Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

lördag 7 september 2013

Delårsrapport Q2, Beijer Alma

Eftersom jag försöker hålla en låg aktivitet i min portfölj så är inte kvartalsrapporterna någonting jag kastar mig över när de släpps. Däremot håller jag en kontinuerlig bevakning och Beijer Almas rapport är särskilt intressant eftersom man har en bolagsportfölj som ger en insikt i hur marknaden ser ut både för verkstadsindustri, konsumentprodukter och bygg/projektering.

Rent generellt ser rapporten bra ut och det ser ut som att 2013 kommer att bli Beijer Almas bästa eller näst bästa år någonsin.

 • Nettoomsättningen blev 837 Mkr (731) i kvartalet och 1 541 Mkr (1 449) under halvåret. 
 • Resultatet efter finansnetto uppgick till 114 Mkr (93) i kvartalet och 188 Mkr (191) under halvåret. 
 • Vinsten per aktie uppgick till 2,90 kr (2,25) för kvartalet och 4,78 kr (4,62) för halvåret. 
 •  Kassaflödet exklusive företagsförvärv uppgick till 116 Mkr (73) under kvartalet och 130 Mkr (131) under halvåret. 
 • Fortsatt stark balansräkning, nettoskuldsättningsgraden uppgick till 17,3 procent (11,7). 

Om vi går ned på bolagsnivå är bilden mer blandad och ger en bild av hur olika branscher utvecklas just nu.
 • Lesjöfors har gått mycket bra och minnesgoda läsare kanske minns mitt inlägg om chassifjädrar, kalla vintrar och tyska familjeföretag där jag tog upp den väderberoende komponenten i Lesjöfors verksamhet. Den organiska tillväxten i Lesjöfors har i år varit 12 % och Bertil Persson nämner specifikt den kalla vintern som inneburit ett ökat utbytesbehov av chassifjädrar som en betydande framgångsfaktor.
 • Habia kabel har haft en tillväxt på 6 % och försäljningsökningen har främst skett gentemot mobiltelefontillverkare i Kina samt försvarsindustrin. Huruvida mobiltelefonsförsäljningen ökar upp eller om Habia har bättre erbjudanden än konkurrenterna är däremot svårt att avgöra.
 • Beijer Tech påverkas mer än övriga bolag av konjunkturen och efterfrågan har sjunkit inom tyngre industri såsom stålverk, gjuterier och bearbetande verkstadsindustri.

Sammantaget visar det här på att även om media inte skriver om det så är den underliggande konjunkturen inom vår basindustri fortfarande sämre än Q2 2012. Om vi lyfter blicken och tittar på analytikernas förväntningar för SKF ser vi att analytikernas syn på ekonomin påminner en hel del om svenska folkets syn på fotbollslandslaget. I absoluta tal ser det inte särskilt bra ut men det är mycket bättre än vi fruktade och därför är vi glada ändå

Andra intressanta händelser efter kvartalsrapporten är att Lundaluppen har avvecklat sitt innehav eftersom det utgjorde en för liten del av portföljen (läs mer här). Jag tycker att det är intressant att följa olika portföljstrategier och Lundaluppens ortodoxa hållning som följer "The Intelligent Investor" är oerhört intressant att följa. I det här fallet handlade försäljningen om portföljdiscipin i syfte att undvika insignifikanta innehav och det är ett perspektiv som sällan tas upp på bloggar så det är värt att lyfta fram.

För Q3 räknar jag däremot med mer positiva jämförelsetal men det beror främst på att den stora nedgången förra året skedde mellan Q2 och Q3.

4 kommentarer:

 1. Hej, jag har aldrig haft ögonen på detta bolag förut, men det ser klart ut som ett bolag som passar bra in på mina kriterier om långsiktig intjäningsförmåga. Det kan mycket väl bli mitt nästa portföljtillskott. Kanske vänta på nästa börsdipp eller....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att inlägget är till nytta.

   Jag har alltid varit osäker på värdet med att kommentera kvartalsrapporter men det verkar faktiskt ge en del.

   Spartacus har förövrigt en bra lista med analyser på bland annat Beijer Alma
   http://spartacusinvest.blogspot.se/2013/01/analyser-i-bokstavsordning.html

   Radera
 2. Det är ett mycket fint bolag. Skulle också gärna plocka in det vid en större dip.

  110-120 kr hade suttit fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var där jag köpte en gång för länge sedan =).

   Radera