Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

måndag 9 juni 2014

Försäljning av mitt innehav i Beijer Alma

Verkstadsbolag är i grund och botten en cyklisk verksamhet där industrier kan göra enorma vinster då det finns en brist inom deras segment och under andra år göra stora förluster då industrin går på sparlåga men ändå får betala stora fasta kostnader.

I allmänhet undviker jag verkstadsbolag eftersom jag anser att börsen ofta prissätter verkstadsbolag utefter deras intjäningspotential snarare än deras genomsnittliga intjäning. Undantaget från denna regel har varit Beijer Alma som handlas på Mid Cap och som har lyckats bygga upp en relativt lågt värderad verksamhet samtidigt som man har en begränsad konjunkturexponering.

Beijer Almas verksamhet består av tre ben:

Lesjöfors: Beijer Almas kronjuvel som fokuserar på tillverkning av fjädrar och banddetaljer. Lesjöfors har under de senaste åren drivit Beijer Almas tillväxt (5-10 % per år) och kan köpa upp små lokala tillverkare och utnyttja den lokala producenten som distributör för hela Lesjöfors sortiment. På så sätt kan Beijer Alma tillgodogöra sig både ett multipelarbitrage (du kan läsa mer om fenomenet hos Finansnovis) och en långsiktig tillväxt genom korsförsäljning av produkter från marknadens största sortiment.  Förutom denna expansion drar Lesjöfors nytta av att bolaget har en stor exponering mot reservdelsmarknaden för tunga fordon där de säljer chassifjädrar. Reservdelsmarknaden följer generellt inte normala konjukturcykler eftersom en lastbil som kostar miljontals kronor oftast inte tillåts stå stilla när en chassifjäder för någon tusenlapp måste bytas ut. Däremot påverkas verksamheten av vädret eftersom korrosion från vägsalt har stor inverkan på när fjädrarna måste bytas ut.

Habia Cable: Tillverkar specialkablar för telekom, kärnkraft och militära ändamål. Resultatet pendlar kraftigt mellan kvartalen men generellt brukar resultatet utgöra omkring 15 % av Beijer Almas resultat.

Beijer Tech: Är verksamt inom industrihandel och bidrar med 5-10 % av koncernens resultat.

Det finns goda förutsättningar för att 2014 att bli signikant mycket bättre än 2013, men kombinationen av en hög börsvärdering och en stark Q1 rapport har drivit upp aktiepriset till över P/E 20. Beijer Alma växer i snitt med 5-8 % per år vilket motiverar en viss tillväxtsvärdering men det nuvarande resultatet bygger på en kombination av två faktorer som just nu gynnar Beijer Almas två största dotterbolag.

 4G-utbyggnaden i Kina är just nu i en mycket intensiv fas innebär att Habia Cable antagligen kommer att göra ett rekordresultat för 2014. Samtidigt levererar Lesjöfors fortfarande nya chassifjädrar till lastbilar vars fjädrar behöver bytas ut efter den kalla vintern 2013 (ett samband jag skrivit om här) men VD Bertil Persson har i sina VD-ord varit oerhört tydligt med att det här är en bonus som Beijer Alma ej själva kan påverka.

Hur länge 4G-utbyggnaden kan generera ökad lönsamhet för Habia Cable är svårt att förutspå. Men Beijer Almas "naturliga tillväxt" ger i mina ögon inte ett stöd för P/E över 20 som i nuläget.


2008 2009 2010 2011 2012 2013  5 år snitt
Vinst per aktie 7,9 5,92 9,51 10,38 8,91 9,59
Aktiepris efter årsredovisning (28:e april) 74 112 140 125 132 180
P/E vid årsredovisning 9,4 18,9 14,7 12,0 14,8 18,8 15,9
Utdelning per aktie 5 5 7 7 7 8
Direktavkastning 6,76% 4,46% 5,00% 5,60% 5,30% 4,44% 5,55%
Soliditet 66% 71% 71% 67% 64% 63% 61,2%

Det känns trist att sälja ett kvalitetsbolag som Beijer Alma, men en överavkastning på 3 % gentemot ett modest sparkonto räcker inte för att jag ska behålla aktien i nuläget. Habia Cable kan antagligen leverera rekordresultat men Lesjöfors står just nu på toppen av sin kortsiktiga intjäningsförmåga och jag tror att konkurrensen inom utbyte av chassifjädrar kan hårdna rejält (vilket Spartacus skrivit om) när utbytesbehoven minskar efter årets blidvinter.

Just nu har jag inga direkta investeringsalternativ, men jag är inte den typen av investerare som hetsar upp mig över huruvida jag får 4,4 % i direktavkastning eller 2 % i bankränta. Mitt huvudmål är att tjäna pengar på hårt arbete och aktieinvesteringar gör jag när jag känner mig trygg med oddsen för att en investering ska ha en rejäl uppsida. 

9 kommentarer:

 1. Starkt att kunna sälja ett bolag som Beijer Alma. Med nuvarande siffror ser inte så övervärderat ut men som du säger risken för längre vinstsnitt och tillväxt ger andra värderingar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I vissa fall tycker jag att du är för generös ;-).

   Radera
  2. Jo! Men det är just det som är svårt att investera bolag som Beijer Alma - att kunna förutsäga framtida vinsttillväxten i ett konjunkturkänslig bolag. Jag tror inte ens självaste VD:n kan exakt säga hur vinsten kommer att utvecklas.

   Själv har har jag haft chansen att investera omkring 110-120 men valde H&M istället :)

   Radera
  3. Det viktiga för mig är vetskapen att jag vill "investera i bolag som Beijer Alma" snarare än "investera i Beijer Alma". Jag kan aldrig förutsäga en börskurs men rent praktiskt kommer det över tiden alltid finnas några bra bolag med låg värdering.

   Radera
 2. Tack för länkningen. Jag blir nostalgisk när jag läser det inlägget. Tänk, Beijer Alma för PE 11 och en direktavkastning över 6%... Det var roligare förr... ^^

  SvaraRadera
 3. Intressant att både du och Gustav väljer att sälja Beijer Alma inom samma tidsram. Själv sitter jag och inväntar köp : ) . Har du redan hittat något som du vill ersätta med eller fyller du på kassa för framtida köp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ingen bra ersättning tyvärr utan jag letar och hittar jag något så köper jag.

   Men om Beijer Alma går ned mot historiska nivåer kommer jag att köpa i Beijer Alma igen, det är ett bolag jag vill äga så länge priset är rimligt.

   Radera
 4. Trist att (behöva) sälja aktier i ett kvalitetsbolag, men så är det. Vet inte om jag hade gjort detsamma, men med cykliska bolag finns det såklart en större chans att få köpt till rabatt senare. Hade en intressant diskussion med Analysakademin nyligen angående att sälja övervärderade kvalitetsbolag, något jag har blivit med skeptisk till i det sista. Men det handlar också om "läggning" och hur aktiv man vill vara. Beijer Alma är ett trevligt bolag som jag också kan tänka mig att äga - P/E 11 låter lagom :) Tack för länken förresten!

  SvaraRadera