Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

måndag 29 december 2014

Julläsning från Daniel Kahneman, offentlig upphandling och genvägar till det perfekta ljudet

En fördel med julledigheten är att man får tid över att läsa och handla varor till rabatt. Så under de senaste dagarna har jag besökt Birsta köpcentrum, läst Tänka, snabbt och långsamt och noterat en intressant rapport om offentlig upphandling.

Julläsning från Daniel Kahneman

Tänka, snabbt och långsamt är en bok som påverkat många värdebloggare under året. För läsare som inte köpt boken kan det vara intressant att kapitlet Bias, Blindness and How We Truly Think finns tillgängligt gratis via Bloomberg.com (länk) vilket kan vara kul att läsa.

Dessutom har jag hittat en intervju från Forbes.com där Daniel Kahneman både delar med sig om sin uppväxt i det Nazi-ockuperade Frankrike och ger en del intressanta tankar om varför politiker ofta påminner mer om enögda fotbollsupportrar än om rationellt tänkande individer. Ni kan läsa eller lyssna på intervjun här men jag citerar delen om politisk lojalitet nedan.

Forbes: You give a couple of examples that have hit you over the years of people confusing fast thinking and what you call slow, deliberate thinking.  
Kahneman: There is one really remarkable thing, and everybody is quite aware of it. Why has nobody ever trained their mind on political issues? You know, we’ve got people talking to each other all the time, and exchanging arguments. And both sides on any argument feel that their arguments are completely compelling, and should lead the other side to yield, and they don’t. And what that really tells you is that neither side believes what they believe because of the arguments that they raise.  They believe in the arguments because they hold those beliefs. It really goes the other way around. We find that everywhere in many, many places. It’s not universal. I mean, you know, when I decide whether to take a taxi or go by subway, I don’t have deep feelings about it, I make a rational calculation of cost and time, and so on. But many other decisions are really driven by emotions, and they’re driven by impressions that we have no control over.  
Forbes: So when you do get political decisions made, and a new consensus emerges, it’s more from emotion than from somebody saying, “Aha, I’m reconsidering my position because of one, two, three, four.”  
Kahneman: I think. You know, it’s much more emotion than you know, there are some people who are convinced by facts, and you know, at the margin, we pretend to be rational when we argue. And that is a good pretense to maintain. And sometimes we reach each other. But much less than we think we will.

Besök på Birsta köpcentrum och genvägar till det perfekta ljudet

Min fru har under en längre tid önskat sig ett trådlöst högtalarsystem för huset. Hon var från början mest inne på Sonos men i recensioner verkar Svenska Audio Pro vara både billigare och snäppet vassare (länk).

Dessutom har Elgiganten den mindre modellen (Audio Pro Addon T8) på halva priset under Mellandsagsrean (kan beställas fram till 31/1 här) vilket sparar en hel del pengar när vi inreder huset med en Addon T10 och två Addon T8 (lyxkonsumtion!). Däremot verkar det tyärr inte gå att köpa RX100 mottagare (högtalarna är Blutetoothanslutna och en separat USB dong används för WiFi) separat vilket ökar totalpriset då vi får ett antal onödiga sändare på köpet.

På vår mellandagsresa genom Norrland passade vi dessutom på att göra inköpet på Elgiganten i Sundsvall vilket gav oss en anledning att besöka Birsta köpcetrum. Jag hade förstått att Birsta köpcentrum har expanderat sedan jag senast åkte förbi. Men att det blivit så gigantiskt hade jag inte räknat med och Birsta  är numera större än de flesta svenska stadskärnor och vi hade till och med svårt att hitta Elgigantens Megastore i området.

Därför är det skönt att NP3 Fastigheter har lyckats köpa upp fastigheter i bra lägen i området.


I bakgrunden ser vi IKEA och den stora Gallerian som utgör "A-läget" i Birsta köpcentrum. En av NP3:s större fastigheter är Cupolen som ligger till vänster i bild på fotot och som ligger på andra sidan den gigantiska parkeringen. Det är inget A-läge men Cupolen är stor nog för att dra folk och parkeringen ligger på ett bra ställe. Värt att nämna är även att min fru aldrig skulle låta mig åka runt på ett köpcentrum för att fotografera fastigheter. Utan Cupolen ligger helt enkelt så bra till att vi råkade hamna där när vi stannade till för att lokalisera Elgiganten på Google Maps.

Fastigheten med Mekonomen ligger långt mer centralt än jag räknat med. Precis vid södra infarten och smidigt placerat mellan McDonalds och Elgigantens Megastore.

Därutöver har man även en fastighet i Birsta Öst vilket ligger på "fel" sida E4:an. För kläder och småbutiker måste det vara ett ganska värdelöst läge. Men jag kan tänka mig att befintliga hyresgäster såsom Dormy (golfprodukter) ser läget som idealt då det är lätt för kunderna att ta sig dit och att butikerna är av den typ att kunder aktivt söker sig dit.

Offentlig upphandling

Jag har skrivit om Lagen om Offentlig Upphandling tidigare då den har stor påverkan på både portföljbolag såsom Atea och Formpipe Software och påverkar potentiella innehav såsom eWork (där Vägen till Frihet också tittat extra på offentlig upphandling).

Inom byggsektorn är problemen så pass välkända att Konkurrensverket tillsatt en särskild utredning som nu publicerat sina resultat och även skrivit ett inlägg på Svd Brännpunkt. Jag har inte hunnit läsa rapporten (länk) ännu. Men jag är inte särskilt optimistisk då rapportförfattarna i artikeln implicit kräver att upphandlare ska bidra till ny rättspraxis genom att bättre utnyttja "det finstilta" i befintlig rättspraxis.

Det här är ungefär lika begåvat som att kräva att en amatörboxare bättre ska utnyttja sin muskelkapacitet när han oväntat ställs inför en match mot världsmästaren i tungvikt. Offentliga upphandlare är helt enkelt inga supermänniskor och ska de ställas mot dyra jurister måste reglerna vara kraftigt på deras sida för att de ska vinna. Om rapportförfattarna har samma ton i rapporten som i debattartikeln kan vi alltså räkna med fortsatta problem då Konkurrensverket nöjer sig med att skylla på dumma upphandlare istället för att skapa ett bättre underlag för konstruktiva upphandlingar.

4 kommentarer:

 1. Verkar vara en bra deal på T8. Har letat men inte hittat info om likriktaren (power supply) till dem, fungerar den även på 100V?
  Tack för an alltid intressant å bra blogg!
  Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det står 100-220 v ~ 50/60Hz på likriktaren så det ser lovande ut.

   Radera
 2. Vad använder ni som ljudkälla till era Audio Pro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mobil med Spotify samt laptop via bluetooth. Har inte hunnit testa wifi ännu däremot.

   Radera