Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

onsdag 23 oktober 2013

Beijer Alma Q3

Beijer Alma är för mig både ett aktieinnehav och en konjunkturindikator då de har en bred exponering mot tung industri i Sverige.
 • Nettoomsättningen blev 753 Mkr (652) under tredje kvartalet och 2 293 Mkr (2 101) för januari–september.
 • Resultatet efter finansnetto uppgick till 100,3 Mkr (76,1) för tredje kvartalet och 288,3 Mkr (266,8) för januari–september.
 • Vinsten per aktie uppgick till 2,55 kr (1,84) under tredje kvartalet och 7,32 kr (6,46) under januari–september.
 • Kassaflödet exklusive företagsförvärv uppgick till 80 Mkr (91) under tredje kvartalet och 209 Mkr (222) under januari–september.
 • Fortsatt stark balansräkning, nettoskuldsättningsgraden uppgick till 11,6 procent (8,8).

Lesjöfors verksamhet består av industrifjädrar/banddetaljer samt chassifjädrar. I jämförbara enheter var ökningstakten 20 procent och inklusive årets förvärv var ökningen 28 %. Högsta tillväxten hade Lesjöfors inom affärsområdet Chassifjädrar som växte med 56 procent under kvartalet. Man har gjort stora förvärv inom chassifjädrar men att föregående vinter var hård påverkar även fortfarande resultatet.

Habias fakturering växte under tredje kvartalet med 4 procent till 151 Mkr. Både Telekom och övriga produktområden hade högre fakturering än motsvarande period föregående år. Orderstockarna sjönk under kvartalet beroende på lägre orderingång från industrikunder samt försenade beställningar från kärnkraftkunder. Affärsaktiviteten inom kärnkraftsområdet är dock hög vilket bör leda till förbättrad orderingång under kommande kvartal. Förbättrade försäljningsvolymer bidrog till att Habias rörelseresultat steg från 13 till 15 Mkr.

Beijer Techs fakturering steg med 1 procent till 178 Mkr under tredje kvartalet. I jämförbara enheter sjönk dock faktureringen med 9 procent. Takten i nedgången var lägre än under tidigare månader. Under det senaste kvartalet är det framför allt Flödesteknik som haft svagare fakturering, medan försäljningen inom Industriprodukter varit relativt oförändrad. Beijer Tech är det bolag som har den största exponeringen mot tung industri och det är därför oroväckande att faktureringen fortsätter att minska i jämförbara enheter.

Sammanfattningsvis tycker jag det är tydligt att de ekonomiska problemen fortsätter även om varken börsen eller media tar hänsyn till det. Däremot är jag mycket nöjd med att Beijer Almas konjunkturokänsliga verksamhetsdelar fortsätter att gå bra.

6 kommentarer:

 1. Mycket trevligt bolag. Har inte hunnit kika på rapporten själv än, men ska nog göra det nu. Tack för sammanfattningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod. Beijer Almas rapporter är exemplariska så det är lätt att sammanfatta. Den största modifieringen jag gör är att jag stryker vissa siffror och sedan kopplar jag ihop affärsområdena med vilka branscher de är exponerade emot.

   Radera
 2. Guld guld! Tänk att man kunde köpa detta för 100 lappen nyligen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade nästan kännts bättre om den kostade 100 kr för då hade jag vetat vad jag ska göra med min aktier ;-).

   Radera
 3. Vad räknar du på för VPA för helåret 2013? Själv räknar jag efter dagens rapport på drygt 10 kr. Hamnar du i samma område?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag räknar inte på VPA i någon större utsträckning men 10 kr låter ganska rimligt.

   Radera