Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

torsdag 22 november 2012

14 börsbolag har dubblat sin vinst och omsättning på 5 år

Jag har alldeles för kul med att "beta-testa" nya börsdata vilket har urartat till att någonting som närmast börjar likna en doktorsavhandling. Mitt senaste experiment har varit att identifiera de bolag som har uppvisat en årlig resultat och omsättningstillväxt på minst 15 %, vilken innebär en dubblering på 5 år. Jag funderade först på att endast titta på vinsten (36 bolag) men för att få en kortare lista så exkluderade jag de bolag som kan misstänkas ha ökat intjäningen via rationaliseringar snarare än tillväxt. Det försvann några intressanta bolag i den här processen men den kvarvarande listan är är mer lätthanterlig intressant.


Bolagsnamn   Direktavk   Omsättning   Vinst   Räntetäckning  Börslista
BioGaia  2,30% 29,3 94,21 617   Midcap
Betsson  5,90% 34,2 53,29 9554   Midcap
Millicom  3,00% 22 39,55 5   Large cap
Net Entertainment  2,90% 33,8 32,32 68  Midcap
Vitec Software  2,90% 28,8 30,05 10   Small cap
Odd Molly  11,50% 40 29,92 1095   Small cap
Alliance Oil   -  32,3 27,77 7   Large cap
Axis  3,60% 24,2 23,54 327   Midcap
Fenix Outdoor  1,90% 15,6 23,42 18   Midcap
Swedol  2,70% 19,5 16,89 71   Midcap
Uniflex  7,60% 26,7 16,31 914   Small cap
SJR in Scandinavia  10,90% 20,1 15,76 5925   NGM
Vitrolife  1,50% 16 15,02 6   Small cap

Precis som i Aktiefokus och min tidigare undersökning av de olika listorna så dominerar Midcap och levererar 6 av 13 bolag. Även small cap är väl representerat med 4 bolag men visar på den utsatthet många small cap bolag lider av då Uniflex lär ta rejält med stryk vid en kris och Odd Molly kanske inte ens behöver en kris för att börja tyna bort. Däremot är det kul att se både Vitec som jag äger och Vitrolife som jag följer på listan.

Att Alliance Oil är med på listan är intressant med tanke på att 40 % 20 år levererat en del rejäla sågningar förra året (här) som han nyligen följde upp medan det här inlägget låg inne för redigering (här). Företaget växer nämligen extremt fort men gör det genom att låna pengar som sedan investeras för att öka oljeproduktionen i Ryssland och Kazakstan. Jag håller med honom i den frågan så jag ser Alliances närvaro snarare som ett exempel på hur man inte kan stirra sig blind på ett fåtal nyckeltal.

Rent kvalitativt skulle jag kunna tänka mig att köpa aktier i, Millicom, Axis, Net Entertainment, Vitec, Axis, Fenix Outdoor och Vitrolife då jag anser att dessa är bra bolag med en stabil affärsidé. Intressant nog är även flertalet av dessa förhållandevis billiga om man tittar på P/E talet. Jag föredrar egentligen direktavkastning som värderingsväxt men P/E blir för mig mer intressant ju högre tillväxttakten är eftersom återinvesterade vinster ger en signifikant bättre avkastning än utdelning.

P/E för de intressanta bolagen
Axis 28,25
Vitrolife 23,41
Net Entertainment 19,94
Millicom 13,33
Fenix Outdoor 12,99
Vitec 11,02

Vi har alltså tre bolag med urstark historik som handlas under P/E vilket får ses som ett strålande exempel på hur marknaden kan dumpa en aktie. Egentligen hade jag tänkt att som nästa företag analysera Axis som AnotherValueinvestor har i sin portfölj och jag tycker är högintressant. Men med Millicoms låga värdering bör jag nog ta mig en extra titt på det företaget. Millicom är fortfarande dyrare än sina europeiska konkurrenter men med tanke på tillväxttakten och den låga exponeringen mot Europa känns företaget högintressant även om tillväxten har stannat av under det senaste året.

Det ska bli intressant att genomföra samma analys om fem år och jag tror att åtminstone mina favoriter har goda chanser att finnas med på listan även då, vad tror ni?

10 kommentarer:

  1. Ointressant vilken lista dom är på idag. Däremot superintressant vilken lista dom var på för 5 år sen. Då kommer du se att det är bland smallcapsen man ska leta för riktigt fin avkastning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, det beror på vad man letar efter. När jag sammanställde min lista så hade jag två frågeställningar.

      1) Vilka bolag kan tänkas fortsätta växa?

      2) Hur många bolag har vuxit kraftigt de senaste åren?

      Det finns oerhört många bolag med stor potential. Men för att kunna ha en uthållig tillväxt krävs det att bolaget har en affärsdriven ledning som kan hantera detta och konkurrensfördelar som gör att man kan stå emot kopierande bolag. Det här här är oerhört svårt att se i bolag som befinner sig i början av sin utveckling och därför var jag intresserad av att se hur dessa värderas efter minst fem år med kraftig tillväxt.

      Tvåan är egentligen till för att minska entusiasmen hos många läsare. Jag vet att jag har åtminstone en läsare som har väldigt svårt att stå emot Redeyeanalyser och andra källor där man hela tiden stirrar mot himlen. Men rent krasst kan vi med den här undersökningen se att det är ganska få bolag som lever upp till förväntningarna. Det gäller därför att vara noggrann och kritisk så att man inte sitter där med Valuetree, Brandworld och PA resources i slutet på sin femårsperiod.

      Radera
  2. Mina favoriter bland "de intressanta bolagen" är precis som Du skriver Axis, men även Fenix. Känns som stabila spelare.

    Jag har analyserat Netent men håller mig borta pga för hög CAPEX, för låg OE/E samt skumt hög ROE vilket får mig att ifrågasätta långisktigheten i bolaget (new entrants, competitive advantage, moat etc).

    Vitec hör inte till mina favoritbolag.

    Millicom ratar jag pga att jag inte tycker om (ur aktieägarperspektiv) vart telekombranschen är påväg.

    Vitrolife har jag inte analyserat närmare, det är dock inte den sorst bolag jag normalt investerar i. Kanske bör ta en närmare titt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med nuvarande värdering tycker jag att Vitrolife känns väldigt riskabelt. Det är den typen av bolag som har en bra produkt men lätt kan åka på rejält med stryk om en stor konkurrent går in på banan. Om värderingen sjönk till nivå med de lägre värderade bolagen skulle jag däremot satsa eftersom man i värsta fall skulle kunna räkna med uppköp.

      Vad ogillar du förresten med telekombranschen? Jag vet att till exempel France Telecom har gjort en hel del övervinster med direkt kundfientliga erbjudanden på oligopolmarknader, att skaffa mobil i Polen var till exempel helt sjukt för mig som svensk. Men Telia har länge haft jämförelsevis goda vinster och fina erbjudanden. Eftersom man även äger en vital infrastruktur har jag lite svårt att se hur förändrade kommunikationsvägar skulle urholka lönsamheten. Om telefonsamtal försvinner misstänker jag att trafikvagifterna helt enkelt kommer att öka.

      Radera
    2. För att förtydliga gällande uppköp:

      Inom bioteknik så är det tyvärr de stora drakarna som dominerar fullständigt. Dessa har helt sjuka resurser och när de hittar en attraktiv marknad så är frågan helt enkelt om de ska köpa ett befintligt bolag eller utveckla egen teknologi. Det här innebär att om ett litet bolag är marknadsledande men högt värderat så finns alltid en risk att en svagare konkurrent bli livsfarlig då ett större företag köper upp detta och investerar i forskning och utveckling.

      Då är det tryggare att äga ett företag som är så lågt värderat att det är billigare för ett stort företag att köpa än att utveckla en konkurrent.

      Radera
    3. Tillhandahållande av telefonitjänster är i min mening tillhandahållande av generiska tjänster. Jag tror att telekombolagen är på väg att bli s.k. "dumb pipes", dvs att man tillhandahåller en homogen produkt där man bara kan konkurrera med priset (inte alls aktieägarvänligt).

      Finanstankar skrev ett ganska bra inlägg om det för närmare åtta månader sedan, även intressanta efterföljande kommentarer. http://finanstankar.blogspot.se/2012/04/teleoperatorer.html

      Radera
  3. Intressant lista då jag själv har aktier i några av bolagen. Jag tittar en hel del på bolagens marknad/konkurrenssituation när jag bedömer om aktierna är köpvärda. Fenix har jag haft några år, men jag köper inte fler (och tänker inte sälja heller). Det finns en risk för ökad konkurrens i framtiden inom sporthandeln. Axis har jag nyligen köpt en liten post i, men jag har inte riktigt bestämt mig för om aktien är bra eller inte (måste ta tag i det här och läsa på). Vitec är den aktie jag ökat mest i det senaste året. De verkar sakna konkurrenter på flera av sina produkter (programvaror). Frågan är om de lyckas öka sin marknad utanför Sverige/Norge, samt risken för en fastighets/bostadskris. Programvarorna för energibolag ser lovande ut oberoende av konjunktur.
    När det gäller bioteknik håller jag mig borta, förstår inte alls branchen.
    Millicom har jag haft men sålde innan senaste nedgången. Egentligen tror jag på bolaget, men konkurrensen är hård i flera länder där de verkar, så tillväxten kan ha bromsats.
    Kanske lite amatörmässiga bedömningar men pricksäkerheten i mina val brukar vara hygglig.
    /H

    SvaraRadera
  4. Blogg "Viktiga frågor" säger

    Ditt resultat förvånar inte men ändå intressant att få det bekräftat. Fenix är ett riktigt kvalitetsbolag. Net entertainment är säkert helt ok med tanke på deras kundstock, Vitec bra som många beskrivit. Axis bra historik och bra produkter men är ändå inte så "allmäna vardagsprodukter" som vissa andra företag så lite svårare prognostisera , få företag jag köper för P/E över 20.

    Millicom vet man aldrig så ett alternativ är Kinnevik för mer allmän spridning i moderna affärsverksamheter. Men som Per H Börjesson skriver har inte Kinnevik alls samma resultat senaste åren i förhållande till historiskt sett. Så fokus ska alltid vara på de senaste 5 åren. 10 år ok men alltid fokus på senaste 5 !. Ändå bättre med företag som dessutom klarat lågkonjperioder.

    Lycka till med dina investeringar/test av börsdata
    http://viktigafragor.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med om Kinnevik. Men anser tycker lite synd om Norman Heatley som inte får tillräckligt mycket heder för sin del i penicillinframställningen.

      Radera
  5. Jag gillar också Millicom och vill nog också slå ett litet slag för Kinnevik om man vill åt fin telekom. Millicom och Tele2 står som du säkert vet för majoriteren av deras vinst. Millicom har större ränteintäkter än ränteutgifter vilket borde vara unikt bland teleoperatörer. Tele2 har räntetäckningsgrad kring 15 och soliditet ex goodwill kring 30 % vilket också är starkt för att vara teleoperatör. Kinnevik handlas till P/E 10 på en femårsmedelvinst i de underliggande innehaven om man justerar för Kinneviks inre kostnader samt räntenetto. Det kommer en analys om Kinnevik så småningom :-)

    Jag ser också risken med att teleoperatörerna blir "dump pipes" men tycker å andra sidan att den risken är värd att ta så länge man tar hänsyn till risken och bara har en liten andel telekom i portföljen. Mycket telekom är redan lågt värderat och Tele2/Millicom kvalar i princip in bland de lågvärderade om man köper via Kinnevik. Teleoperatörerna har trots allt en oligopolsituation med höga inträdeskrav då branschen är väldigt kapitalintensiv. På mogna marknader så är det tveksamt om det blir så många nya aktörer, undantaget sådana som hyr in sig i näten likt Iliad i Frankrike.

    Intressant lista för övrigt :-)

    SvaraRadera