Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

onsdag 7 maj 2014

Readsoft blir uppköpt av Lexmark


Ett av mina mål för våren har varit att följa upp min analys av programvarubolag som gjordes i höstas. Det arbetet har dock gjorts en aning lättare då Readsoft nu ser ut att bli uppköpt av Lexmark.

När jag gjorde min analys av Readsoft låg priset på omkring 22,5 kr och även om jag blev sugen på att göra en ny utvärdering kring 18 kr så kändes inte caset riktigt hett eftersom Readsoft länge haft ett tvivelaktivt kassaflöde på grund av stora investeringar i immateriella anläggningstillgångar.


Som utomstående är det i princip omöjligt att avgöra om den här typen av investeringar kommer att löna sig. Men i Readsofts fall är det uppenbart att åtminstone Lexmark anser att Readsofts investeringar har skapat stora värden i bolaget.2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013
P/S 1,2 1,1 1,0 1,0 0,9 0,8 0,9
P/E 31,2 104,0 60,0 13,6 8,4 10,9 81,0
P/FCF -26,9 22,7 13,1 61,8 8,5 -49,6 -24,6
P/löpande kassaflöde 20,0 7,5 6,1 8,1 4,7 8,1 9,0

I min analys av bolaget skrev jag bland annat

Sammantaget gör det här mig en aning skeptisk till Readsoft. Mitt intresse för nischade  programvarutillverkare bygger på att branschen är förhållandevis stabil då man säljer affärskritiska system som är dyra att byta ut. I Readsofts fall verkar man däremot inte kunna värna sina marginaler vid lågkonjunktur och marknadens utveckling kommer troligtvis att förstärka detta ytterligare. Med den senaste generationens programvara har man nämligen tagit ”software as a service” så långt att programvaran flyttat till externa servrar och kunden debiteras per faktura som skickas till webbservern för läsning. Det här är en bra lösning för att minska implementationskostnaderna och öka flexibiliteten för kunden. Men det försämrar även Readsofts förhandlingsposition då kostnaderna för ett leverantörsbyte minskar kraftigt när programvaran ej längre är integrerad i kundens affärssystem.

Jag vädrade med andra ord än värdefälla i bolaget och jag funderar nu på om det fanns några tydliga indikationer på motsatsen när jag genomförde analysen eller om jag gjorde rätt utefter de givna förutsättningarna.

2 kommentarer:

  1. skulle gissa att du agerat rätt angående readsoft. I denna marknaden kan man tjäna pengar på mer spekulativ inköp än normalt. Bara att kolla på buden på Astrazeneca från Pfizer. Skulle bli mycket förvånad om Pfizer ej får ta nedskrivningar och får stora svårigheter att integrera bolagen (om nu förvärvet genomförs). Flera av mina bolag som jag sålt tidigare under året när jag tyckt att de var normalvärderade eller lite dyra har också fortsatt uppåt, utan någon direkt annan anledning än att bli svindyra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Readsoft var nere på min bedömning för P/E under 10 med väldigt bra kassaflöde men jag vill åtminstone tro att jag gjorde rätt =).

      Radera