK 2014 2015e Förändring
Omsättning 5 981 6 400-6 600 8,7%
EBITDA 177 140-160 -15,3%
EBITDA-marginal 3,0% 2,2-2,4%




Ateas koncernchef Steinar Sønsteby lägger skulden på en krets personer som förra året lämnade Atea och gick över till konkurrenten 3A-it som leds av Ateas föredetta VD Claus Hougesen och som profilerat sig som en farlig konkurrent till Atea (länk till artikel i ComputerWorld.dk). Att 3A-IT skulle orsaka problem var knappast oväntat men att det skulle bli på det här sättet är mer oväntat och till svenska IDG (länk till hela artikeln) beskriver Steinar situationen så här:

Ateas koncernchef Steinar Sønsteby har haft fullt upp de senaste dagarna, och för IT24 kommenterar han saken så här:

– Det här är en väldigt speciell sak som kretsar kring personer som numera har lämnat Atea, säger han.

Han påpekar att han har vissa restriktioner från polisen kring vad han får uttala sig om. Men de personer han pratar om återfinns numera på nysatsande konkurrenten 3A-it, som leds av Steinar Sønstebys företrädare Claus Hougesen.

– De slutade på Atea i april-maj ifjol. Jag tog över som koncernchef ungefär då och Morten (Felding, Danmarkschef) i maj. En sak vi märkte tidigt var att det användes mycket pengar för representation i Danmark, och det visade sig som sagt höra samman med personer som inte längre jobbar hos oss.


Samtidigt lär Atea knappast gå skadefritt ifrån härvan då både Finanstillsynet och Danmarks kommuner och landstig har begärt en förklaring av bolaget samtidigt som Ateas danska direktör Morten Felding är en av de 13 personer som är anklagade i härvan. I just Mortens fall handlar anklagelserna om att han inte ingripit tillräckligt resolut mot en resa till Dubai som genomfördes av de huvudanklagade tillsammans med representanter från Region Själland och bland annat Rikspolisstyrelsen. Korruptionen verkar enligt vissa uppgifter ha varit omfattande och pågått under perioden 2007-2015 (Danska TV 2 har rapporterat bra om detta) så frågan är hur mycket den här skandalen kommer att skada både Atea och 3A-it.

Ateas huvudägare Ib Kunøe har svarat på det femtonprocentiga kursfallet med att köpa aktier för 52,6 MNOK (länk) och Atea har även lanserat ett återköpsprogram där maxkursen för återköp upp till 100 NOK medan Danske Bank ser en riktkurs på 95 NOK för aktien (länk).

Själv är jag självfallet inte nöjd med situationen. Men jag tror att Atea kommer att reda ut det hela och 15 % i kursfall motsvarar i princip att halva lönsamheten i den danska verksamheten skulle ha raderats ut i ett svep med den här nyheten.

4 kommentarer:

  1. Bra genomgång. Jag hann som hastigast se att kursen dykt i fredags men det var tänkt att kolla lite djupare på det vid senare tillfälle. Spontant var jag sugen på att öka runt 68. Det kändes som en överreaktion även om det klart inte är roliga nyheter. Bra att de tar tillfället i akt att återköpa aktier med tanke på att aktierna kostar dem 9% vid dagens nivåer borde det nästan ha högre prioritet än framtida utdelningshöjningar. Som du nämner känns det inte som att det skulle skada verksamheten långsiktigt även om 2015 blir lite tråkigare. Det blir intressant att se hur utfallet blir vid nästa rapport.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag satt och funderade på att sälja kring 90 kr men tyckte det var lite väl billigt så nu slipper jag oroa mig för det vilket är ett ljus i mörkret.

      Sedan måste jag säga att det här var en liten aha-upplevelse kring problemen med Googles användaranpassningar och att Avanzas nyheter inte är helt pålitliga. Skandalen har pågått ett tag men Avanzas nyhetsflöde för Atea verkar trasigt och söker man på Googles nyheter så är det främst Sverigerelaterade nyheter om Atea som kommer fram.

      Radera
    2. Angenämt problem ^^

      Jag hittade inget på Avanza för ovanlighetens skull. Nordnet har lite bättre informationsflöde (nyheter direkt från Norge på norska) även om jag vände mig till newsweb.no för att ta reda på vad som hänt. Verkade som du hittade en del intressant iaf :)

      Såg nu att de nämner att Norge inte utvecklats lika väl som det hoppats och att påverkan i danmark är mer att det tar längre tid att övertyga kunderna. Som vanligt är det många variabler så får väl se vad som händer, rapport den 15:e juli.

      Radera
  2. Vilken tråkig utveckling! Låter dock som att det kan vara köpläge på lång sikt, intressant att Kunøe som försökte sälja hela bolaget för ett par år sedan, väljer att öka nu istället.

    Å andra sidan kan det säkert bli en slagig utveckling det närmaste året - ett rötägg kommer sällan ensamt och vi får hoppas att man lyckas städa upp ordentligt.

    SvaraRadera