Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

fredag 2 januari 2015

Portföljrapport 2014

Att summera årets aktiviteter är alltid nyttigt och mellandagarna erbjuder en svåröverträffad kombination av ledighet och en tydlig fast punkt i vardagen. Däremot var det inte lika roligt i år som förra året.

I år har det varit lite svårare att utvärdera portföljen då jag gjorde bort mig och satte in en summa pengar i min ISK som jag sedan inte lyckades investera på grund av en kombination av professionella och privata skäl. Dessutom har jag sålt av mina Beijer Alma aktier som låg hos Swedbank (länk) utanför portföljen).

Korrigerar man för detta landar avkastningen på investerat kapital på 13,1 %. Så även om avkastningen varit en besvikelse så är det inte lika illa som det ser ut i porftöljrapporten även om jag är missnöjd med utfallet.
Andra bra jämförelsepunkter för avkastning kan vara:


Avanza Zero 14,04%
Didner & Gerge Aktiefond 19,01%
Didner & Gerge Småbolag 18,03%
Didner & Gerge Global  22,47%

Förra året landade min avkastning (+34,82 %) mellan Didner & Gerge Aktiefond (+28,5 %) samt Didner & Gerge Småbolag (41,9 %) vilket jag var mycket nöjd med då jag håller Didner & Gerge för Sveriges främsta fondförvaltare. Så till nästa år får jag ta och rycka upp mig.

Portföljens sammansättning

Portföljen är fortsatt inriktad mot IT och telekom men har nu diversifierats med en liten del fastigheter och brittisk dagligvaruhandel.

De stora sänkena i portföljen har varit Doro (-13%), BankNordik (-22 %) och Diadrom Holding (-13,7) medan Millicoms aktiekurs har legat stilla. Dessutom har J Sainsbury fortsatt nedåt men det ser jag snarare som positivt då jag ska köpa ytterligare aktier i bolaget (jag har delat upp inköpet i 2 omgångar och omgång 2 försenades på grund av den tidigare nämnda arbetsbelastningen).

Att utfallet ändå blivit positivt beror främst på Vitec (+55 %), Atea (+30 %), NP3 Holding (+15 %) och fjolårets surdeg Formpipe Software (+9,7 %).

Av mina surdegar är jag positivt inställd till Doro (fortsatt tillväxt och har köpt in sig i care segmentet som varit segt), BankNordik (billigt) och Millicom (lovande tillväxt) medan Diadrom Holding oroar mig då de inte lyckats expandera i Mälardalen lika framgångsrikt som jag hoppades på.Årets transaktioner

Transaktionstakten har under året har varit relativt låg då jag är fortsatt negativ mot framtiden vilket varit något av ett kroniskt tillstånd sedan 2010. Jag har därför fortsatt höga krav på mina investeringar samtidigt som marknaden har uppvärderat många bolag vilket gör det svårt att identifiera lämpliga köpobjekt. Samtidigt är min svarta börssyn ett mycket sedelärande exempel om vikten av att inte spå i kaffesump eller försöka förutspå makro-ekonomiska faktorer. Den här paragrafen är dessutom oförändrad sedan min föregående portföljrapport vilket är ett sedelärande exempel på hur svårt det kan vara att applicera teori i praktiken.

Köp
2014-12-04 NP3 Fastigheter
2014-09-17 J Sainsbury
2014-02-05 Atea

Försäljningar
2014-08-15 Vitec Software Group B
2014-06-09 Beijer Alma
2014-03-07 Questerre

I Vitec valde jag att minska innehavet efter en kommentar från signaturen "Magnus" (länk) då jag kunde verifiera hans uppgifter. Däremot har jag gjort bort mig med inlägget på temat och måste uppdatera bloggen med detta.

Därutöver har jag sålt i Beijer Alma (underbart bolag till en för säljare mycket underbar värdering) och Questerre (korkat köp).

Föresatser inför 2015

Den största förbättringspotentialen jag ser är att bli snabbare att göra min egen analys då jag ser ett attraktivt köpcase hos andra aktiebloggare.

I år har det inte lyckats eftersom jag helt enkelt har haft för mycket att göra. Inför 2015 har jag 80 % nya (bättre) arbetsuppgifter vilket tog en hel del arbete under hösten. Dessutom lyckades jag under 2014 publicera en rapport inom samhällsvetenskap (+ debattinlägg på DN Debatt baserat på rapporten), starta eget företag (som nu ska byta arbetsområde p.g.a. tuff konkurrens), varit gästredaktör på en vetenskaplig tidskrift och "råkat" leda en revolt mot det lokala fackförbundet när de gjorde bort sig i våra löneförhandlingar.

Därför tänker jag lägga till några lättare föresatser att arbeta med:
 1. Sälja Formpipe software om de inte börjar visa på förbättrade marginaler eller signifikanta framgångar inom life science.
 2. Sälja Diadrom Holding om de inte innan sommaren får igång Mälardalskontoret bättre.
 3. Investera i Didner & Gerges fonder om jag dras in i något nytt tidskrävande projekt.

9 kommentarer:

 1. Det är kul att se att Didner & Gerges fonder går så bra. Jag har inte någon av dem själv, men jag fördelade min mors PPM-fonder så att 50% ligger i Avanza Zero och 50% ligger i Didner & Gerge Global (om jag minns rätt). I PPM-systemet får man rabatt på avgifterna, vilket gjorde avgiftsskygge mig villig att gå in i D&G å mammas vägnar. När jag själv börjar jobba (pluggar till Civilingenjör, woooo) ska jag göra samma sak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kör Didner & Gerge i alla pensionssystem där jag har möjlighet (5000 kr LO, 2000 kr Fora o.s.v. efter alla sommarjobb).

   Ska man snåla på avgift är AMF och Spiltan bra val som under de senaste åren men jag är villig att betala för D&G då de varit så bra så länge.

   Radera
 2. Låter som ett hektiskt och intressant år, jag är lite avis på antalet transaktioner :)

  13% så är du ganska nära index ändå och det viktigaste är väl att det går bättre över tid för att fortsätta investera privat. D&G fonderna är personliga favoriter här med (tror alla finns i PPM) och är bra alternativ om man inte hinner själv. Det är dessutom en ytterst liten avgift i PPM vilket är trevligt.

  Tänkte påpeka att portföljen fortfarande ser något koncentrerad ut men det är väl mer branschkoncentration än företagskoncentration. Tror det är bra att ha klart för sig vad man vill göra med sina innehav. Tror även det är bra att ha höga avkastningskrav för att försöka undvika snedsteg. Ökade själv avkastningskravet för samtliga bolag på min bevakningslista då det så ofta blev att köpa för tidigt i bolag (så fort det fanns likvida). Bättre att hitta skäll till att inte köpa en visa versa.

  God fortsättning! (Hoppas på fler bra analyser 2015 :))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räknat man avkastning per transaktion har det helt klart varit ett bra år =).

   Nästa analys är jag förövrigt riktigt taggad på så det lär bli åtminstone en bra analys i år.

   Radera
 3. Låter spännande med nästa analys :-), Sanningen var väl lite att många säkert tänkte som du om marknaden för 2014. 5 år upp 2 år ner borde allt annat lika ha inneburit krasch efter utdelning 2014 vilken lyste med sin frånvaro gissningsvis pga nollränta och diverse QEs världen över. Problemet är att 2015 känns i nuläget lika svårtolkat. Oljeprisfallet har ju ganska många positiva ringar på ytan samtidigt som en del negativa svallvågor säkert med visar sig ha mer svall än förväntat för världsekonomin, börjar en del oljeberoende ekonomier att stupa på näsan går väl dominobrickorna knappast att stoppa då dom kommer upp i fart i samstämmigt ras emedan boosten för dom övriga bör hjälpa upp ordentligt så det kan bli både hit eller pannkaka. Bäst vore kanske om en ordnad återgång mot 90$ letar sig fram i marknaden för lugn i världens ekonomier? Vill man ha lugn eller vill man påverka Putin och oljefinansierade terrororganisationer på den negativa sidan? Frågorna är många.
  Hade nu marknaden följt sin vanliga trall hade din försiktiga hållning betalat sig mer än väl i år gissningsvis? Slår du ihop senaste 3 års perioden så antar jag att jämförelseindex ser trevligt ut dock? :-) Hoppas detta år blir lika bra eller bättre än det före förra! I år få du se till att köpa av dom du höjer till skyarna själv med... Med vänlig hälsning .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jorå, på tre år ser det bra ut. Men jag satsar alltid på att vara negativ mot mig själv för att undvika hybris =).

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Intressant med Vitec. Hur tror du detta "tapp" påverkar omsättning och resultat inom Mäklare?

  SvaraRadera