Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

måndag 12 augusti 2013

Varför jag inte röstar på moderaterna (längre)

Företag växer bäst i liberala demokratier där det finns starka incitament för att att ta ekonomiska risker och bygga företag.


För att vi ska kunna bibehålla ett demokratiskt samhälle är det oerhört viktigt att vi väljare kan lita på våra valda företrädare. Jag bytte från Socialdemokraterna till Alliansen inför valet 2006 eftersom jag upplevde att man inom Socialdemokratin blev alldeles för klåfingrig i människors privatliv med kvotering och ett högt skattetryck.

Inför valet 2014 är jag däremot partilös då Alliansen med Moderaterna i spetsen har valt att bedriva en politik där man aktivt ljuger om satsningar i syfte att plocka politiska poäng. En bra sammanfattning över den ny-Moderata försvarspolitiken finns på Skippers blogg.

Som jag ser det finns det ingen anledning att ställa lägra krav på landets styrande än på ledningen i de bolag jag köper aktier i. Ljuger man så ska man åka ut.

23 kommentarer:

  1. Jag förstår dina argument. Jag känner mig också partilös inför nästa val.

    Jag hade velat se en regering med en socialliberal bas som kunde föra en vettig politik inom energi-, företag- och välfärdsfrågor. Nu känns det bara som att man tävlar i vem som kan lova mest kring kommande ofinansierade satsningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja och ironiskt nog var därför jag bytte från sossarna till alliansen 2006 så det känns som att cirkeln är sluten.

      För mig har partipolitiken blivit så homogeniserad att det är ganska oviktigt vilken ideologisk etikett som partiet bär på. Det viktigaste är att vi får in folk som har tillräcklig allmänbildning och erfarenhet för att kunna lansera kostnadseffektiva och nödvändiga reformer snarare än att bedriva ofinansierad plakatpolitik.

      Radera
  2. Bara att instämma. Jag röstade också på nåt av allianspartierna (minns inte vilket men det var för guds skull inte KD) men den här gången blir det blankröst, proteströst på nåt litet parti utanför riksdagen eller valskolk. Alla tre alternativen leder bara till att min röst stryks och befäster resultatet, så det spelar ingen roll hur jag gör.

    Skillnaderna mellan S och M finns mest på det retoriska planet. M förvaltar det S har byggt upp och övriga allianspartier är knähundar åt M och skäller ibland i sina hjärtefrågor men får inte igenom politiken.

    M lägger på nya lager i reglerna i den allt mer svällande byråkratin. Jobbskatteavdrag hit och RUT-avdrag dit, men var är visionerna? Varför kan man inte skala bort allt krångel och kicka ett gäng byråkrater på köpet? Din så inom företagslivet föraktade osthyvel hade gjort susen inom politiken. Eller varför inte en yxa eller såg som kapar allt onödigt?

    Varför har man 349 riksdagsledamöter när det hade räckt med 249, 199, 149, 99, 49 eller varför inte en per riksdagsparti med proportionellt antal röster i riksdagen? Nej, det stora och svällande systemet måste förvaltas samtidigt som man kapar i sådant som är viktigt, som försvaret som du nämner.

    Jag drömmer också om ett liberalt, företagsvänligt, regelminimerande parti. FP kallar sig liberala, men det är också bara ytlig retorik.

    Tänk att man skulle bli en gammal och bitter gubbe inombords innan man hann fylla 30... Sådan är demokratin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är ganska svag för Centerpartiet men i princip tror jag att jag skulle kunna rösta på vilket parti som helst där en majoritet av kandidaterna har arbetat inom näringsliv innan de blivit politiker.

      Annie Lööf som partiledare för Centern är med andra ord en liten katastrof för mig. Men om någon vettig person kunde ta över skulle det vara ett bra alternativ.

      Undrar om Christoffer Stockman (http://cristofferstockman.blogspot.se) har lust att engagera sig på lite högre nivå...

      Radera
    2. Hej AI,
      Jo det är sant att jag har ett litet politiskt engagemang och det kan kanske bli så att det växer lite i framtiden.

      Försökte hitta din mailadress men den fanns inte på bloggen.

      Radera
    3. jarnvargen@gmail.com

      Jag hoppas att det är okej att jag name-droppar dig på det här sättet. Jag funderade på vilka Centerpolitiker jag skulle kunna personvalsrösta på och eftersom du driver en bra investerings/annat blogg tänkte jag att du passade in som både överraskande och lämpligt exempel på en person jag kan rösta på

      Radera
  3. Det är tur att Maud Olofsson inte är kvar i Centerpartiet.Med hennes "track record"har hon kostat skattebetalarna åskilliga miljarder

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hon är ett strålande exempel på hur skadligt det är när ledningen inte har den erfarenhet som krävs för att kunna leda arbetet. Jag har sett en del liknande situationer på lägre nivå och erfarenhet är ofta ovärderligt för att kunna leda arbete.

      Radera
    2. Däremot var hon en naturbegåvning när det gäller att bygga upp en attraktiv image. Det tog mig ganska lång tid att hon också tillhör vår första generation av "livstidspolitiker".

      Radera
  4. Det är konstigt att hon lyckades bli partiledare och ta hand om posten som industriminister i alliansregeringen.I hennes tidigare jobb som VD för Västerbottens hushållningssällskap höll hon på att driva företaget i konkurs.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den snälla tolkningen är att även misslyckanden kan vara lärorika. Men i det känns onekligen som att hon borde ha lyckats någon gång innan man gav henne det ansvaret.

      Radera
  5. Jag dras också i tid och otid åt Center hållet i min politiska åskådning. Dock inte (milt sagt) på grund av frontpersonerna i ledningen.

    Ofta finner jag mig rösta på olika partier på olika nivåer (kommun, landsting, riks).

    Vi får helt enkelt starta något eget inför 2014...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag räknar iskallt med att det blir en revolution inom Centern förr eller senare.

      Men rent generellt röstar jag också på olika partier på de olika nivåerna. I Uppsala har vi t.ex. Stefan Hannah som Centerns starke man på kommunal nivå och han är riktigt bra.

      Radera
  6. Enda kvarvarande alternativ blir då Piratpartiet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aldrig i livet. De ligger någonstans på samma nivå som Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

      Här i Uppsala är det extra illa eftersom man får stå ut med Piratstudenter som givit mig en helt ny syn på högskoleutbildning...

      Radera
  7. Hur man med liberala värdetonen som anslås sedan möjligen öppnar för en röst på sossarna är en gåta imo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Därför att sossarna är socialliberala.

      Min främsta invändning där är att vänsterfalangen är plågsamt stark och att den för en alldeles för interventionistisk politik.

      Radera
    2. För mig är det enkelt. Moderaterna vill bara företagen väl, sänka skatterna för de, skapa förutsättningar för de.
      Socialdemokraterna vill också företagen väl, men de vill att företagen ska ha ett fungerande samhälle att verka i.

      Vad spelar det för roll om du har sänkt skatten till noll för företag, men du ett samhälle som inte riktigt fungerar och därmed inte kan sälja dina varor.

      Ingen tjänar pengar på fattiga människor så därför måste vi ha en politik som lyfter de som inte har samma möjligheter som rika.

      Jag är själv lyckades ta mig upp från socialklass tre och är idag företagare, om än litet företag, jag omsätter runt 3 miljoner, men ändå. Jag är djäkligt glad och stolt över att sverige haft en programidé om att hjälpa socialt utsatta ska ha bra möjligheter.

      Jag förstår inte mina vänner som är rika som vill ha en politik som gynnar de ännu mer. Jag är själv rik och kommer alltid klara mig, nu är det dags att rusta upp sverige. Det gör man inte genom att börja rusta upp kring stureplan.

      Radera
    3. Problemet är inte ambitionen utan det är den generella bristen på intelligens och realism inom Socialdemokratin.

      T.ex. planerar nu SSU att lansera Ellinor Eriksson som kandidat i EU-valet och det är en människa som får Annie Lööf att framstå som ett under av praktiskt handlag och kompetens.

      Radera
  8. Varför kan ingen av er tänka er en röst på (SD)?

    SvaraRadera
    Svar
    1. På grund av bristande kompetens och deras tendens att bland ihop nostalgi med politik.

      Ett bra exempel är SD:s förslag på att återupprätta de 5 Kustallertiregementena. Jag håller med om att kustartielleriet är en viktig del av ett fungerande skalförsvar men rent att återupprätta regementena kommer i flera fall att vara långt dyrare än att bygga nytt eller skapa en struktur med ett regemente med framskjutna försörjningsbaser spridda över Sverige.

      Dessutom har jag inget som helst förtroende för deras ekonomiska politik. Som missnöjesparti har de en tendens att vilja lova allt åt alla och det är jag emot minst lika mycket som jag är emot nedrustningen och vår immigrationspolitik som helt saknar integration som komponent i arbetet.

      Radera
  9. Vet du inte vad invandringen kostar? (Ingen annan tycks veta eller vilja veta det heller). Med massinvandringspengar och biståndspengar räcker det till 50 kustartilleriregementen!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ingen som helst lust att stryka biståndet även om jag anser att det bör styras bättre.

      Men bara för att vi minskar kostnaderna för en dålig utgift (dagens invandringspolitik och en icke existerande integrationspolitik) så anser jag inte att det är rimligt att börja bränna miljarderna på ett nytt idiotprojekt.

      Radera