Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

onsdag 29 januari 2014

Bloggares påverkan på läsarna

Lundaluppen skrev för ett tag sedan en ny på sin blogg (länk) och efter Bonheur inlägget la jag märke till en hel del kommentarer på temat "Oj nu gick handeln upp" på Bonheur som vanligtvis är en aktie med mycket låg likviditet.

Jag var på resande fot vid tillfället och kunde inte hålla mig så jag tog tillfället i akt att göra en liten sammanställning över handelsaktiviteten i Bonheur och den såg ut enligt följande. Eftersom jag inte har en negativ kontroll från dagen före så är bevisvärdet lågt men det är åtminstone ett roligt sammanträffande.


Däremot finns det andra verktyg som kan ge tydligare samband. Följande lista har jag hämtat med Avanzas nya verktyg där man kan se hur stor del av aktieägarna som även äger aktier i andra bolag.


Jag har svårt att se varför Nordjyske bank har så mycket lägre korrelation än Lollands och BankNordik trots att både Ägamintid och Aktiefokus har skrivit positivt om alla tre (jag har svårt att tro att detta ligger bakom) men det är tydligt att det finns en tydlig korrelation mellan vad bloggare tycker om bolag och vilka bolag som ansamlas i Avanza-spararnas portföljer.

För stora bolag blir det mycket svårare att hitta den här typen av korrelationer men jag misstänker att det under 2013 tillkom en hel del nya aktiesparare som har börjat bygga portföljer utifrån analyser på olika värdebloggar och därför har portföljer med tonvikten på den här typen av bolag. Jag hoppas bara att det även betyder att vi har en generation aktiesparare som utvecklar en god förmåga att läsa på danska och norska...

Bonus från Lundaluppen (se kommentarer)

 

33 kommentarer:

  1. Om du kollar "Dessa aktieägare äger också Bonheur" hittar du också en rätt rolig lista som är ett väldigt tydligt hopkok av ett gäng bloggarportföljer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag la till den också och intressant att se hur BankNordik och Lollands toppar så kraftigt där också.

      Det finns onekligen en liten marknad av personer somkör en diversifierad värdeportfölj utifrån blogg-influenser. Jag är faktiskt nästan mer förvånad över att 2 % av Avanzas alla Fortum-ägare gör det än att 14 % av Lollands bankägarna gör det.

      Radera
    2. Vad lundaluppen inte riktigt tycks inse är att han är en del i Avanzas ambitioner att öka handeln. Transaktionerna är ju finansindustrins modersmjölk. Ser man på Avanzas blogg har man en rubrik som heter bloggar vi följer. Trams! Dom följer ingenting. Syftet är att slussa läsaren vidare till dessa bloggare för att få tips. Dessa tips eller investeringsuppslag skall generera transaktioner. Deltager man i detta har man ett ansvar. En del bloggare tycks tro att bara man lägger in en friskrivningsklausul är allt Ok! Det är det inte. Besöken på en del av de länkade bloggarna har ju ökat kraftigt. Jag tycker situationen på t.ex lundaluppens blogg blev långt värre än jag befarade då jag slutade kommentera. Det finns ingen som representerar någon motbild. Lundaluppen håller hov för beundrarana. Hur många är det inte som kanske sålde sina SCA aktier idag?
      Med vänlig hälsning
      Lars
      P.s Har skrivit en del om den effektiva marknaden på lundaluppens blogg. Har även försökt ta upp kapitalallokering i ett antal inlägg.

      Radera
    3. Off Topic!
      Veckans kaka går dock utan vidare till bloggaren Äga min tid. En humoristisk höjdpunkt. Den 26 januari finns följande rubrik på bloggen: Mr market är serviceminded. Detta hela inleds med det vanliga raljerandet om marknadens dumhet. Något som en värdebloggare givetvis står över. Den 27 januari är rubriken: Sålde alla sonens fonder. Fick panik. En viss orolighet om Argentinas valuta gjorde att bloggaren omedelbart tappade byxorna.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
    4. Från Ägamintid:

      "Sålde alla sonens fonder i förra veckan. Fick panik. Fonder är så tråkiga så att jag aldrig mer vill ta i dom..."

      Det står ingenting om Argentinas valuta.

      /M

      Radera
    5. Ditt påstående ovan är direkt felaktigt. Som M skriver så hade det ingenting med Argentina att göra. Jag gjorde en växling från fonder till aktier.

      Radera
    6. @Lars

      Jag har alltid uppskattat dina inlägg och jag tycker det är tråkigt att du lämnat kommemtatorsfältet hos LL.

      /J

      Radera
    7. @/J
      Tack!
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
  2. Som jag tidigare har sagt till Lundaluppen tycker jag det här är lite läskigt. Även om jag inte har som syfte att haussa mina innehav, Börssnack-style, så kan det bli effekten om likviditeten och intresset är lågt i en aktie innan man skriver om bolaget.

    Ta och kolla Latvian Forests börskurs förresten och fundera om du kan läsa av i grafen ungefär när min analys (som var en sågning!) publicerades...

    Jag har ett inlägg på gång om Nordjyske snart förresten. Har ju inte skrivit så mycket om dem på sistone eftersom det inte händer så mycket där uppe på Nordjylland (på gott och ont). Lundaluppen har ju analyserat bolaget och tydligt tagit avstånd, det kanske är därför de saknas i Avanza-listorna. Lollands och BankNordik är helt enkelt poppis i brist på Lundaluppensågning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, "sågning" av Nordjyske tycker jag var ett starkt ord, det är bara inte min typ av investering.

      Radera
    2. Jag ser ingen topp på den. Första börsdag efter publikation var väl 13:e?

      Gällande priser så oroar jag mig inte så jättemycket eftersom jag i allmänhet köper innan jag renskrivit om bolaget. I osäkra fall ser jag eventuellt uppgång som rådgivningsavgift =).

      Radera
    3. Aktieingenjören,
      Kanske inte timmen efter, men kursen hade inte rört sig på ett år och plötsligt stack den från 7 till 8 kr. Jag vet inte om det beror på inlägget men är i alla fall lite skrämmande. Det gäller verkligen att köpa klart innan man skriver något om vissa bolag, om det ens är värt att skriva överhuvudtaget. Värt att fundera på.

      ---

      Luppen,
      "tagit avstånd" skrev jag ju först vilket var ett försök till diplomati, men sedan råkade jag eskalera lite i följdmeningen ;-)

      Radera
    4. Men den uppåtgående trenden började redan den 7 januari. Så jag tror att det helt enkelt är den generealla börsentusiasmen.

      Men sluta skriva? Det vore hemskt tråkigt, personligen ser jag det som en försäkring mot dumheter.

      Radera
    5. Kanske, vad vet jag :-)

      Ja, å ena sidan skydd mot dumhet men å andra sidan något som kan riskera att trigga aktiekursen (åtminstone i ett allmänt gott börsläge). Om börsen börjar gå ned kraftigt tror jag inte att det är lika noga eftersom det blir obekvämt för många som hoppar av börsen delvis eller helt, tillfälligt.

      Radera
  3. Inte så konstigt när många mindre bolag undgås av de stora analytikerna och de enda analyserna som finns att tillgå är ifrån bloggare. Faran med att det endast finns ett fåtal analyser är att analysresultatet till slut kan bli en etablerad sanning. Lite läskigt med ett "aktiekollektiv" som bara tar rygg på varandra..

    Henrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just likformighet tror jag inte är ett så stort problem. Det kommer in en del nya bolag kontinuerligt och de flesta ryggdunkarna verkar ju komma av att vara contrarian så jag tror inte att man håller tyst om man är skeptisk till ett bolag som får en positiv analys.

      Radera
  4. Jag tror att detta till viss del beror på att många i "värdebloggsfären" skriver bra, i vissa fall otroligt bra, analyser. Vi som inte analyserar bolag själva har att jämföra med diverse mer el mindre oseriösa forum, tidningars 2-radersanalyser och riktkurser hit och dit. Dessutom är bloggarnas analyser ofta skrivna väldigt transparent med ett tydligt syfte att verkligen hitta något slags värde på bolaget, därför är ofta kommentarerna lika viktiga som själva analysen =]

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tar det som en komplimang ;-)

      Själva fråga Johan beteendet ser jag både som positivt och negativt. Många analyser är bra nog för att nästan fungera som ett investeringsunderlag. Men samtidigt finns alltid risken för fel och vid en kris tror jag att många personer som bara tar rygg kan komma att få panik och sälja vid fel tillfälle i ren panik och sedan lämna aktiemarknaden.

      Radera
  5. Följande kommentar skickades från Blogspot som publicerad kommentar men syns inte här. Jag har inte tagit bort den och därför lägger jag upp den här.

    Anonym har lämnat en ny kommentar till ditt inlägg "Bloggares påverkan på läsarna":

    Vad lundaluppen inte riktigt tycks inse är att han är en del i Avanzas ambitioner att öka handeln. Transaktionerna är ju finansindustrins modersmjölk. Ser man på Avanzas blogg har man en rubrik som heter bloggar vi följer. Trams! Dom följer ingenting. Syftet är att slussa läsaren vidare till dessa bloggare för att få tips. Dessa tips eller investeringsuppslag skall generera transaktioner. Deltager man i detta har man ett ansvar. En del bloggare tycks tro att bara man lägger in en friskrivningsklausul är allt Ok! Det är det inte. Besöken på en del av de länkade bloggarna har ju ökat kraftigt. Jag tycker situationen på t.ex lundaluppens blogg blev långt värre än jag befarade då jag slutade kommentera. Det finns ingen som representerar någon motbild. Lundaluppen håller hov för beundrarana. Hur många är det inte som kanske sålde sina SCA aktier idag?
    Med vänlig hälsning
    Lars
    P.s Har skrivit en del om den effektiva marknaden på lundaluppens blogg. Har även försökt ta upp kapitalallokering i ett antal inlägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att både jag och Lundaluppen är full medvetna om vad Avanza vill uppnå.

      Däremot anser jag att den marknadseffekt som Avanza eftersträvar är av godo. Folk vill ha lättsam underhållning och innan värdebloggandet tog kraft var det teknisk analys och förhoppningsbolag som stod till buds.

      Aktiemarknaden har historiskt avkastat bättre än sparkonton och om vi kan få fler människor att få en fundamental förståelse för investeringar gynnar det både bankerna, spararna och på sikt kanske även de seriösa fonder som kan attrahera investerare som saknar tid/intresse för att spara på egen hand.

      Radera
    2. @Aktieingenjören
      Jag tycker att den marknadseffekt Avanza eftersträvar är av ondo. Jag tror inte folk vill ha lättsam underhållning. Jag tror dom vill ha kunskap. Jag tror dom vill lära sig fiska. Inte få en fisk serverad på fatet. Vi har ganska olika sätt att se på saker och ting.
      Med vänlig hälsning
      Lars
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
    3. Man måste hålla isär vad man själv vill och vad folk vill.

      Om du tittar på t.ex. Aftonbladets hemsida syns det tydligt att det är bröd och skådespel som gäller. Kan vi erbjuda något bättre är jag nöjd med att locka folk.

      Radera
  6. Jag är väl en i denna skara haha som köpt på mig lite bolag som jag läst om på bloggar.

    Dessa bolag är Protector forsikring, Lollands bank, Bank Nordik och en liten kryddpost i Amhult 2. Nordjysk villle jag inte ge mig in i pga deras ställning mot jordbruket. Kan vara någonting andra har i tanken också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att få höra från en person som finns med i statistiken. Särskilt skönt eftersom du uppenbarligen sållar mellan bolagen även om jag själv vägrar kryddor då de ofta fungerar som ursäkt för att köpa dåliga bolag.

      Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Avvikande åsikter uppskattas men då bör de byggas på fakta snarare än personangrepp.

      Radera
  8. Kul spaning. Onekligen har börsutvecklingen lett till större intresse för aktier bland många. Organisationen Aktiespararna sägs ju också nu öka något i medlemsantal efter att ha fallit tillbaka i många år.

    SvaraRadera
  9. Vad är det som är så läskigt? Vad är det för situation som blev lång värre än befarat? Sedan urminnes tider har placerare agerat med flock mentalitet och glatt köpt det som någon annan tyckt att de ska köpa. Affärstidningar, nyhetsbrev, aktiemäklare, bankens säljare, kvällstidningar till taxi chauffören..

    Det enda som är nytt här är ju formatet, hastigheten och transparensen. Man kan läsa på nätet, agera snabbt och digital teknik gör att man ser resultatet mer mkt mer transparens än tidigare.

    Och som vanligt får man ta eget ansvar och tänka själv. Den som okritiskt följer en bloggares rekommendationer får helt enkelt skylla sig själv när det går åt skogen.

    Och för de som tycker att detta är så upprörande att de hotar med att lämna bloggen så blir det lite skrattretande. Man får lätt intrycket att det mer handlar om avundsjuka. Varför har inte JAG makt att påverka och en ständigt ökande läsarskara...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det enda jag tycker är läskigt är känslan av ansvar för det jag skriver. Rationellt vet jag att alla har 100% ansvar för sina egna handlingar men det hjälper inte.

      Därför tycker jag det är väldigt skönt med läsare som Carl, R0bert eller du själv som dyker upp och visar att även folk som är 90 % tysta har ett självständigt förhållningssätt.

      Radera
  10. Den aspekten av läskighet är jag helt med på - att rekommendera andra vad som är rätt och fel att köpa är jag också rädd för. Självsäker med egna investeringar, men rädd som sjutton att ge rekar till andra:-) Skulle aldrig våga blogga som ni gör.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är väl det som är läskigt, om folk tolkar något man skriver som en rekommendation. Syftet för min egen del - och jag talar nog för Aktieingenjören mfl. också - är inte att rekommendera eller avrekommendera något, utan att tvinga sig själv att göra en lite mer skärpt bedömning av ett bolag än vad man hade gjort i sitt Excelark. Förhoppningsvis får man också input från andra intresserade vilket är mycket värdefullt.

      Att kopiera andras idéer ska man heller inte skämmas för, men ansvaret för ens eget agerande är alltid ens eget.

      Radera
  11. Utan er bloggare så är vi okunniga helt utlämnade till placera.nu/DI osv. Jag är helt övertygad om att min aktieportfölj är bättre än för ungefär ett år sedan när jag började följa flertalet av er.
    Nedan kommer några exempel på min portfölj då och nu:

    Då:
    Fingerprints
    Nordic Mines
    Northland
    Africa oil
    Tele2

    Nu:
    Fingerprints
    SHB
    Industrivärlden
    Apple
    Castellum
    Swedbank

    Har och hade lite mer än så, men jag gissar att det är många nybörjare som har portföljer liknande min tidigare.
    Jag hade iof tur med både africa och fingerprint som övervägt förlusterna, men några av mina tidigare innehav sålde jag med -80% i avkastning.

    Så med detta vill jag säga tack till er bloggare. Alla köp och säljbeslut är helt och hållet mina egna, men ni öppnar ögonen för en helt ny värld. Att förhoppningsvis kunna leva på avkastningar fanns helt enkelt inte i mitt huvud. Jag ville bara ha lite pengar som säkerhet. Nu har jag siktet inställt på miljonen (förhoppningsvis redan i år) och hoppas kunna dra mig tillbaka runt 50 års ålder (om 17 år)

    SvaraRadera