Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

fredag 8 augusti 2014

Ryssland risk och verkligheten

Värdeinvesterare fokuserar på låga priser och priserna är som lägst när människor är rädda vilket ger upphov till obehagliga citat såsom“Buy when there’s blood in the streets“

40 % 20 år ställde därför en öppen fråga på sin blogg gällande potentialen för värdeinvesteringar i Ryssland då Skagen-förvaltaren Kristoffer Stensrud beskrivit situationen som "sexiga tillväxtmöjligheter till låga priser".

Vi har sett liknande resonemang på t.e.x Börssnack och vissa bloggar då man antar att vårens nedgångar har skapat låga priser skapade av rädslan för ett utökat krig. Vilket i mina ögon är ett oerhört naivt och historielöst resonemang.

Tittar vi på MICEX-index (Moskvabörsens 50 mest likvida bolag) ser vi nämligen att Moskva-börsen inte har påverkats ett dugg av den pågående konflikten och att index just nu ligger 3% högre än förra sommaren innan oroligheterna började.Titta på grafen i bilden och försök plotta ut vilka kursrörelser som härrör från krisen i Ukraina. Det finns helt klart blod på gatorna i Ukraina, men den som tror sig köpa aktier i Ryssland till en "kris-rabatt" bör fundera på om aktier verkligen är vad du bör hålla på med.

Det är alltså inte investerarnas blod som rinner på gatorna och skapar köplägen. Utan prisnivån är på en rysk normalnivå som baseras på stora risker med korruption, mygel och politiskt godtycke.

15 kommentarer:

 1. Intressant diagram. Om nu MICEXs P/E ligger omkring 3-5 just nu (som många säger). Vad var det under 2008/2009? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag föredrar direktavkastning som mått i länder där rättsosäkerheten är hög och trots låga P/E tal ligger direktavkastningen i genomsnitt endast på 4,25 % (http://www.marketwatch.com/story/russian-stocks-represent-classic-value-trap-2014-07-24)

   Lista på några bolag där jag inte har någon koll på kvalitén.

   http://www.topyields.nl/Top-dividend-yields-of-MICEX.php

   Radera
  2. Den avgörande frågan är ju hur bolagens vinster kommer att utvecklas och påverkas av det som händer. Att bolagen är lågt värderade på nuvarande vinstnivåer råder det ju inga tvivel om. Men om dom nivåerna inte är hållbara blir saken en annan.

   Sen bör vi ju väga in hur Rubeln utvecklats under tiden också.

   Radera
  3. Problemet med Ryssland är även att vinster har en tendens att försvinna till andra än aktieägarna. Alliance Oil på Stockholmsbörsen är ett bra exempel på hur det kan gå till när vinsten slussas till "rätt" ägare.

   Radera
 2. Var hittade du det diagrammet? Jag har letat men hittar inga så tydliga diagram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.google.com/finance

   Sök på MICEX så får du upp alla index för Moskvabörsen.

   Radera
 3. En ganska konstig kommentar; speciellt för någon som jag bedömmer som påläst.
  Vinsterna lär ju varit signifikant mycket lägre vid den tidpunkten, tillika det förväntade kassaflödet.
  Att marknaden sedan kan bedömmas att överreagera är sedan en annan sak.
  Vidare anser jag det lite handviftande att bara titta på current P/E, och att det då är svårt att dra några adekvata slutsatser.

  I all välmening
  Vat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ajdå, missade svara knappen. Detta var riktat till 4020.

   Radera
  2. Det var ett mer skämtsamt kommentar till Aktieingenjören. Men jag tycker också som du säger att man bör vara tveksam till P/E och främst P/E-snitt för en helt börs (troligtvis med viktad på börsvärde). Om det nu värsta händer (krig el. något liknande) så lär inte vinsterna ligga i samma nivå och så spelar det ingen stor roll nuvarande P/E om man inte kan avgöra framtida vinstnivån.

   Det som är viktigt i diagrammet som Aktieingenjören visar är att det känns inte något direkt "börskrasch" som många pratar om.

   Radera
 4. Som jag ser det talar följande faktorer för Gazprom som investering:
  -Europa är beroende av gas från Gazprom under överskådlig framtid
  -Kontrakt är skrivet om gasleveranser till Kina (naturgasen är en nödvändig komponent i en hållbar energiförsörjning för Kina map luftföroreningar etc)
  -Gazprom har i det närmaste monopol när det gäller utvinning av resurser som är säkrade under decennier framöver.
  -Värderingen är otroligt låg
  -Bra direktavkastning
  -Företaget är Rysslands "stolthet" och den politiska ledningen vill inte smutskasta det genom att misshandla de utländska ägarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ax till limpa Jag ber att få anmäla en avvikande åsikt angående Gazprom i allmänhet och Ryssland i synnerhet!

   Vi talar om ett land där man fängslar oliktänkande, där man skamlöst fängslar meningsmotståndare och konfiskerar deras egendom. Vi talar om ett land där den interna propagandan är full av hat och lögner som syftar till att motivera direkta och indirekta angrepp på grannländer. Man har de senaste åren överfallit tre länder och tillsatt marionettregeringar och man blåljuger omvärlden rakt upp i ansiktet utan minsta spår av skam.

   Dessutom har man en propagandaapparat som aktivt arbetar i diverse forum för att påverka våra medvetanden så att de passar Putlers syften. Ett exempel på det senare är att man tex har fått svenska media att kalla det sista skedet planerade överfallet på Ukraina för en humanitär intervention i stället för överfall och mord på en nation och dess medborgare.

   Jag garanterar att Putler och hans fascistiska anhang bryr sig det minsta om de rånar utländska investerare och direkt eller indirekt konfiskerar hela investeringen och/eller dess avkastning. Jag skulle personligen inte investera en krona i Ryssland som situationen ser ut i dagsläget då jag sysslar med investeringar och inte riggade hazzardspel där nedsidan är 100% och uppsidan regelmässigt åker i någon annans fickor.

   Jag vill inte heller på något sätt direkt eller indirekt bidra till att finansiera Putlers verksamhet så jag avstår även av rent etiska skäl. //Stavros

   Radera
  2. Även om jag aldrig tar aktiebeslut i affekt håller jag med dig. Kan vara lämpligt att exemplifera med Argentina som i praktiken bad Spanien att dra åt helvete då de nationaliserade YPF utan större problem.
   http://www.economist.com/news/americas/21582304-recently-nationalised-oil-company-agrees-big-foreign-investment-flogging-dead-cow

   Radera
  3. Vill bara understryka att jag inte är i affekt även om det kanske verkade så. Jag hade missat det exemplet från Argentina och vem kan hinna vara egna löntagarfonder..../stavros

   Radera
 5. Bra spaning! Ger en annan bild av utveckling på Moskva-börsen än den ofta gängse som fokuserar mest på närtid.

  SvaraRadera